Odp: Robert1088 - fotografie
Pierwsze, siódme, ósme, jedenaste - tyle wystarczy.
Pozostałe zdjęcia to gorsze wersje pierwszego zdjęcia - nie niosą żadnych dodatkowych informacji a powielają to, co wiemy z pozostałych zdjęć. Ergo - niosą szum informacyjny i chaos wizualny.
Mniej znaczy więcej - innymi słowy mniej zdjęć, większy (gęstszy, spójniejszy) przekaz.
Przecież nie musisz się nam chwalić, że zrobiłeś dużo ostrych fot. Wiemy już od dawna, że potrafisz to robić :) Skup się więc na przekazie.
PS. Spójrz sam krytycznym okiem i powiedz czy widzisz to co ja:
fot. 1 - ludzie z bronią
fot 2 - ludzie z bronią
fot. 3 - człowiek z bronią
fot. 4 - ludzie z bronią
fot. 5 - ludzie (cholera wie co robią)
fot. 6 - coś się dzieje
fot. 7 - tłuką się
fot. 8 - wow!
fot. 9 - tłuką się
fot. 10 - tłukli się
fot. 11 - to był pokaz! wszyscy żyją!
Witaj rob,
Przyjrzałem się 'krytycznym okiem' zaproponowanym przez diabolique, i uważam, ze to bardzo dobry zestaw zdjęć, dobór chronologiczny, sytuacyjny oraz ilość informacji, jakie przekazują bardzo mi się spodobał. Są elementy reportażu takie jak początek, rozwinięcie, zakończenie, jest informacja ogólna jak i są pokazane detale, jest dużo informacji opowiadających wydarzenie.
Wpiszę się w formę przyjętą przez Tomka, i napiszę co widzę:
fot. 1 - ludzie z bronią - przedstawienie JEDNEJ ze stron konfliktu zbrojnego
fot 2 - ludzie z bronią - gender całą gębą - nie tylko mężczyźni byli żołnierzami
fot. 3 - człowiek z bronią - z DRUGIEJ strony konfliktu zbrojnego, inne i ubarwienie, ale i inny osprzęt
fot. 4 - ludzie z bronią - broni nie widać, ale widać człowieka z rosyjskim papierosem, drugiego z budzikiem przywiązanym na sznurku. Widać detale umundurowania, widać osprzęt noszony przez żołnierzy. Gratka dla Fanatyków historii.
fot. 5 - ludzie (cholera wie co robią) - jest to tło wydarzeń w czasie obecnym - Ludzie przygotowują się do inscenizacji - widać, że symulują zakrwawione opatrunki sokiem malinowym (aroniowym), dobrze się przy tym bawią, a cześć z nich odpoczywa.
fot. 6 - coś się dzieje - widzimy symulacje działań na otwartym polu walki, przy wykorzystaniu określonego rodzaju broni - widzimy JEDNĄ ze stron konfliktu
fot. 7 - tłuką się - ten sam temat - ale DRUGA ze stron konfliktu
fot. 8 - wow! - inscenizacja niepozbawiona elementów pirotechnicznych, swoją drogą bardzo dobrze dobrane światło.
fot. 9 - tłuką się - dalszy ciag inscenizacji, znoszenie własnych poległych lub rannych z pola bitwy, przegrupowywanie się.
fot. 10 - tłukli się - już po bitwie, przeglądanie stanu pola, branie jeńców, zbieranie łupów.
fot. 11 - to był pokaz! wszyscy żyją! - pokaz, duży, szumnie zorganizowany, na dodatek cieszący się dużym zainteresowaniem - publiczność była spora - a co cenne, to fakt, że w poprzednich zdjęciach się nie przewijaja - duże brawa za dobrane kadry.
pozdrawiam,
Robert,
Fajne fotki robisz, te i inne ogladalem u Ciebie na duzym ekranie i powiem szczerze, ze jestem pod bardzo duzym wrazeniem. Malo jest podobnej tematyki w sieci i do tego fajnie pokazanej.
Licze na dalsze wrzutki.
pozdroofka
5 załącznik(ów)
Cześć.
W sobotę razem z Hadesem ( dzięki za towarzystwo ) uczestniczyliśmy w zlocie Rekon 2014 w Wrocławiu .
Jedną z ciekawszych dioram był posterunek MO ( lata 80- te ) : syfon ,klubowe , farelka no i podwawelska :)
Chlopaki jako zywe:)
Fajne fotki!
Dawaj wiecej
pozdroofka
Aaaaa, taki syfon - to się zgadza. Bo pomyślałem sobie o wózku, babci co 2x psiknęła wodą na musztardówkę i podawała wodę sodową z sokiem wiśniowym.
Ta babcia to lata 60-te były. A sok wiśniowy był prawdziwy, a nie "o smaku wiśniowym" :D
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Jedną z ciekawszych dioram był posterunek MO ( lata 80- te ) : syfon ,klubowe , farelka no i podwawelska :)
Jeśli najciekawszą, to czemu tak nudnie pokazaną? Emocje jak na rybach, na trzech zdjęciach ten sam facet w tej samej pozie - po co? Nie lepiej było wyczekać, rozejrzeć się i zrobić jeden kadr, ale dobry?
Cześć rob1088,
Mnie te zdjęcia zaciekawiły, pamiętam milicję organoleptyczne, spędziłem nawet krótką chwilę czasu na komendzie/posterunku po drugiej stronie krat, dowieziony tam Nysą :) "Pałki" na szczęście jednak nie doznałem, ale pamiętam też jak złapałem milicyjną nysę na stopa :) i przejechałem z nimi kilka kilometrów.
Z tego co widać na pierwszym zdjęciu - to makieta posterunku była dosyć ciasno uplasowana, gdzieś przy wyjściach na jakieś 'sektory', czy to byłą taka stała ekspozycja? Czy może milicjanci pojawiali się tylko czasowo? Czy też ta inscenizacja była żywa i ruchoma cały czas?
Jak pisze diabolique, za dużo jednej postaci w danym zestawie - z pewnością kluczowej, co daje się wyczuć na podstawie zdjęć, jak również chyba jedynej, która 'grała' swoją rolę naczelnika komendy :) ale lepiej jej jednej mniej, a więcej innych i inny temat - o ile to było możliwe - wszak w sumie nie wiem, co tam się działo w momencie, kiedy ty tam byłeś.
Jako pojedyncze zdjęcia - każde może się podobać, mi przypadło do gustu to z kiełbasą skierowaną w stronę obiektywu - za humor, jaki prezentuje.
'Zaczytanie' w Gazecie Robotniczej z informacją o KC PZPR też ciekawe, właśnie dzięki gazecie.
Didaskalia - ech, dzieciństwo ... dokładnie taką cukiernicę miałem w domu ! :mrgreen:
Jak masz coś jeszcze to wrzucaj, nawet jeśli nie reportaż, to jako pojedyncze foty.
pozdrawiam,
7 załącznik(ów)
Kółko szachowe . Dziękuję za opinie .
Dobre, szczególnie czwórka i ostatnie.