Przypomniałem sobie opowiastkę któregoś znanego polskiego jutubera [chyba Dawid Myśliwiec]
że na początku mając słaby mikrofon i złe warunki akustyczne w pokoju
żeby nagrać audio zamykał się w szafie.
Wersja do druku
Przypomniałem sobie opowiastkę któregoś znanego polskiego jutubera [chyba Dawid Myśliwiec]
że na początku mając słaby mikrofon i złe warunki akustyczne w pokoju
żeby nagrać audio zamykał się w szafie.
Ten Laowa 4mm ma jedną wadę - jest za mały. W efekcie przy jego kącie widzenia 210 stopni niemal żadnym aparatem nie da się nim zrobić zdjęcia na którym za boku nie byłby widoczny uchwyt aparatu> Dużo lepiej rozwiązała to firma Meike - ich obiektyw 3.5mm f2.8 jest neco dłuższy i mimo jeszcze szerszego kąta widzenia (220 stopni) w aparatach z mniejszym uchwytem uchwyt nie zasłania części kadru (sprawdzone na E-M10-II I Panasonicu GX-8 .
Masz 100% racji - Laową nie da się zrobić zdjęcia " z ręki" bo zawsze palec naciekający migawkę będzie w kadrze.
Nawet nie tylko palec - na zdjęciu które pokazałeś po prawej stronie widać wchodzący w kadr uchwyt aparatu (sądzę że od którejś wersji E-M1 lub OM-1). W przypadku Meike kawałek uchwytu od E-M1 też widać (ale zdecydowanie mniejszy niż na Twoim zdjęciu) ale już w przypadku E-M10-II uchwyt w kadr nie wchodzi. To właśnie spowodowało ze wybrałem Meike a nie Laowę (przy okazji - nie wiem jak obecnie ale gdy kupowałem Meike był znacznie tańszy) Na palec i inne przeszkadzajki w kadrze recepta jest prosta - mocujemy aparat na monopodzie odchylonym do tyłu tak by jego noga w kadr nie wchodziła i wyzwalamy migawkę zdalnie - wężykiem lub telefonem. Monopod może by złożony i trzymany w ręce - przy takiej ogniskowej trzeba naprawdę dość mocno zatrząść aparatem by zdjęcie wyszło poruszone.
I tak oto aparaty bez gripa nabierają sensu ;)
zdjęcie zrobione O-M1 na statywie, wyzwolone z opóźnieniem 2s :)
przy okazji wkurzyłem się bo płytka statywowa mojego Slika nie jest kompatybilna ani natywną płytką Capture od Peak Design ani z opcjonalną płytką Manfrotto.
i trzeba odkręcac.. a płytka PD wymaga imbusa..
Byłem nad Biebrzą w weekend, widziałem ludzi ze zlotu, przez Was restauracja była zamknięta w sobotę. :mrgreen: No i słyszałem, że chcieliście wieżę widokową w Goniądzu zawalić masowym wejściem. :lol:
A tak na poważnie - gdzieś była zajawka na temat tego zlotu? Bo tu na forum chyba nie widziałem.
ej, trzeba było dac znać
restauracja nie była zamknieta przez nas
dla nas też była zamknięta, jechałem do Moniek na kawę
zamknęli bo brakuje ludzi do roboty i musieli dac wolne załodze przed długim weekndem.
ogłozenie o zlocie było na grupie FB. W styczniu, zapisy zamkneły się w pół dnia
W moim przypadku posrednio zostalem zmuszony do zalozenia konta na FB bo wymagano aby na konto FB przedszkola przesylac prace córki.
W szkole tez jest szkolne FB i tam publicznie sa umieszczane zdjecia dzieci. Jest ok bo zgode na publikacje podpisalem.
Niedawno córka byla na imprezie w Olimpic Bowling Center - Kręgielnia Bydgoszcz i jednego dnia dostaje info od jednego rodzica i patrze, ze bez zgody rodziców zostaly umieszczone na FB tej kregielni foty dzieciaków.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ok. Nie wiedzialem, ze chodzi o dana funkcje systemu w kontekscie ceny body.
Jednak jezeli mozna mowic o postepie to bardziej mi sie on kojarzy z tym, ze ludzie maja stare body w systemach MFT, APS-C i chca jak najtaniej przejsc na FF.
Dla wielu amatorów bedzie to postep bo moga miec najtaniej FF jako bezlustro. Do wielu zastosowan Canon RP bedzie swietnym nowoczesnym rozwiazaniem.
Rewizja cen w Japonii
https://asobinet-com.translate.goog/..._x_tr_pto=wapp
W zeszłym tygodniu pozbyłem się całego sprzętu MFT. Po całości, odesłałem do B&H za 1/4 ceny (chociaż oni twierdzą że dają 60% ceny rynkowej).
Ale nie chodziło o kasę tylko o zasady.
Trochę mi było szkoda i długo myślałem nad tym ruchem, ale jednak po tym co zrobił Oly / OM System z nowym OM-1 MK II stwierdziłem że nie chcę używać produktów firmy która zachowuje się w ten sposób.
A Wam drodzy koledzy życzę wytrwałości i oby ten system miał dla Was jakąś przyszłość, forum cały czas czytam, tylko mniej się udzielam, no bo o czym pisać jak się systemu nie używa :-)
A co zrobił OM System?
Wypuścił nowy model OM1-II z niezbyt dużymi zmianami w stosunku do OM-1. Ale czy to ma być powód do obrażania się na firmę? Chyba ze jest jeszcze coś o czym nie wiem.
Fajnie by było jakby zrobili coś, co by udowodniło, że mają jeszcze projektantów.
https://asobinet-com.translate.goog/..._x_tr_pto=wapp
Panasonic nie lepszy.
Jak wprowadzali pierwsze G9, to pomyślałem że na bogato -nie użyli korpusu GH5, dodali górny wyświetlacz...
A teraz G9 II bez chłodzenia pakują w korpus aparatu FF z aktywnym chłodzeniem. -Dziadostwo.
Początkowo się zdziwiłem czytając tekst z tego linku i oglądając zamieszczony grafik z zapowiadanymi premierami obiektywów - wydawał mi się nie do końca zgodny z rzeczywistością. Sądzę że omawiane patenty zostały już wykorzystane w 90f3.5 macro (o którym wspominają o jako planowanym do wypuszczenia obiektywie makro o ogniskowej ok. 100mm), obiektyw 40-150f4 opisany jest jako dopiero planowany do wprowadzenia na rynek. Zapowiadane bez żadnych konkretów dwa nowe teleobiektywy zoom istnieją już na rynku jako 100-400mm f/5-6.3 IS i 150-600mm F5.0-6.3 IS (wypuszczony w styczniu dość niespodziewanie - na naszym forum też o nim dziwnie cicho).
Dopiero później zorientowałem się że tekst pochodzi z lutego 2022 roku.
Wydaje mi się że nie jest jednak z tymi nowymi projektami aż tak źle - wprawdzie te dwa ostatnie teleobiektywy powstały w oparciu o konstrukcje Sigmy (oceniane jako bardzo udane), ale jednak trochę myśli technicznej trzeba było w ich adaptację włożyć - choćby w adaptację stabilizacji która w systemie Olympus/OM System jest zdecydowanie wydajniejsza niż u konkurencji.
Kolega m_a_g sprzedał system, a ja wczoraj siedząc z żoną na polu z rowerami i m1.2+300f4 jeszcze jej mówiłem, jaki mamy genialny sprzęt, mimo że ma aż 8 lat… foty ptaków w locie robione przez byle amatora o jakości, która pewnie jeszcze długo będzie mi wystarczała. Owszem, jakieś wykrywanie oka ptaka w locie może i by się przydało, ale najbardziej brakuje czasu i mobilizacji żeby rano wstawać:).
A ja w zeszłym tygodniu po tym, co zrobił OM System, czyli po ogłoszeniu flash sale na niektóre produkty, kupiłem m.zuiko 75 1.8 w cenie 2200, czyli w cenie używanego.
Ten OM-1 II to żaden nowy korpus, tylko rebranding już istniejącego modelu. Każdy produkt Olympusa będzie musiał taki rebranding przejść, bo prawdopodobnie OMDS nic już pod tą marką nie może produkować. Przy okazji rebrandingu OM-1 najmniejszym możliwym kosztem zrobili śladowy upgrade, żeby marketingowo dało się to sprzedać jako nowy model, ale każdy trzeźwo myślący wie, że to nie jest żaden nowy model. Można się złościć, a można też się i cieszyć z tak małej zmiany, bo mogliby nie zmieniać nic.
Ja czekam na prawdziwe świeże produkty autorstwa OM System, nie odgrzewane kotlety. Od nich zależy, czy ten system kompletnie zniknie z radaru moich zainteresowań, czy może jeszcze jakąś zabawkę sobie kupię.
W tym ich oficjalnym sklepie internetowym. Było kilka rzeczy przecenionych o 50%, z obiektywów chyba jeszcze makro 30 mm, a poza tym lornetka, torba i jakieś duperele. Oczywiście ten rabat 50% był od ich oficjalnej ceny, tradycyjnie wyższej o kilka stów od cen w normalnych sklepach. Ale i tak się opłacało. Wyprzedaż trwała pięć dni, ja ją zobaczyłem wieczorem ostatniego dnia.
I to jest druga przyczyna dla której pozbyłem się tego systemu. Taka polityka cenowa zupełnie mi nie odpowiada, było już o tym pisane i nie będę się powtarzał.
To czekaj, ja też czekałem i się nie doczekałem. Od chyba 8 lat nie ma nic nowego (OM1 dla mnie w zasadzie to też odgrzewany kotlet). Premiera OM1 MK II po dwóch latach od wejścia na rynek wersji I raczej nie dała powodu do optymizmu. Wręcz przeciwnie bym powiedział.
Bardziej cierpliwie obserwuję niż czekam. Mam inny sprzęt, niczego od OM System nie oczekuję, jedynie spoglądam z sentymentem. Jeśli wyjdzie PEN-F II, to kupię; jeśli nie, kasę zgarnie ktoś z konkurencji.
Trochę ten S9 urósł. Ale skoro już zwiększona średnica bagnetu wymusiła wzrost rozmiarów mogli pomyśleć o wymodelowaniu jakiegoś uchwytu ułatwiającego trzymanie aparatu.
Szczerze mówiąc nie widzę świetlanej przyszłości dla OM System. Nawet ta nazwa ma w sobie coś, co odrzuca. :-P Olympus - to była marka...
I tak się biję z myślami po ostatnich premierach, Panasonic pokazał ciekawą puszkę G9 ii, ale wycenił ją koszmarnie. Om-1 ii to praktycznie zerowy krok do przodu w stosunku do poprzednika. Olympusa (Sigmę) 150-600mm wyceniono 2 razy drożej niż wersję FF. Tutaj nawet promocyjne oferty nie pomogą. W innych firmach pojawiły się rozwiązania, które Olympus wprowadzał, na przykład pre capture - w Canonie to się chyba nazywa raw burst, Nikon i Fuji też zaimplementowały tę funkcję.
Mam pełną klatkę Sony - A7m3. Mam 3 puszki m43. Obiektywów m43 trochę więcej. I mam zagwozdkę co dalej... :idea:
Jak to co dalej? Robić zdjęcia i się nie przejmować.
Sprzedawaj wszystko najlepiej za bardzo niską cenę. Ja chętnie kupie 40-150/2,8 albo 100-400 :)
A jak przetestujesz inny system to napisz co ci się nie podoba.
Jakbyś znalazł pełną klatkę z obiektywami tak jasnymi i tak małymi jak m4/3 to daj znać. Za zmieniłem Canona na Olympusa i nie żałuję.
To nie chodzi tylko o to, czy obiektywy są jasne i małe - choć na przykład flagowy tele 150-400mm wcale taki mały nie jest. Chodzi również o to, ile kosztują w relacji do innych systemów, jaki dają obrazek etc. No i oczywiście zgodnie z tytułem wątku - jaka przyszłość systemu m43. Można przyjąć założenie, że będzie się pstrykać foty do końca dni sprzętu lub użytkownika, ale to dość uproszczone podejście. :roll:
Nie wiem czego używałeś w Canonie i do jakiego typu fotografii - Twoja decyzja może być zgodna z Twoimi potrzebami. Być może uznałeś, że bardzo tanio kupisz używany sprzęt firmy bez przyszłości - jest w tym logika. Gorzej to wygląda z punktu widzenia tych, którzy kupowali nowe zabawki w cenach "sugerowanych" w momencie ich wypuszczania na rynek...
Tak robię. :grin::mrgreen:
Szkoda, że się nigdy nie dowiemy czy seria GX Panasa nie ma kontynuacji bo tak słabo się sprzedawała
i czy Olek zyskał degradując E-M5 III żeby zwiększyć sprzedaż E-M1 III.