Czyli do nagrywania kiepski?
Wersja do druku
Czyli do nagrywania kiepski?
Ehh kurde znowu pisze z osobą która recenzowala Panasonica 25mm 1.7 i właśnie on mi powiedział o braku afc w 20mm znowu niewie czy 25mm na kij się nada
20-tka nie za bardzo nadaje się do filmowania przede wszystkim ze względu na szum AF. W moim przypadku mechanizm AF było słychać praktycznie na każdym nagraniu.
AFC po kontraście moim zdaniem do filmów i tak się nie nadaje. Widać cały czas "pompowanie" ostrości, aparat jeździ ostrością w te i wewte. Ja mam w olku ostrzenie ustawione przy naciśnięciu do połowy spustu migawki i to się sprawdza jakoś sensownie.
No to biorę 25mm ze względu na Focus. Najwyżej będę z kijem od mopa biegał heh. A liczyłem na malutki obiektyw.
paczemu niestety? To świetny obiektyw przecież
Do wyboru masz jeszcze od Olka 17 i 25 mm. Małe, ciche i szybkie. Jedyny minus to cena.
To jest dość spory minus za cenę olkowej 17 można kupić 3 25 (tylko po co mieć kilka takich samych szkieł) Panasonica albo dwie 20, albo 25 i 20 :mrgreen:. Swoją drogą 17 olka jest niemal w tej samej cenie co PanLeica 15/1.7. Choć teraz jest cashbeck i olyjedi co nieco różnicuje ceny obu obiektywów.
Swoją drogą czy do filmowania nie jest lepszy obiektyw z manualnym ustawianiem ostrości? Pytam bo się na tym nie znam, nigdy nie używałem aparatu jako kamery.
Tak pytasz jakby nie można było wyłączyć AF i mieć wszystkie manualne. Tylko wszyscy chcą mieć wygodę i ostrzyć automatycznie jak komórką.
Był kiedyś taki slogan Takie rzeczy to tylko w Erze.
Jakoś dziwnie większośc obiektywów filmowych ma zewnętrzną zębatkę, po coś zbudowano maszynki do ostrzenia, ciekawe dlaczego?
apz pytam z tego co mi się wydaje to AF do filmowania jest raczej mało wygodny. Z pracy z kamerą pamiętam irytację gdy AF zmieniał punkt ostrości, albo ostrzył nie tam gdzie powinien. Wydaje mi się, że w pracy z ruchomym obrazem, ostrość i jej właściwe ustawienie jest dość istotna.
---------- Post dodany o 08:11 ---------- Poprzedni post był o 08:09 ----------
O nawet znalazłem coś na ten temat http://blog.cyfrowe.pl/2015/11/20/au...-za-i-przeciw/ :mrgreen: Ok sorry za offtop.