Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Bo nie z nieba się wzięło stwierdzenie, że coś jest "kitowe", czyli słabe. Ja, jak na moją krótką przygodę z OMD i PEN, już wiem ,że żaden zoom KIT nie jest w stanie mnie zadowolić. Jakoś kręci mnie i nęci jednak robienie zdjęć przez stałki. Mam jakąś ogniskową i se musze poradzić, ale wiem, że zawsze mam do dyspozycji dobre światło i świetny bokeh i ostrość. Dużo testów robiłem ustawiając ogniskową KITa na 25mm i pstrykając ten sam kadr przy tym samym świetle. Różnica w naświetlaniu wynosiła nawet ponad 1s, więć zrobienie zdjęć w ruchu odpadało... Co innego 12-40 f2.8 :) To jest to :) Mam dobrą opcję na EM5 w zestawie z tym obiektywem więc jakby ktoś chciał EM5 to ja chętnie wezmę obiektyw :) Dogadamy się ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Bo nie z nieba się wzięło stwierdzenie, że coś jest "kitowe", czyli słabe. Ja, jak na moją krótką przygodę z OMD i PEN, już wiem ,że żaden zoom KIT nie jest w stanie mnie zadowolić.
Eeee, chyba nie masz racji ;)
KIT to bardzo gleboko znaczeniowe slowo ;)
Sproboj te slowa powiedziec do tych co kiedys kupowali duze puszki z takim 14-54, czy 12-60 jako zestaw z kitem;)
Albo tym co kupili M1 + 12-40 2.8 tez jako KIT :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Bo nie z nieba się wzięło stwierdzenie, że coś jest "kitowe", czyli słabe.
Obawiam się, że te dwa znaczenia nie mają zupełnie nic wspólnego. Przede wszystkim należy zacząć, że "kit" w znaczeniu, jakiego najczęściej używamy na Forum, pochodzi z języka angielskiego, a powiedzenie "być do kitu" jest polskie.
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Mam dobrą opcję na EM5 w zestawie z tym obiektywem więc jakby ktoś chciał EM5 to ja chętnie wezmę obiektyw :) Dogadamy się ;)
Zainteresuj się programem Jedi to możesz mieć jeszcze lepszą :)
PS. Sprzedała się ta druga em10 na Allegro za 2,5 k?
Że moja się znaczy? :)
---------- Post dodany o 19:20 ---------- Poprzedni post był o 19:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Zainteresuj się programem Jedi to możesz mieć jeszcze lepszą :)
Że mniej niż 5 tys?
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Że moja się znaczy? :)
No a czyja? Nie ma zbyt wielu MikołajówN z Wrocławia sprzedających em10. :D Pytałem o nią przez formularz Allegro.
Jaki ten świat mały :) Nie - nie sprzedałem. Jest u mnie i robi zdjęcia i jestem nią zachwycony. E-M5 poszło do dziada. To TY próbowałeś E-M10 w Krakowie i dzwoniłeś do mnie?
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Moim zdaniem bez gripa nie da rady.
Przy okazji gripa. Ma on fajne rozwiązanie (część gripa jest demontowana przyciśnięciem dodatkowej dźwigni), które pozwala wymienić baterie lub kartę bez odkręcania go od gwintu statywowego. Ale po przyczepieniu szybkozłączki do gripa trzeba go odkręcić by dokonać wymiany. Ewentualnie odkręcać szybkozłączke i wówczas zdjąć część gripa.
Zamówię aparat w sumie w ciemno bo nie miałem okazji pomacać. Napiszcie mi proszę czy macie takie same odczucia co do gripa jak Hades? Faktycznie on jest taki "must have"? W zasadzie jedyny dylemat jaki mam to czy brać tego gripa czy nie. Dla mnie E-M5 jest ok bez gripa, w sumie nie przepadam za elementami, które nie są niezbędne. Hmmm...
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Jaki ten świat mały :) Nie - nie sprzedałem. Jest u mnie i robi zdjęcia i jestem nią zachwycony. E-M5 poszło do dziada. To TY próbowałeś E-M10 w Krakowie i dzwoniłeś do mnie?
Nie, nie dzwoniłem, pytałem tylko, czy się nie spodobał. A pytam, czy poszedł ponieważ jestem ciekaw jakie jest zainteresowanie nim.
---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni post był o 19:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Zamówię aparat w sumie w ciemno bo nie miałem okazji pomacać. Napiszcie mi proszę czy macie takie same odczucia co do gripa jak Hades? Faktycznie on jest taki "must have"? W zasadzie jedyny dylemat jaki mam to czy brać tego gripa czy nie. Dla mnie E-M5 jest ok bez gripa, w sumie nie przepadam za elementami, które nie są niezbędne. Hmmm...
Nie macałem gripa, więc nie wiem, ale ja gripa nie chcę. Z gripem mam em5 i nie wyobrażam sobie fotografowania 12-40 bez gripa, natomiast 10 ma być do 17 i 45 i tu grip zbędny.
Jest ogromne zainteresowanie ale głównie to proozycje w stylu "dam 1500 i biorę" :D Ludzie wychodzą z założenia, że jak sprzedajesz to zaraz głodem przymierasz :)
Niemniej, odnośnie gripa do E-M10, miałem okazję trzymać aparat z nim i jakoś to mi nie podchodzi. Ani przycisków, ani baterii... Zbędny balast. Poza tym jak komuś EM10 jest za mały to za cenę em10 + grip kupi już kapkę większego em5...