-
Po dłuższych oględzinach zaczynam mieć wrażenie, że za środkowym robalem jest jakaś dziura, przez którą widać tło. Efekt trochę dziwny. Fota z pewnością unikalna, lekko "uciekniętą" głowę wybaczam bez trudu, sam piszesz, że takie trafienie i tak ociera się o cud.
-
Nawet nie koniecznie dziura. Przy takiej skali odwzorowania głębia ostrości jest znikoma i wystarczy kilkumilimetrowe zagłębienie w podłożu by to co w nim się znajduje było na zdjęciu całkowicie nieostre.
-
Dobrze czujecie, że z chrząszczem jest coś nie tak. Zdjęcie jest składakiem dwóch klatek. Niestety nie zachowałem oryginałów i nie mogę ich zaprezentować dla porównania, ale z tego co pamiętam z klatki nr 1, nazwijmy ją bazową, wziąłem cały kadr, oprócz chrząszcza, który wyszedł lekko nieostro. Jego dodałem z klatki nr 2, zrobionej ułamek sekundy później. Niestety chrząszcz zdążył się przemieścić o jakieś 0,5 mm i "stack" nie wyszedł dokładnie.
-
-
Cenne wyjaśnienie. Głębia ostrości wydawała mi się podejrzanie duża nawet jak na przysłonę 13 ale w danych EXIF nie znalazłem informacji o składaniu więc jednak uwierzyłem że to pojedyncza klatka. To że przekleiłeś 'ręcznie' samego chrząszcza wyjaśnia informację z danych EXIF i potwierdza że przy przysłonie 13 głębia może być tak wielka.
-
-
Ładny kadr, naturalne kolory i przyjemne światło. Gdyby już chcieć się koniecznie czepiać to trawkę na froncie w pobliżu LD rogu można by przed zrobieniem zdjęcia przygiąć by nie wchodziła w kadr. Ale to już czepialstwo - i z trawką bardzo dobre zdjęcie.
-
Dziękuje bardzo za komentarz i dobrą radę. :wink:
-
Dodam jeszcze jedno - w takiej sytuacji zrobiłbym jednak najpierw kilka zdjęć z trawką aby mieć materiał na wypadek gdyby podczas usuwania trawki modelka uciekła. Potem usunąłbym z kadru trawkę przyginając ją lub obcinając i powtórzyłbym sesję zdjęciową.
-
1 załącznik(ów)
Jeszcze dodam odnośnie "składaka" z chrząszczem, że jak w Lightroomie wybierze się kilka zdjęć i otworzy je w PS jako warstwy, to EXIF jest automatycznie kopiowany z jednej z klatek.
No i dziękuję za miłe słowa!
Jakiś bagiennik. Pojedyncza klatka z lampą i dyfuzorem.
7789
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1704548776