-
3 załącznik(ów)
Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Niedziela miniona to w ogóle był dla mnie ciekawy dzień. Po rannych blaskach
5.Załącznik 111712
pojechałem do centrum Łodzi w okolice budowy dworca Łódź-Fabryczna. Stoi tam architektoniczna perełka sakralna- prawosławna cerkiew/katedra Aleksandra Newskiego. Już wiele razy sobie obiecywałem, że wreszcie zajrzę do środka i dopiąłem swego. Zanim zakończyło się prawosławne nabożeństwo, obfociłem cerkiew z najciekawszej strony.
6.Załącznik 111713.
Gdy byłem w środku niestety zgaszono już światła a prawosławni popowie śpieszyli się na wykład do drugiej cerkwi. Zdążyłem jednak ze statywy strzelić tą fotkę, bo bardzo mi się ta scenka spodobała.
7.Załącznik 111714
Umówiłem się jednak z duchownymi na następną sesję, zrobię wtedy więcej fotek.:grin:
-
1 załącznik(ów)
Doczekałem się nareszcie, sezon na rowerek otwarty.Załącznik 111819:grin:
-
2 załącznik(ów)
Wybrałem się w sobotnie popołudnie rowerkiem na mały plenerek z Olkiem. Jazda sprawiła mi nieskrywaną radość po 6 m-cznej przerwie. Koniec z autobusami, wreszcie mam swoją wolność. Zplanowałem sobie wieczorne fotki przy widukcie na Widzewie. Chciałem złapać pędzące na światłach samochody, tramwaje a na wiadukcie pociąg. Chyba tylko sobotni rozkład jazdy sprawił, że nie do końca mi się sfarciło. Ale ja jestem cierpliwy.............:grin:
1.Załącznik 1118432.Załącznik 111844
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Jazda sprawiła mi nieskrywaną radość po 6 m-cznej przerwie. Koniec z autobusami,
W sumie ja też rozpocząłem sezon a właściwie nie zakończyłem poprzedniego,nie mówie że w styczniu i lutym codziennie jeździłem ale popełniłem w tych miesiącach kilometry na dwóch kółkach.Nie wyobrażam sobie sześć miesięcy bez roweru.Szerokiej DDR-ki.
-
2 załącznik(ów)
@bkier policja bedzie kontrolowac od marca czy rowerzysta ma zalozone takie nakretki na wentyle (kapy) :mrgreen::mrgreen:
-
jackowlew ja też tak myślałem. A po powrocie w ubiegłorocznej wyprawy wylądowałem w szpitalu i straciłem........prostatę. Musiałem dać organizmowi czas na regenerację. Teraz wsiadam na bika i będę do pracy jeździł, a po drodze jeszcze na fotki wyskoczę w upatrzone miejsca.
Adam pierwsze słyszę z tymi......kapselkami:grin:
Ja mam mnogo odblasków więc mnie widać i raczej mi to niepotrzebne.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
jackowlew ja też tak myślałem. A po powrocie w ubiegłorocznej wyprawy wylądowałem w szpitalu
A to zmienia postać rzeczy.Zdrówka i szerokiej DDRki.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
jackowlew ja też tak myślałem. A po powrocie w ubiegłorocznej wyprawy wylądowałem w szpitalu i straciłem........prostatę. Musiałem dać organizmowi czas na regenerację. Teraz wsiadam na bika i będę do pracy jeździł, a po drodze jeszcze na fotki wyskoczę w upatrzone miejsca.
Adam pierwsze słyszę z tymi......kapselkami:grin:
Ja mam mnogo odblasków więc mnie widać i raczej mi to niepotrzebne.:grin:
No chyba, taka dla weterana... :-)
-
Eeee czarnej glapy nie chcę, wolałbym świecącego orzełka.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Eeee czarnej glapy nie chcę, wolałbym świecącego orzełka.:grin:
Swiecacego orzeleka raczej nie ma, bo nie znalazlem, pozostaly czerowne ledy :mrgreen:
-
Ja się rozejrzę, może się gdzieś trafi:grin:
-
Cześć Biker ! Kope lat :)
Ale Ci zazdroszczę rozpoczętego sezonu, ja już pół roku zmagam sie z remontem mieszkania i rower i foto zabawki poszły w kąt :( Ale muszę się jakoś zmobilizować! Musze ruszyc w teren bo brzuch mi rośnie, a kolana trzeszczą jak kiepskie plastiki tanich Nikonów :P
Biker! Napisz coś proszę, nie przebierając w słowach abym ruszył d..ę
Pozdrawiam serdecznie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
...pojechałem do centrum Łodzi w okolice budowy dworca Łódź-Fabryczna. Stoi tam architektoniczna perełka sakralna- prawosławna cerkiew/katedra Aleksandra Newskiego. Już wiele razy sobie obiecywałem, że wreszcie zajrzę do środka i dopiąłem swego. Zanim zakończyło się prawosławne nabożeństwo, obfociłem cerkiew z najciekawszej strony.
BIKER - mam nadzieję, że podzielisz się zdjęciami z wnętrza cerkwi.
Mam uwagę na temat zdjęcia z zewnątrz - nie uwierzę, że to najciekawsza strona. Spórz jaką "krzywdę" zrobiłeś bryle budynku. Od strony parku i z tej perspektywy cała wieża chowa się za kopułą i cerkiew wygląda niestety nieszczęśliwie i niezgrabnie. Zdecydowanie lepiej cerkiew wygląda od frontu, tyle że wtedy trzeba się nagimnastykować z siecią trakcyjną na ul.Kilińskiego. Spróbuj. :)
Pozdr
-
1 załącznik(ów)
Witaj Michałku, dzięki za odwiedziny. Chciałbym odpowiedzieć na Twoje uwagi dot. zdjęcia cerkwi A. Newskiego. Masz rację, najlepiej wygląda ona od frontu, ale jest trochę ale.........
W związku z budową dworca Fabrycznego, przebudowuje się również ul. Kilińskiego. Ta przebudowa która już się dokonała, dokładnie na przeciw frontu cerkwi, oznacza że przesunięto oś ul. Kilińskiego bliżej cerkwi, postawiono nowe słupy pod trakcję tramwajową, Przed frontowym wejściem do cerkwi jest tylko niezbyt szeroki chodnik. Tyle opisu, a co to na dziś oznacza. Ano to że zdjęcia naprzeciw frontu, nie da się zrobić w atrakcyjnej formie, bez słupów. Do tego dochodzi jeszcze zaniedbane i "wyszczerbione" betonowe ogrodzenie cerkwi i rozorana ulica. Ja zrobiłem fotkę od frontu w nietypowej wersji.
Wygląda tak 1.Załącznik 112077Fotka wykonana E-30 +12-60. Cofnięcie się do tyłu, wepchnie w kad, to czego nie chciałem.
Popatrz na ten mur:grin:
Jak masz ochotę w niedzielę na plener w cerkwi i na zewnątrz- zapraszam. Mam sprawę dogadaną.
Reasumując na dziś najbardziej atrakcyjny jest widok cerkwi od strony południowej(plecami do budowy dworca) lub od tyłu, bo od północy trzeba by celować pod słońce.
-
1 załącznik(ów)
Pytałeś czy się podzielę fotkami wewnątrz cerkwi. Jasne, zrobiłem tylko 2, jedna jest we wcześniejszym poście, a druga
2. ołtarz głównyZałącznik 112081Na więcej mi popowie nie pozwolili, wygasili światła, zamknęli cerkiew i poszli na wykład z wiernymi.:grin:
-
Teraz coś do galaktycznego kwiatka.
Witaj kolego i dzięki za odwiedziny. Trudno mi jest zachęcać Ciebie mocnymi słowami do roweru, musisz bardzo chcieć to wsiądziesz:grin:.
Ja się nie mogłem doczekać.
Mam pewne luźne rowerowe plany dot. przejazdu przez Jurę z Częstochowy do Krakowa tzw. Szlakiem orlich gniazd. Nie wiem jednak jeszcze czy uda mi się to zrealizować. To się wyjaśni po mim powrocie z rejsu do Kopenhagi "Pod banderą Olympusa". Bo to cel najważniejszy na 2014 rok. Jak wrócę oszacuję swoje możliwości.
Piszę o tym dlatego, bo jeśli pojadę, chętnie widziałbym obok jakiegoś innego bikera, a możesz być nim Ty.
Ale na początek wsiądź na rower i potrenuj relaksowo.
Jak będzie temat realny, to do niego wrócimy.
Pozdrowerki:grin:
-
Januszku - dla wyjaśnienia.
W cerkwi prawosławnej i greckokatolickiej jest ksiądz.
Pop, to określenie używane przez wyznawców innej wiary właśnie na księży greko lub prawosławnych.
Często jest to określenie obraźliwe.
Tłumaczył mi kiedyś ksiądz w Bielance, że to odpowiednik gdybyś do księdza katolickiego powiedział: "ty klecho"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pop, to określenie używane przez wyznawców innej wiary właśnie na księży greko lub prawosławnych.
Tłumaczył mi kiedyś ksiądz w Bielance, że to odpowiednik gdybyś do księdza katolickiego powiedział: "ty klecho"
Nie wiedzialem...lepiej dowiedziec sie pozniej niz wcale.
-
No wiesz Boguś ja też...............nie wiedziałem.:cry:
Na szczęście w rozmowie nie popełniłem gafy.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
No wiesz Boguś ja też...............nie wiedziałem.:cry:
He, po to jest forum :D
-
Dzięki za ważne info.:grin:
A wracając do cerkwi. Ja niestety odniosłem wrażenie, że nie widać w jej otoczeniu ręki właściciela. Od lat widzę jak z ogrodzenia odpadają kolejne cegły, rdzewieje metalowe ogrodzenie. W narożniku od strony budowy dworca rośnie brzydki krzaczor koło którego położono niebieskie foliowe worki wypełnione zgrabionymi podczas zeszłorocznej jesieni liśćmi:!:. Budynkowi z zewnątrz też przydała by się odnowa elewacji.
Wygląda mi obecnie na to, że najbliższe zdjęcia z zewnątrz, można będzie zrobić po zakończeniu budowy dworca i zmianie wyglądu ul. Kilińskiego. I jak już się tam ten budowlany bajzel skończy, skomponuję na zdjęciu, tramwaj dojeżdżający do przystanku i cerkiew w tle. Tak przynajmniej odwrócę uwagę oglądających takie zdjęcie od licznych słupów, latarń i drutów tramwajowych:grin:
-
jak jeszcze studiowałem w Łodzi chciałem sfotografować tę świątynię. Niestety albo nie miałem aparatu albo byłem spóźniony na zajęcia. Byłem wczoraj w Łodzi, miałem pod siedzeniem 2 aparaty cyfrowe i dwa analogi, przejeżdzałem jedno skrzyżowanie dalej i nie przyszło mi do głowy żeby się zatrzymać... skleroza...
-
Od moderatora: wątek trafił do "Oceny zdjęć".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Noooo, t się Janusz musisz sprężać. Nie ma zmiłuj :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Gratulacje :)
-
Poprzeczka idzie w górę. Fajnie :)
-
Ładniutka ta cerkiew A.Newskiego.
Warta "grzechu fotografowania" :)
Pozdrawiam. (przyłóż się :))
-
Janusz, ja Ci tam sugerował nie będę, ale zasugeruję o ! :mrgreen: a, co
podejdź do tej cerkiewki tak jak stałeś ostatnio. Zrób z łapy, albo ze statywu z 9 zdjęć w trzech poziomach, i sklej to w programie do panoram.
Zobaczysz własną szczękę na ziemi :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Kiedy byłam kiedyś na wycieczce w cerkwi (nota bene właśnie w Newskim), to odprowadzający nas duchowny mówił, że prawidłowym określeniem jest "diakon", księża są w kościele katolickim. Pop pojawia się w języku potocznym.
-
1 załącznik(ów)
No ładnie:grin: teraz mi się dostane za wszelkie krzywizny:grin:. Ale wpadłem:grin:
Ale ponieważ to Wy jesteście sprawcami mojego "awansu" to ja Wam za to
3, cerkiew A. Newskiego od południa(prawie):grin:Załącznik 112122To najbardziej słoneczna strona od której warto tą perełkę sfocić.:grin:
-
Boguś tam jest tak rozorany teren, że focenie trochę traci sens. Pionową fotkę(tą wyżęj) robiłem z betonowej wylewki pod tory tramwajowe. Trzeba poczekać jak to wszystko uporządkują wtedy......
Mam pomysł na fotkę, ten opisany wyżej.:grin:
P.s. Dzięki za awans. Co ta fotografia ze mną zrobiła:grin:
-
2 załącznik(ów)
Z dzisiejszego "przelotu" rowerkiem po Księżym młynie.
1. Imperium Scheiblera obecnie luksusowe Lofty od strony południowej(słonecznej)Załącznik 112254
Słońca mi zabrakło:cry:
P.S. A dla wiernych fanów- prezent.Załącznik 112255
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Teraz coś do galaktycznego kwiatka.
...To się wyjaśni po mim powrocie z rKopenhagi "Pod banderą Olympusa". Bo tel najważniejszy na 2014 rok. Jak wrócę oszacujaję swoje możliwości.
Piszę o tym dlatego, bo jeśli pojadę, chętnie widziałbym obok jakiegoś innego bikera, a możesz być nim Ty.
...
Pozdrowerki:grin:
O tym mogę Cię zapewnić po powrocie zobaczysz innego Biker-a, morze ludzi zmienia, pozytywnie, zmienia...
-
Witaj, podoba mi się w Twoich zdjęciach ja "łapiesz światło" i do tego ładna kompozycja. Pozdrawiam.
-
Witaj Andrzeju, miło Ciebie widzieć. Nie zapewniaj o moich przemianach, bo już się dokonały, a Ty masz w nich swój udział, za co szacun:grin:.
Pożyjemy, popłyniemy, trochę nas pobuja i zobaczymy czy się da coś jeszcze przestawić:grin:
Kolba każde wyjście z Olkiem na miasto czy do lasu czegoś mnie uczy i bardzo to sobie cenię. A jak pcha.........
Miło się później czyta, takie opinie jak Twoja:grin:
Dziś mnie też do lasu wypchnęło i słońce mi zaświeciło i znów mam nad czym siedzieć:grin:
Wkrótce szczegóły i cdn
-
6 załącznik(ów)
Ja to mam jednak farta. Wychodzę sobie dziś z pracy po nocnej zmianie, a tu cudowne słońce, szron i lekka mgiełka. No i musiałem się nacierpieć godzinę w autobusie, wracając do domu. A po drodze widziałem najładniejsze scenerie na łódzkich ulicach ze słońcem tworzącym smugowe promienie przez które gnały samochody.
A wszystko przez kapcia w...rowerze.:grin:
Ale dojechałem do domu, porwałem Olka i...........nawet Bruno mnie nie zatrzymał.:wink:
1.Załącznik 1135622Załącznik 1135633Załącznik 1135644Załącznik 1135655Załącznik 113569a 6 sprzed dwóch tygodniZałącznik 113570 Nie ma jak ranne światełko.:grin:
-
No miales farta... :-) Fajne foty.
-
Szczęście w nieszczęściu :-) Foty śliczne.
-
4 załącznik(ów)
Kiepsko odebraliście moje zdjęcie w galerii, choć wcale na laury nie liczyłem.:grin:
Ale przecież w Łodzi Targi foto były i ja też tam zajrzałem, z ciekawości, dla spotkania z Jackiem i udziału w warsztatach DFV z aparatami OMD.
Średnio mi się to wszystko udało głównie dlatego że byłem po pracy w nocy i to się musiało odbić.
Odwiedziłem ciekawe stoiska, pofociłem modelki i spotkałem Jacka, który był expertem Olympusa na warsztatach. Na wieczorną zapowiadającą się bardzo ciekawie sesję z modelkami na ulicach Łodzi już jednak nie dałem rady dotrzeć bo zmęczenie okazało się silniejsze.
Targi jak co roku ciekawe, ale firmy chyba trochę folgują z ekspozycjami. Zabrakło firm Sony i Nikona. Olympus bardzo mądrze promował OMD z magazynem DFV i jego warsztatami. Brylował więc Canon i wiele firm z branży okołofotograficznej i filmowej.
Atrakcjami były modelki na stoiskach DFV i Canona oblegane przez zwiedzających, którzy focili tym co własne i użyczone (objektywy) przez Sigmę i Tamrona. Ja wcale nie będę ukrywał, że poszedłem tam również po to, by na modelkach potrenować.
No to teraz parę fotek które tylko dla Was przygotowałem.
1.ParkaZałącznik 1139282. Bis Załącznik 1139293. Już nie różowaZałącznik 113930
i na koniec tej wrzutki superciekawostka. Nie dość że toto loto, to jeszcze robi foto:grin:
4. FotokopterZałącznik 113931:grin:
-
@biker, ze tak powiem sklaniaj sie ku fotom z porannym swiatlem :-)