Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
No cóż, jak obejrzysz zrobione nim zdjęcia, to połowa posiadanych przez ciebie obiektywów zasili naszą giełdę i portale aukcyjne... To szkło jest naprawdę wyjątkowe z systemie. A czarna wersja to już w ogóle.
Prawda szkło jest wyjątkowe. Co do zasilenia giełdy to po renamencie w torbie do ludzi pójdzie tylko starsze omd z kitem. Jak przyjedzie M1 z 12-40 to reszta zostanie, 12tka się przyda,45tke lubię,25tka też ,60tkę trza mieć 75-300 tęż zostanie więc jak się okazuje oprócz omd z kitem nie ma co sprzedać :) Jak 12-40 będzie miało choć zbliżoną ostrość jak w 25tce to ona ewentualnie też pójdzie, bez jasności się obęde.
6 załącznik(ów)
Czas odświeżyć wątek, kilka ORFów. Niewiasty będą w swoim czasie ;)
Myślałem o tym obiektywie ostatnio - mam słabość do stało ogniskowych :)
A tak nawiasem to doradźcie, czy posiadając już 25mm, 45mm i 60mm(makro), to następnym obiektywem powinien być ten - 75mm, czy może 12-40 bo nie mam żadnego zooma ani nic krótszego od 25mm...
Ja bym brał 75mm. A w przyszłości 7-14mm od Olka zamiast 12-40 :)
Moje obawy dotyczą głównie tego, że 60mm tez świetnie wypada w roli obiektywu portretowego, choć jest kapkę ciemniejszy...
75 to bardzo specyficzny obiektyw. Jeżeli nie robisz reportaży, gdzie akurat ta ogniskowa się przydaje, ani portretów, to jest on zbędny. Z drugiej strony 12-40 jest duży i ciężki, ale wygodny. W trudnym terenie nie zawsze są warunki na przepinanie szkieł. Mając to co mam 60 mm mi jest zupełnie zbędna. 12-40 ma całkiem niezłe makro, a przypinając Raynoxa mogę zrobić obiekty makro prawie z każdego. Tyle, że makro to był mój konik 8 lat temu...
Ale 12-40 nie ostrzy z takiej odleglosci jak 60mm. W takim razie kupie 12-40 :) Ciekawe ile będzie kosztowala wersja tele tego obiektywu :)
To z jakiej ostrzy to nie ma znaczenia, a nawet nei jest za dobrze, jak musisz włożyć obiektyw w fotografowany obiekt. Ważne jest jaka jest skala odwzorowania. 60 rzecz jasna jest tu lepsza od 12-40, ale 12-40 też makro zrobi, a stosując Raynox DCR250 na makro tanim kosztem da się przerobić wszystko prawie.
Nie rozumiem, co masz na myśli o wersji tele 12-40?
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Nie rozumiem, co masz na myśli o wersji tele 12-40?
Pewnie ma na myśli 40-150/2.8 PRO.
Który zapewne będzie dwa razy droższy od 12-40 (taka moja spekulacja).
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
A tak nawiasem to doradźcie, czy posiadając już 25mm, 45mm i 60mm(makro), to następnym obiektywem powinien być ten - 75mm, czy może 12-40 bo nie mam żadnego zooma ani nic krótszego od 25mm...
40-150/2.8.