ja mogłem... i dałem :-)
Wersja do druku
ja mogłem... i dałem :-)
Dzisiaj wyjątkowo się ożywiły: rudzik i kos (samica)
271.
Załącznik 251204
272.
Załącznik 251205
Pięknie zapozowały i równie pięknie złapane :-)
Co Muminek, to Muminek :)
Klasa :)
Puszczyki to trudny temat, ponieważ są aktywne głównie nocą i o świcie/zmierzchu. Fajnie byłoby mieć pełną klatkę z 400/2,8, ale ja mam tylko G9 z 200/2.8+TC1.4.
Kiedy jest dużo światła filmuję w 4K/60fps z cropem 1.4 (pixel to pixel) czyli używam fragmentu matrycy, w tym ustawieniu najlepszą jakość mam po przymknięciu z 4.0 do 5.6 i to jest mój ulubiony setup w ciągu jasnego dnia, Telekonwerter 1.4 w połączeniu z cropem na matrycy daje kąt widzenia o ekwiwalencie ok 800mm.
W miarę jak robi się coraz ciemniej poświęcam zasięg dla krótszych czasów, po kolei:
- wyłączam cropa (w menu G9 to nazywa sie po prostu telekonwerter, fajnie że jest taka opcja, bo nie każda puszka na to pozwala) oraz otwieram w pełni obiektyw do 4.0, i mam ekwiwalent ok 560mm
- zdejmuje TC1.4 no i mam f/2.8
- jeżeli mniejsze zbliżenie ma sens używam Olympusa 75/1.8 (z cropem lub bez) tak filmowałem np puszczyka polującego o zmierzchu na wiewiórki
- nocą zostaje już tylko termowizja, rozdzielczości są tu takie jak z czasów początków fotografii cyfrowej, ale jest to świetne narzędzie przy wyszukiwaniu ptaków/ssaków zarówno nocą, jak i maskujących się w ciągu dnia, oczywiście nie w każdych warunkach (słońce nagrzewając teren generuje duże kontrasty termiczne).
Po tym przydługim technicznym wstępie zapraszam na film o parze puszczyków zwyczajnych :)
https://youtu.be/phG5du-98_o
Muminek jak patrze na rudzika to ciśnie się wyczesany :)
Panowie piękne zdjęcia
odnośnie powyższych pięknych zdjęć - niewątpliwie takie są,
czy to kwestia małego dystansu + dobrego światła + umiejętnej obróbki RAW, czy używacie może "magicznego" softu który za pomocą sztucznej inteligencji (AI) usuwa szum i poprawia detale, a nawet podnosi rozdzielczość zdjęcia :shock:
od jakiegoś czasu sporo takich reklam mi się pojawia w różnych mediach...
Co do reklam to są celowane - oparte na ciasteczkach (cookies). Jak zaczniesz szukać pralki to praktycznie będziesz miał reklamę pralki :)
A z tym szumem to różnie, @abir używa pełnej klatki wiec wiesz :) Zresztą popatrz sobie, zdjęcia w większości są z exifem.
273. Narczyż :grin:Załącznik 251318
Tytuł upiększa fotkę.
TJ