Odp: Przejście z FF do m43
Miałem ostatnio okazję pofocić X-E2 z obiektywem 35mm f/1.4. Równocześnie miałem przy sobie E-M10 z 25mm f/1.8. Oba aparaty mają swoje lepsze i gorsze strony, ale dość szybko Fujik poszedł "do torby" a w dłoni pozostał Olympus. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, przejścia z pokręteł na pierścień na obiektywie + kółko nastaw czasu, ale małe detale w ergonomii jednak mi nie odpowiadały (m.in. wizjer na skraju obudowy, nieuchylny ekran LCD, trzymanie aparatu itp).
Gdybym dzisiaj miał podejmować decyzję o kupnie aparatu to byłby to jednak Olympus, chociaż Fujikom ciężko coś zarzucić :)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
I jedną rzeczą, która ma się do tej dyskusji nijak, jest przekonywanie do ciemnego obiektywu, nawet jeśli miałby zoom, AF i parzył kawę :)
I pewnie dlatego jako jeden z pierwszych zaproponowałeś właśnie 9-18 ;)
Nie zaproponowałem, tylko zapytałem:
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A co z m.ZD 9-18?
Dostałem odpowiedź, że za ciemny, więc nie proponowałem...
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Po 10-dniowym teście E-M5 mam nieco inne spostrzeżenia. Ale gratuluję wyboru. A ja może zapoluję na Twojego X-E2 :D
IMVHO w formatach normalnie używanych nie rozróżnisz tych aparatów.
A reszta to marketing.
Zresztą, żeby nie być gołosłownym
Dwa zdjęcia. Jedno z X-E2. Drugie z GM1.
Które jest które ?
1.
Załącznik 117963
DUŻE: http://public.brynski.pl/olympusclub/test1.jpg
2.
Załącznik 117962
DUŻE: http://public.brynski.pl/olympusclub/test2.jpg
PS. Po EXIFie się tego nie pozna ;)
EDIT: podmieniłem oba zdjęcia na WB - daylight.
Nie no, takie zdjęcia to wszystkim można zrobić. Różnice pojawiają się tam, gdzie matryce dochodzą do granic swoich możliwości.
A tak swoją drogą odróżnienie tych zdjęć nie jest dla mnie żadnym problemem: pierwsze Fuji, drugie Panas :) Szum na niebie, wyostrzanie, balans bieli...
Drugie mi się bardziej podoba.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie no, takie zdjęcia to wszystkim można zrobić. Różnice pojawiają się tam, gdzie matryce dochodzą do granic swoich możliwości.
A tak swoją drogą odróżnienie tych zdjęć nie jest dla mnie żadnym problemem: pierwsze Fuji, drugie Panas :) Szum na niebie, wyostrzanie, balans bieli...
No tak.
Pytanie brzmi w jakim procencie dochodzimy do granic możliwości.
I czy to, że ISO 6400 będzie lepsze w Fuji cokolwiek nam da jeśli AF nie zadziała. Bo ja jestem pod mocnym wrażeniem w jakich miejscach mi GM1 ostrość łapał. ;)
---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post był o 10:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Drugie mi się bardziej podoba.
A to tylko WB jest. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
IMVHO w formatach normalnie używanych nie rozróżnisz tych aparatów.
A reszta to marketing.
Zresztą, żeby nie być gołosłownym
Dwa zdjęcia. Jedno z X-E2. Drugie z GM1.
Które jest które ?
1.
Załącznik 117959
2.
Załącznik 117960
PS. Po EXIFie się tego nie pozna ;)
Jezeli nie grzebales w PP i Olek ma wylaczone ocieplanie barw w menu, to drugie jest z Olka.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Bo ja jestem pod mocnym wrażeniem w jakich miejscach mi GM1 ostrość łapał. ;)
Za to E-M5 pokazywał, że łapie, a zdjęcia często były kompletnie rozogniskowane. Nie miałem takich problemów z Fuji - jak nie złapał, co się oczywiście zdarzało, to po prostu wywalał czerwoną ramkę i wiedziałem, że muszę spróbować ponownie.
---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Jezeli nie grzebales w PP i Olek ma wylaczone ocieplanie barw w menu, to drugie jest z Olka.
Żadne nie jest z Olka :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Z Olka to żadnego nie ma. :P
Ale ponieważ widzę, że WB jest mylący to ustawiłem na obu w C1 - daylight.
Oczywiście wyłączone wszystkie wyostrzania i odszumania.
---------- Post dodany o 10:56 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Za to E-M5 pokazywał, że łapie, a zdjęcia często były kompletnie rozogniskowane. Nie miałem takich problemów z Fuji - jak nie złapał, co się oczywiście zdarzało, to po prostu wywalał czerwoną ramkę i wiedziałem, że muszę spróbować ponownie.
To pobaw się E-M10 - jest dużo, dużo lepiej (w S-AF porównywalnie do E-M1 i Panasów).