.
.
Wersja do druku
.
.
7592-7594 - kolejne bardzo ładne, przemyślane kadry. Czy biedronka 7593 miała białe plamy u nasady pokryw skrzydeł czy są to refleksy światła?
Na koniku 7594 chyba nieco zbyt silny kontrast - jasne partie chityny aż świecą.
Modraszek - zastanawiam się - lepszy w kwadracie czy w prostokącie?
7595.
Załącznik 258718
7596.
Załącznik 258719
W kwadracie, chociaż to chyba nie do końca kwadrat... :-)
A ja znowu napiszę, że by się trochę krótszy "dłuższy bok" zdjęcia przydał - bo np. mi się zdjęcie w całości nie mieści na monitorze 27 cali...
Naprawdę zdjęcia tracą na wartości, kiedy nie widać ich w całości i trzeba obraz przewijać...
Ale ja....a , w dzień w jasnym pokoju nie wyglądało to tak "dziwnie", jak teraz przy lampie i stonowanym świetle...
Biedrona miała takie białe plamy. Nie wiem czemu .
Ładny modraszek.
Zdecydowanie lepiej w tym "kwdracie".
Dziwne, ja też mam monitor 27 ". I mi się mieści. Jeszcze wolne miejsce jest. :)
No to nie wiem w czym jest problem u mnie :-)
Może jakieś ustawienia obrazu muszę zmienić, żeby mi skalowało zdjęcia do wielkości ekranu.
I żeby nie marudzić tylko - dwa ujęcia chrząszcza jakiegoś (książki mam w jakimś pudle, nie mam jak zidentyfikować)
7597.
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq70/923/EJRmiP.jpg
7598. I ciut bliżej i w formacie 3:2
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq70/923/JAjKpB.jpg
Dzięki za komentarze!
Problem jest dość trudny. Monitory 27" występują w różnych rozdzielczościach. W domu mam o rozdzielczości 3840x2160 i zdjęcia o wysokości 1200 pikseli mieszczą mi się na nim z bardzo dużym zapasem. W tej chwili siedzę przed monitorem 24" o rozdzielczości 1920x1200 i rzeczywiście przy oglądaniu w Firefoksie przy skali 100% zdjęcie muszę przewijać. Mogę temu zaradzić klikając Ctrl- - przy kolejnych kliknięciach Firefox zmniejsza skalę, przeskalowuje strony i zdjęcie się mieści. Niestety nic za darmo - przeskalowanie powoduje spadek jakości wyświetlanego zdjęcia, przeskalowywany jest również tekst co pogarsza jego czytelność. Z drugiej strony zdjęcia w rozmiarach w jakich je pokazuję (przeskalowuję tak, aby rozmiar w poziomie nie był większy niż 1600 a w pionie nie większy niż 1200 pikseli) na monitorze o rozdzielczości 4K są dość małe - w większym rozmiarze wygodniej by się je oglądało.
Chrząszcz to prawdopodobnie samica zmorsznika czerwonego. Kadr w formacie 3:2 w/g mnie lepszy kompozycyjnie, ale na 7597 lepiej wykorzystana głębia ostrości.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dlatego staram się nie obrabiać zdjęć w jasne, słoneczne dni - nie mam w oknach ciemnych kotar a jaskrawe światło wpadające do pokoju zaburza zdolność prawidłowego postrzegania kolorów wyświetlanych na monitorze.
Prawdopodobnie taki gatunek. Jest bardzo dużo gatunków biedronek.
A ja w odróżnieniu od poprzedników wolę prostokąt, jakoś nie jestem zwolennikiem zbyt ciasnych kadrów, w szczególności przy motylach :wink:
Dokładnie biała plamka na przedpleczu to kwestia ewolucyjna biedronek, tu konkretnie biedronki siedmiokropki :wink:
Dzięki za komentarz!
Jakiś niewielki pluskwiak - gatunku nie znam, przypuszczam że z rodziny tasznikowatych:
7599.
Załącznik 258761
7600.
Załącznik 258762
7601.
Załącznik 258763
Podłużnik - groźny drapieżnik czyhający na ofiarę na liściu trawy:
7602.
Załącznik 258790
.
.