Wyszomir- zaklinacz owadów!
Ja jak podchodzę na metr do owadów to wszystkie uciekają aż się kurzy :roll:
To chyba nie Makro a Mini ;)
Wersja do druku
Dzięki za komentarz - i kolejne dwa chrząszcze - rzemlik:
2887.
- i jakiś silnie błyszczący maluch nieznanego mi gatunku:
2888.
Fajny sierciuch na karczychu...
Dzięki za komentarz. Dzisiejszy bohater to kruszczyca złotawka (a może kwietnica różówka? - są tak podobne, że bardzo ciężko je odróżnić) - egzemplarz o typowym ubarwieniu:
2889.
- i inny, o nietypowym czerwonawym połysku - nie wiem, czy to kwestia zmienności osobniczej, czy inny, podobny gatunek - niestety był bardzo ruchliwy i lepszego kadru nie udało mi się uzyskać:
2890.
Żeby nie było, że tylko wyszomir ciągnie ten wątek :), to ja dam coś od siebie. Nie jestem równie biegły wiedzowo więc nie wiem jak się zwie ta ciemka czy motylek.
2891.
Ten motylek to jakiś karłątek- prawdopodobnie karłątek ryska.
W dzisiejszym odcinku dwie piękne niewielkie stonkowate - złotka (Chrysolina sanguinolenta):
2892.
- i wspaniale błyszcząca zmróżka złotawa (Cryptocephalus sericeus):
2893.
Dzisiejszy bohater to mniejszy krewniak chrabąszcza - listnik zmiennobarwny. Jak nazwa wskazuje charakteryzuje się dość zmiennym ubarwieniem:
2894.
2895.
Forma o zielonej głowie i przedpleczu oraz brązowych pokrywach skrzydeł jest podobna do ogrodnicy niszczylistki, z którą jest często mylona. Cechą pozwalającą na odróżnienie jest znacznie skromniejsze owłosienie listnika, u którego na przedpleczu i pokrywach skrzydeł włoski nie występują:
2896.
Dwa kadry orszołów prążkowanych:
2897.
2898.
Dwie formy barwne oszyndy leszczynowca:
2899.
2900.
Oglądam te super foty i nie mogę się nadziwić ile różnego "robactwa" żyje wokół nas :)
Wyszomir jak zwykle piękne kadry.
Lilen -"Oglądam te super foty i nie mogę się nadziwić ile różnego "robactwa" żyje wokół nas :smile:"
Zapewne wielokrotnie więcej jeszcze nie doczekało się jeszcze fotek.:wink:
Dzięki za miłe słowa!
Dzisiejsze bohaterki to zmróżki złotawe (Cryptocephalus sericeus) - zdjęcia z czerwca:
2901.
2902.
Świetnie w tej kolorystyce. Podoba się bardzo.
Dzięki za komentarz!
Kolejne chrząszcze - maleńki opuchlak:
2903.
- i jeden z mniejszych przedstawicieli kózkowatych - strangalia czarniawa:
2904.
2901-2 śliczne!
Te z futerkiem są ładniejsze :)
Dzięki za komentarze - i jedziemy dalej.
Rzemlik topolowiec - w całej okazałości:
2905.
- i w kadrze portretowym:
2906.
Fajny ten ostatni :)
Dzięki za komentarz!
Dzisiejszy bohater to Tibellus. W Polsce wystepują dwa gatunki tego rodzaju - Tibellus oblongus i Tibellus maritimus ktorego można odróżnić po wyraźnych ciemnych plamach na bokach glowotułowia i odwłoka. Samiec Tibellus oblongus na liściu:
2907.
Samica Tibellus oblongus z nabrzmiałym, wypełnionym jajami odwłokiem na uschniętym zeszłorocznym pędzie sitowia (pięknie się na nich Tibellusy kamuflują - i chyba dlatego często je tam można spotkać):
2908.
- w podobnej sytuacji samica Tibellus maritimus:
2909.
- a na ostatnim - sądzę, że to też samica Tibellus maritimus (samce chyba kokonów nie pilnują?) na kokonie już po złożeniu jaj:
2910.
Wyszomir jak zawsze dostarcza doskonałe robactwo :) @wyszomir -> wydajesz jakiś album z robalami?
Dzięki za komentarz!
Nigdy jakoś mnie nie ciągnęło do wydawania albumu - to jednak wymaga zainwestowania dużej ilości czasu który wole poświęcić na inne zajęcia:-).
A w dzisiejszym odcinku - dwie czerwcowe gąsienice:
2911.
2912.
Każda w innym stylu, ta włochata fajna, za to druga zamaskowana jak obrońcy w Stalingradzię, wtopiona w tło...
Dzięki za komentarz!
Kolejna porcja czerwcowych gąsienic - tym razem gąsienice rusałek - sądząc po liściu rośliny żywicielskiej jest prawdopodobne, ze przynajmniej niektóre to gąsienice rusałki pokrzywnika:
2913.
2914.
2915.
Głosuję na futerkową (2912) :)
Nasze krajowe trzyszcze też są szybkie, ale mniej efektownie ubarwione.
Murzyński wzorek robi wrażenie :)
Stadko młodziutkich gąsienic rusałki:
2917.
- gąsienica która jak struś usiłowała przede mną schować głowę - piasku nie było, więc w liść:
2918.
- i trzecia, która wypoczywała po przed chwilą zakończonej wylince - na którą niestety się spóźniłem:
2919.
Gratuluję super zdjęć. Zawsze tu zaglądam z przyjemnością.
Te ostatnie "szczotkowe" są przefajne.
Dzięki za miłe słowa!
Dziś okazała larwa największej naszej rośliniarki - bryzguna - która odpoczywa w charakterystycznej zwiniętej pozycji. Została tak nazwana, gdyż zaniepokojona próbuje odstraszyć przeciwnika wytryskując z przetchlinek własną krew:
2920.
2921.
Pożyczyłem 2921.
2919 to jakaś większa modnisia ;)
Dzięki za komentarze!
Kolejne larwy rośliniarek - tym razem mniejsze gatunki:
2922.
2923.
2924.
Kolejna larwa rośliniarki - zdecydowanie pechowa - nie ze coś coś ją skaleczyło (ja się do tego nie przyznaję), to jeszcze niesie na sobie jajo pasożytniczej rączycy dla której larwy po jej wykluciu się będzie stanowić żywą spiżarnię...
2925.
Larwy zdecydowanie przyjemnie w odbiorze. Zwycięzcą wrzutki jest gąsienica akrobatka z 2924.
Dzięki za komentarz!
Dwa chrząszcze - pierwszy to jakiś przedstawiciel stonkowatych:
2926.
- i jakaś biedronka - dokładnego gatunku nie znam:
2927.
W dzisiejszym odcinku dwa kadry larw tarczyka:
2928.
2929.
Piękne makro.