Z EM1X nie miałem styczności, ale w porównaniu z EM1.3 to jest tak samo czyli kiepsko. Teoretycznie EM1X to to samo co EM1.3. Jest jeszcze możliwość że ja coś źle robię i powielam błędy.
Wersja do druku
Patrząc na specyfikacje aparatów to jednak nie to samo, bo M1X ma dwa procesory TruePic a EM1.3 tylko jeden, więc to może robić różnicę w działaniu AF.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Niekonieczne, fotografuję też sport tym aparatem - zawsze lżej i wygodniej niż bieganie przy linii bocznej z FF - z tym że to prywatne zdjęcia z meczów moich dzieci więc ich tu nie wstawiam. Na AF w M1X złego słowa nie powiem.
A poza tym - i to nie jest zaczepka z mojej strony - z tego co wiem fotografujesz G9 i M1X w ręku nie miałeś, więc na jakiej podstawie uważasz że zmienię zdanie?
raz czy dwa miałem w ręku z podpiętm moim PL100-400 :) jedno natomiast wiem, dzieciaki nie są tak szybkie jak mały ptak :)
Ja mam M1X i nie powiem złego słowa o AF.
Nie rozumiem. Mogę go używać w każdym innym trybie, również w P, gdzie aparat sam dobiera czas naświetlania, tak jak robi to w trybie A. Mimo to ktoś uznał, że w trybie A nie można używać Live ND (za to spieprzyć zdjęcia nieodpowiednimi nastawami w trybie M już można).
Inna sprawa, to brak możliwość szybkiej zmiany ekwiwalentu wartości ND - za każdym razem trzeba wchodzić do menu i dokopywać się kilka poziomów wgłąb. A nie tak łatwo ocenić na oko, jaką siłę ND wybrać dla danych warunków oświetleniowych, żeby albo nie przypalić zdjęcia, albo zmieścić się w czasie naświetlania pozwalającym na utrzymanie ekspozycji z ręki. Trzeba to robić metodą prób i błędów.
No tak, jest to prawdopodobne, że 2 procki w X vs 1 procek w markIII robią właśnie tą różnicę którą widać w C-AF+TR. Sam już nie wiem co o tym myśleć. Ogólnie, jeśli chodzi o AF w EM1.3 to poza trybem C-AF+TR działa on bardzo dobrze a w OM-1 również wyłączając C-AF+TR autofokus jest jeszcze lepszy. Tak jak opisywałem kilka postów wyżej C-AF ze śledzeniem obiektu w OM-1 działa rewelacyjnie. Jeśli z tym sobie radzi to dlaczego w C-AF+TR jest już tak słabo. No cóż jak już wspominałem nic innego mi nie zostało tylko doczytać, dooglądać, sprawdzić czy to przypadkiem ja jakiegoś błędu nie popełniam używając tracking.