Mam taką od kilku lat, ale ostatnio odstawiłem na rzecz plecaka :)
Wersja do druku
Czytaj uważnie i ze zrozumieniem, dzięki :-)
czyli:
jak byłeś o krok wcześniej, niż symbole kursorów, to naciśnij w prawo
ustaw "Bezpośrednia funkcja"
cofnij się (to raczej lewym kursorem)
i dopiero zdefiniuj sobie coś pod pojedynczymi kursorami
W taki oto sposób zaoszczędziłem Tobie roboty przy czytaniu instrukcji ;-)
Ok, nie zauważyłem iż po wyjściu z Bezp. Funkcje mam w menu powyżej dwie ikonki strzałek (prawa i w dół) w których mogę sobie mieszać do woli. Dzięki za cierpliwosć, czasami prwdy oczywiste są najmniej oczywiste :)
no i właśnie... dlaczego dwóch pozostałych kursorów (góra + lewy) nie da się dowolnie oprogramować? Górny włącza kompensację ekspozycji (co jest bez sensu bo do tego łatwiej kółka nastaw używać) a "w lewo" przesuwa punkt AF... Już lepiej było w E-P1 (ISO+WB+migawka+AF)
Przecież kursory służą do bezpośredniego wyboru punktu AF. Co chcecie tam sobie programować?
Wciskasz np Fn1 i masz dostęp do pola wyboru AF a przypisanie dowolnej funkcji dowolnemu kursorowi to inna para kaloszy ale programowalnych guziczków jest tyle iż fakt że personalizowane są tylko dwie strzałki nie stanowi problemu.
Można mieć dostęp do wyboru punktu AF bez wciskania żadnego przycisku funkcyjnego - po prostu od razu wciskasz krzyżak. Takie rozwiązanie ma największy sens.
każdy ma swoje preferencje. Ja przyzwyczaiłem się do tego za czasów E-P1 że pod strzałeczką w górę mam ustawianie ISO. Podpinanie tam kompensacji i to na stałe tak jak zrobili to inżynierowie z Olympusa uważam za bezcelowe i bezsensowne. Fakt, przycisków programowalnych jest sporo ale co szkodziło by pozwolić użytkownikom i te dwa przyciski swobodnie konfigurować? co by się zmieniło? może trzeba by dopisać 0,001% kodu oprogramowania wewnętrznego więcej.