Załącznik 213240
Wersja do druku
qwert ładnie to wyszło.
miło mi donieść że zdjęcie poniższe zostało zgłoszone do konkursu na NAJLEPSZE FOTO SIERPNIA - gratulacje ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1565034586
Miło mi i dziękuję....:-)
….
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Załącznik 213421
Słonecznik na dobry dzień.
Załącznik 213456
Ophthalmophyllum vanheerdei:
Załącznik 213550
Jest moc!! Wyszło rewelacyjnie. Wykonane w technice focus-stacking? Ostatnio zaczynam się interesować bardziej fotografią makro (chociaż miałem okazję już dawniej spędzić z nią nieco czasu). Możesz doradzić, co można dołożyć do m.Zuiko 60mm aby uzyskać lepsze efekty?
Zgadza się - focus stacking - focus bracketing w E-M10-II a potem stackowanie w komputerze. Dokładnej ilości klatek w tej chwili nie pamiętam - około 30. Kwiatek ustawiony w pokoju przed ekranem monitora, jako tło posłużyło wyświetlane na monitorze zdjęcie jakiegoś trawnika. W tym przypadku do mZD60f2.8 Macro nie musiałem niczego dołączać, gdy brakuje skali używam najczęściej makrokonwertera Raynoxa - o ogniskowej 85mm z zestawu CM3500 Micro Explorer - niestety kupienie tego konwertera jest w Polsce bardzo trudne. Zamiast niego można użyć łatwiej dostępnych makrokonwerterów Raynoxa - DCR 250 lub dla większych skal MSN-202.