Powiem tak, nie mam doskonałego monitora. Na początku wątku były takie opinie. Nie dyskutowałem. Poczekajmy na opinie innych. :)
Wersja do druku
Powiem tak, nie mam doskonałego monitora. Na początku wątku były takie opinie. Nie dyskutowałem. Poczekajmy na opinie innych. :)
Doskonalego nikt nie ma.Kazdy znajdzie jakis zawsze lepszy.Ogladalem Twoje z linka dosc dokladnie na duzym quato.Kolory Twoj ma idealne prawie,drobne niuanse bez znaczenia np.ciutke za jasne fotki.Jednak przypatrz sie galazkom drzewa z tej fotki co tam pomnik taki jest. Fotka druga od gory.W PG jest przesuniete widmo,purpura i niebieskozielony.Jak powiekszysz te galazki to to dokladnie zobaczysz.Zobacz na poziomie wolarki rawow czy czasem nie trzeba dla tego szkla korekcji pokrywania sie pasma koloru zrobic(nie wiem jak to okreslic po polsku fachowo).Na wielkosciach netowych to nie ma znaczenia,jednak psuje ostrosc obrazu.Jednak jak Ci wpadnie zleconko na plachty to juz bedziesz wiedzial jak zareagowac.
Dzięki Mirku :)
To zdjęcie było robione 12/2,0 - podobno najlepszym obiektywem m4/3 :mrgreen:
Fajny ten pomysł Janka Muzykanta :)
Dziś kilka tablic. Kilka z wielu.
Upamiętniająca żołnierzy armii rosyjskiej,
pamiątkowa przy głównym wejściu - za dwa lata to będzie setna rocznica. Ciekaw jestem co władze miasta wymyślą :wink:
Ostatnia tablica to pamiątka po II Wojnie Światowej. Dużo wojen przetoczyło się przez te ziemie. To byli żołnierze armii Wermachtu, którzy zginęli na tych ziemiach w czasie gdy front wschodni posuwał się na zachód.
Była w Gorlicach delegacja rodzin tych żołnierzy i wynegocjowano ekshumację do Siemianowic Śląskich. Dlaczego tam, a nie np. do Niemiec ? - nie wiem.
Z racji pracy w takiej a nie innej firmie - brałem udział w tej ekshumacji.
Na pewno zwróciliście uwagę, że pokazuję Beskid, Ziemię Gorlicką - a nie pokazuję zabytków.
Gorlice to jedna z niewielu miejscowości w Polsce, gdzie zabytków nie ma. Między 1914 a 1915 w czasie wielkiej Bitwy pod Gorlicami miasto zostało całkowicie zrównane z ziemią. Nie zostało nic, nawet kościół został zniszczony.
Teraz gdy trwa przebudowa rynku - konserwatorzy jak sępy :) szukają każdej ocalałej cegły, dachówki, szczątków ceramiki.
Niedawno w piwnicach pod starą strażą pożarną znaleziono poskładane stare żydowskie macewy - pamiątka po okupacji.
373; 374; 375; 376; 377; 378; 379; 380
http://bodzio.dug.net.pl/cment_wojenny2.htm
Nie wiesz dlaczego? Bo w tym czasie autostrada do Niemiec kończyła się na Krakowie, widać są ludzie związani ze Śląskiem , który mogą zapewnić tym grobom opiekę ,a może część z tych żołnierzy to byli Ślązacy.
Pozdrawiam AP.
Fajna chalupka i woz konny.
Ale Ci się zebrało na pokazywanie czyjejś nieporadności i biedy. Wszędzie pełno takich obrazków, a jak wychowano przyzwoicie kolejne pokolenie, to potem zaczyna się remont, albo nowa budowa obok i miejsce odżywa.
Pozdrawiam AP.