Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A jak jeszcze zaktualizujesz sobie firmware obiektywu, to będzie jeszcze lepiej.
zaktualizowałem z 1.3 na 1.4 jest mniód :)
---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post był o 21:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
grisza34
zaktualizowałem z 1.3 na 1.4 jest mniód :)
teraz czas na 40-150 f4 , musze trzymac bo z dcr i msn mi swietnie współgrają. jak cos popstrykam dam znać jak sie sprawuje w macro e-m10 w takich warunkach :)
pozdr
Nadeszła ta wiekopomna chwila. Miałem w ręku M-10. Pomimo małych rączek kompletnie nie leży mi w ręce, dziwne bo Stylusik szyty na miarę. Może waga tak zmieniła moje odczucia, przyjdzie mi chyba szukać gripa. Ile toto kosztuje? Muszę za kilka dni znowu się pobawić, może polubię Olka :) Dobra już więcej nie marudzę.
Pozytywem pojawienia się w realu M10 jest już zauważalny spadek ceny używanych M5 na allegro :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Nadeszła ta wiekopomna chwila. Miałem w ręku M-10. Pomimo małych rączek kompletnie nie leży mi w ręce, dziwne bo Stylusik szyty na miarę. Może waga tak zmieniła moje odczucia, przyjdzie mi chyba szukać gripa. Ile toto kosztuje? Muszę za kilka dni znowu się pobawić, może polubię Olka :) Dobra już więcej nie marudzę.
Moim zdaniem bez gripa nie da rady.
Przy okazji gripa. Ma on fajne rozwiązanie (część gripa jest demontowana przyciśnięciem dodatkowej dźwigni), które pozwala wymienić baterie lub kartę bez odkręcania go od gwintu statywowego. Ale po przyczepieniu szybkozłączki do gripa trzeba go odkręcić by dokonać wymiany. Ewentualnie odkręcać szybkozłączke i wówczas zdjąć część gripa.
Z którym kit-zoomem lepiej kupić ten aparat?
Stary 14-42 czy nowy pancake 14-42?
Jak wygląda zoomowanie z tym nowym obiektywem - za pomocą jakiejś dźwigni czy pierścieniem? Na ile jest to precyzyjne?
No i pytanie do kogoś kto ma obie wersje - jak wypada porównanie walorów optycznych tych dwóch kitów?
Nowy naleśnik jest ślicznie mały i idealnie pasuje "wizerunkowo" do małego aparatu - jednak wątpliwości jakieś pozostają...
Olkowego 14-42 II nie miałem w ręku, ale porównując nowego naleśnika do starszego i większego Panasonica 14-45 (który jest uważany za dobry obiektyw, nie wiem słusznie czy nie) to ja jakiś istotnych różnic nie zauważam, zarówno w jakości jak i pracy systemu AF. Jeżeli robi się zdjęcia "do netu" albo na papier 10x15, 18x13 i pamięta o tym, że to jednak kompromis pomiędzy gabarytami a jakością to ciężko mieć do niego jakieś zastrzeżenia.
Zmiany ogniskowej dokonuje się obracając pierścień w dół lub w górę. Zakres ruchu pierścienia nie jest duży, ale umożliwia precyzyjne ustawienie ogniskowej. Pomaga pojawiająca się na wyświetlaczu informacja o aktualnej ogniskowej obiektywu.
Jest osobny wątek o tym obiektywie: https://forum.olympusclub.pl/threads...Olympusa/page4
Osobiście kupiłem tego OMD w wersji z naleśnikiem. Ale tylko dlatego, że od razu sprzedałem go na znanym portalu aukcyjnym za 1200zł i miałem OMD za 2 tys :) Sam obiektyw jest bardzo powolny... Stary 14-42 kupisz na tym samym portalu za 350zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Nowy naleśnik jest ślicznie mały i idealnie pasuje "wizerunkowo" do małego aparatu - jednak wątpliwości jakieś pozostają...
Kit to kit - myślę, że bardziej uwiera światło niż ew. niuanse w obrazowaniu. Nowego "znam" tylko z sampli - są IMHO OK jak na kit. Ja brałbym zdecydowanie naleśnik - mobilność zestawu robi się imponująca. Jest pytanie jaką szklarnię chcesz mieć docelowo i jakie miejsce będzie tam miał kit.
Swoją drogą - trochę szkoda, że nie ma (?) jako kita m.zd 12-50, dla niektórych byłaby to pewnie sensowna opcja.
Dla jasności napiszę, że pierścień zmiany ogniskowej w Olkowym naleśniku 14-42 działa raczej jak dźwignia a nie jak pierścień, którym obracamy. Tzn obracamy pierścień lekko w prawo i trzymamy a ogniskowa jedzie ze stałą prędkością aż nie zatrzyma się na 42.
Miałem w ręce wszystkie kity-naleśniki do m43, dwa Panasonica i jeden Olka. Jeżeli chcemy mieć mały zestaw zoom z E-M10 to według mnie najlepszy jest Panasonic 12-32. Po pierwsze 12mm. Po drugie pierścień zmiany ogniskowej jest mechaniczny. Minus to brak pierścienia ostrości.
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Osobiście kupiłem tego OMD w wersji z naleśnikiem. Ale tylko dlatego, że od razu sprzedałem go na znanym portalu aukcyjnym za 1200zł i miałem OMD za 2 tys :) Sam obiektyw jest bardzo powolny... Stary 14-42 kupisz na tym samym portalu za 350zł.
A kupują za tyle? To, że ktoś za tyle wystawił aukcję nie znaczy, że od razu za tyle sprzedasz. Cena wydaje się spora skoro podobnego Panasonica PZ X 14-42 można kupić za 650zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
A kupują za tyle? To, że ktoś za tyle wystawił aukcję nie znaczy, że od razu za tyle sprzedasz..
MikolajN pisze, że za 1200 sprzedał...
Przypuszczałam, że ile osób tyle opinii;)
Nieco boję się tego pierścienia, który działa jak dźwignia w kompaktach - obawiam się, że muszę to sama gdzieś w realnym sklepie sprawdzić.
Moje plany - kit + jedna jasna stałka.