Mysle, ze mozna bylo sie tego bac jeszcze rok temu, ale juz nie dzis.
Wersja do druku
Mysle, ze mozna bylo sie tego bac jeszcze rok temu, ale juz nie dzis.
Canon jest zbyt dużym graczem, by go nie doceniać. Zrobi system który sprawniej niż Oly z ZD będzie współpracował pod względem AF ze swoimi eLkami i cała resztą swojej szklarni, lepsze matryce i może być pozamiatane.
Canon sam sobie chyba robi matryce, gdzie np. Oly może liczyć na łaskę innych. Wystarczy że da do swojego mikrosystemu matrycę potrafiącą robić video fullHD z bezstratnym zoomem cyfrowym z 18MP (albo lepiej, bo możliwości ma). Panas nadal nie ogarnia tego, że można po prostu wycinać kadr matrycy do wideo. W końcu na potrzeby fullHD jest potzrebne zaledwie 2MP. Czyli dla 18MP matrycy masz bezstratny zoom cyfrowy 9x... podpinasz obiektyw 50mm 1,2L i masz jednocześnie mega jasny teleobiektyw 50-450mm do filmowania przyrody, czy Berlusconiego ;)
a kto ma ochotę na jasne cokolwiek powyżej 45mm jasnego - to co ma do wyboru?
Kilogramowe klocki 50-200mm SWD za 4000zł 150mm f/2.0 za 9000zł?
Bezlustrowiec i duze i ciezkie L'ki?? Powodzenia :evil:
Canon JUZ DZIS w lustrach entry level nie daje lepszego obrazka niz u43. Wiec uwazasz, ze ich bezlustrowiec cos tu poprawi? Moze, pozyjemy, zobaczymy, moze Sony i Fuji go przydusi :twisted:
Jak dla mnie - na dzien dzisiejszy - dla amatora - nie ma najmniejszegoi sensu kupowac lustra APS-C, przy tym co ma w u43.
Nie sadze tez, ze Canon wypusci bezlustrowca z lepsza optyka, niz to co oferuje dzis z APS-C.
Nie mowimy tu o FF i L'kach jako o targecie. Jak Canon wypusci FF bez lustra - wtedy porozmawiamy.
* * *
A nawet - swojego czasu mialem m.in. 5D II z 16-35mm, potem GH1 z 7-14mm.
No more "L". No more "C".
Pozamiatać każdy może, jeden lepiej drugi gorzej ;-)
Trzymam kciuki za Canona - konkurencja dobra rzecz, skorzystają wszyscy. ELki i dziś jest do czego podpinać, co za różnica czy jest tam lustro czy nie? W żadnym razie takie duże klamoty nie są konkurencją dla tego czym dziś bezlusterkowce. Co do filmowania Panas ma chyba niezłe karty w rękawie. Nie sądzę, żeby komukolwiek opłaciło się "pozamiatać" na runku sprzętu foto - w dłuższej perspektywie lepiej chyba powoli konsumować swój kawałek tortu. O Sony też mówiono, że pozamiata...
Dziękuję. Właśnie używam ZD cięższego od wspomnianej eLki i sobie chwilę to rozwiązanie,
powiem więcej - czekam na niusa, że ZD 50-200mm lub S 70-200mm śmiga ładnie pod E-p3/e-pl3,
bo jakoś nie bawi mnie lekki plastikowy ciemnozoom 75-300mm w ich nie mal cenie.
Nie wiem, nie podniecają mnie testy ISO itp. Nie zrozumiałeś mnie.
Canon ma większy potencjał szkieł EF z AF do zaadoptowania niż Oly już teraz.
Jeśli będzie wsteczna zgodność i lepsza od Olka w przypadku ZD,
to każdy będzie miał możliwość pozostania przy szklarni od jakiegoś xxD, lub posiadania i lustra i EVILa
i posiadania mikro-APS-C z jasnymi małymi stałkami jak 30mm 2.0 Samsunga, a może nie tylko razem
Zgadzam się. Zwłaszcza z podejściem "na dzień dzisiejszy" :cool:
Dla tego przeciętnego, który nie wie czego chce i kupuje body z kitem, najważniejsze będzie to, co mu konsultant w sklepie sprzeda.