Ten ostatni most, fajnie wyszedł- ciekawy most :grin:
Wersja do druku
Ten ostatni most, fajnie wyszedł- ciekawy most :grin:
No wlasnie... szeroki kat coraz bardziej mnie zaczyna uwierac... :) chyba rozbije skarbonke- tez bys pewnie nie odmowil, co? :)
Niestety- mnie żona uprzedziła ze skarbonką. Roztrwoniła pieniądze na pierdoły: jakieś ubezpieczenie, czynsz itp :-P
Prawdę mówiąc, do tej pory myślałem raczej o czymś dłuższym od długiego kita. Chyba raczej 70-300 niż coś krótkiego. Mam czas się zastanowić w czasie gdy skarbonka znowu się będzie zapełniała :grin:
Dziecko(:?:), ożeniło się, wyprowadziło się jakiś czas temu i zabrało swoją skarbonkę :cry:
Długi obiektyw jest dobry, jeżeli można stanąć daleko od budynku. Zniekształcenia perspektywy są wtedy nieznaczne.
Czasem, jakiś szczegół architektoniczny jest gdzieś wysoko i jedynie długim obiektywem, z daleka da się go pokazać.
Jednak myślę o nim głównie, przy foceniu obiektów do których trudno podejść- ptaszki, motylki, samoloty itp.
Te dwa, były oświetlone niskim, późnopopołudniowym słońcem i stąd te kolory. Ostatnie było robione z zacienionej strony i dlatego to światło nie miało takiego koloru. Dodatkowo, było efektem, zadzieractwa* i w tle jest tylko błękitne niebo.
*- kaczy wymyślił określenie "zadzieractwo wewnątrzbudynkowe". W moim przypadku było to zadzieractwo uliczne :grin:
Wracam do zamku w małym miasteczku w Szwarcwaldzie, który już pokazywałem i obiecałem Wiejowi więcej zdjęć. Miałem okazję, żeby koło niego pochodzić ale miejsc do "strzału" jest naprawdę niewiele.
Szwarcwaldzka szynka, tfu...wrzutka super :wink: Widać, że i pogoda dopisała. Jest klimat. Ojlariririri :mrgreen:
Zdjęcie nr 5 najbardziej mi się podoba. Ładny kadr, fajne, szerokie spojrzenie.
Akurat nr 5 (czyli 702), to składanka- siedem zdjęć, złożonych w ICE.
ładna seria :) 702 zdecydowany faworyt, piękne :)
Ladna seria z zamkiem...Piatka najlepsza.
Chyba zaczne stosowac Twoja metode-zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Dzieki za podpowiedz :idea:
No na "szerokosc" :)
Zanim rozbije skarbonke na 9-18mm to zapodam ICE na warsztat.
Dziwie sie, ze wczesniej tak nie zrobilem...
...ale ja zawsze dziwny bylem... ;)
Gdyby mieć porządną głowicę do panoram, efekt byłby jeszcze lepszy. Moje składanki są robione ze zdjęć "z ręki" :)
702 rządzi :grin:
Dzięki :)
Skoro 702 się spodobał, wstawiłem go do galerii.
Zawsze , będąc tam z aparatem, próbowałem pokazać to co najbardziej mnie zachwycało "na żywo" w tym miasteczku. Jak się stanie na dole i spojrzy w górę, domy stojące na zboczu, wyglądają jakby stały jeden na drugim. Czy mi się to udało?
Dawno mnie nie było, a foty jak zwykle, rewelacyjne! :D
Pewnie, że Ci się udało tylko w tym drugim nie potrzebnie we szedł w kadr ten bus biały lewy dolny róg i on odwraca uwagę.
Pozdrawiam
super :!: tylko ten bus tam strasznie niepotrzebny
Wskazanie na 704
yyyyyy udało Ci się :)
A jakby uciąc ? :)
Słońce -> wyświetlacz znam ten ból
ajj, teraz jeszcze pare milimetrów z dołu by sie przydało
Najgorzej ciąć swoje zdjęcia- aż boli :cry:
Chciałem pokazać widok aż od samego spodu, czyli od ziemi dla tego tak nie chcę ciąć :-P
Zamysł artystyczny wązna sprawa :wink: no to busik musi zostać :wink:
Ucięte nie bardzo bo kto widział znaki na samej ziemi :)
Ja np. wole tak niż bus :wink:
Pewnie, ze wyglada :) Ciekawe, czy z kazdej strony sa okna i czy kazdy kazdego podpatruje w nocy ;)
A czemu nie wstawiles zadnego poziomego kadru?
Jak już kiedyś napisałem, niektóre okna są tak blisko siebie, że sąsiedzi pijąc piwo, mogą się stuknąć szkłem nie wychodząc ze swoich domów :grin:
Oczywiście to przesada ale są domy (a więc i okna) oddalone od siebie 1,5m albo okna domu stojącego przy niższej uliczce, są na wysokości (poziomie) wyższej. Pokopię na dysku i coś postaram się znaleźć.
Tylko trzecie (706) to oryginalny kadr pionowy. Dwa pozostałe to składanki z kadrów poziomych. Wydaje mi się, że to co chciałem pokazać (domek na domku) lepiej wyjdzie w pionowym kadrze (większa wysokość kadru) :roll:.
Skoro jednak się dopominasz :-P
To z galerii naprawdę świetne!
Gratulacje, zarówno to galeryjne jak i drugie w wersji kolorowej podoba mi się mocno. Jest inne niż większość piorunów na zdjęciach gdyż chwytane są zazwyczaj w terenach zdecydowanie pozamiejskich.
Też się dzisiaj czaiłem ale się nie doczekałem. 2 ładne błyski ale że dzień był w pełni to i dogonić ich nie szło ;)
Niezłe Helmuth ;) Masz galeryjne w kolorze ? Może Raw do POPRAWKI ;)
Ładnie, gratuluję takich strzałów :!: :)
Witam
710 - super i tak napisałem resztę w galerii :)
Pozdrawiam
Polowanie na blyskawice udane.710 swietna.