Agfa Vista 200, z jednej klatki zrobiłem bw bo jakoś kolor mi nie leżał (przy okazji, rzadko wrzucam ale za to często zaglądam, ostatnie tmaxy mi się bardzo spodobały)
Wersja do druku
Agfa Vista 200, z jednej klatki zrobiłem bw bo jakoś kolor mi nie leżał (przy okazji, rzadko wrzucam ale za to często zaglądam, ostatnie tmaxy mi się bardzo spodobały)
Arista 100, Pyrocat HD
wuzet wybieram kubek kawy z tym bokehem !!!
Mnie też ten bokeh sie podoba. Wczoraj zrobiłem pierwszy film na tym obiektywem. Dorwałem w końcu w dobrej cenie Felktogona 65/2.8. Jak dla mnie jedno z najlepszych średnioformatowych szkieł Carla Zaiss Jenna.
Arista 100, Pyrocat HD
Aż milo popatrzeć. :)
Ja chętnie zobaczyłbym też kolor, bo na pierwszym świetnie się prezentuje :)
Kodak Color Plus 200
Jeszcze jeden Kodak T-MAX 400
Tak przy okazji przymierzam się do jakiegoś nowego filmu BW, może jakieś sugestie co wybrać? ;)
Zależy jak lubisz, co lubisz i z kim lubisz :-P
Na poważnie już teraz, to jest sporo BW, wiec może coś dookreśl bardziej co, jak i gdzie, to może coś doradzimy :-) aa i do małego obrazka xczy do średniaka ? wołasz sam czy w labie. Jeśli sam to jaką/jakie masz wywojki.
Na średni format ochota duża ale jeszcze przyjdzie czas, mały obrazek i owszem. Dotąd używałem głównie "setek" z drobnym ziarnem. Mój ulubiony film to Ilford Delta 100. Załadowałbym coś z mocnym kontrastem, wykorzystywać chce raczej w świetle zastanym. Co do wywoływania to wstyd się przyznać ale korzystam z labu, choć powiem, że pod wpływem wątku nabrałem chęci i determinacji do samodzielnego wywoływania :) powoli zaczynam czytać o tych proszkach i z pewnością niebawem zechce wrzucać już samodzielnie wywoływane :)
wuzet bokeh miodny, nie jest tak agresywny jak "swirly" , rzekłbym, że jest dostojny :grin:
Jak dorwę się do skanera, wstawię kilka fotek z Trioplana 100/2.8 . Kapitalne szkło, diabeł mnie podkusił i je sprzedałem :???:
---------- Post dodany o 01:49 ---------- Poprzedni post był o 01:44 ----------
adi_jm ja lubię Kodaka Tri-x wołam sam w D-76. Pod wpływem wątku Czmielka zakupiłem Efke 25 i Adoxa 25, czekam na ładne światło i zobaczę co wyjdzie :)
adi_jm, mocny kontrast daje na pewno Tri-X. W świetle zastanym też całkiem dobrze sobie radzi Ilford HP5+. Wołasz BW zawsze w jednym labie ? Wiesz jaką chemie używają ?
Niestety nie wiem, bo wywołuje w 2,3 różnych ze względu na czas oczekiwania - zdarzało się, że w niektórych trzeba było czekać ponad tydzień. Chyba spróbuję Tri-X'a. Ale sądzę, że posłuży mi on już do treningu we własnym wołaniu, w przyszłym tygodniu zacznę na poważnie kompletować potrzebne rzeczy. Oczywiście w punktach krytycznych Wasza pomoc będzie nieoceniona więc będę za nią bardzo wdzięczny :)
Wal jak w dym ;-)
adi_jm ten link może być pomocny:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4092
Wielkie dzięki! Nie omieszkam wyrazić tego w formie + ale na razie nie mogę :)
Arista 100, Pyrocat HD
Urzekające.
Ot i nadeszła wyczekana dla mnie chwila i stałem się posiadaczem V500
W chwilach wolnych będę was nękał moimi wypocinami ;-)
Na początek cusik z mojej Mamamiji 645
Załącznik 104336Załącznik 104337
Załącznik 104340Załącznik 104338Załącznik 104339
Dobrze ze waatek żyje i bracia w analogu działają ;-) ja chwilowo zostałem przeciagniety na ciemna stronę cyfry i testuje nowa zabawkę. Ale szykuje mi się dostęp na kilka dni do fajnych zabawek analogowych, więc nie omieszkam przrstrzelic na nich rolki filmu czy dwuch i na pewno się objawie w wątku :-P.
Cóżeś Waszmość dorwał cyfrowego???
A co mogłem dorwać ... Pentaxa ;-)
Źle sformułowane pytanie: Którego cyfrowego Pentaxa Waść dorwał? K3???
Tak, K-3
Pogratulować! Słyszałem że Ciekawa zabawka! Mnie zamarzył się Nikonowy DF :-)
Choć przyznaję że teraz to chyba cyfra troszkę odpocznie przy V500 i moich analogach
Dzięki, testuje cały czas, ale fajny aparat. Ja za bardzo wdepnąłem już w Pentaxa, żeby łatwo i szybko z niego wyjść. Niestey nie tylko fotgrafowanie jest moim hobby ale i kolekcjonowanie sprzętu ;-)
Df fajny, ale po pierwsze inny system i cena mimo wszystko też troche zaporowa dla mnie. Wolałbym doskładać i kupić 645D :-D
Cena zaiste za duża jak i na moją kieszeń. Poczekamy, zobaczymy co się stanie w przyszłości.
O kolekcjonerstwie nawet nie wspominaj bo...
Cały czas staram się przekonać samego siebie że kupuję tylko to co używać będę...
No nie inaczej. każdy nowy obiektyw czy aparat przecież jest potrzebny, żeby nasze zdjęcia byłe jeszcze lepsze niż już są ;-)
Powinieneś napisać Pentaxie bo dorwać Pentaxa to trochę dziwnie zabrzmiało ;) :)
---------- Post dodany o 02:22 ---------- Poprzedni post był o 02:21 ----------
Tobie nic nie jest potrzebne więcej bo co jest potrzebne to masz już w sobie :)
Gdyby ktos miał ochote na film czarnobiały do wołania w zwykłym labie - proces C41 to właśnie dałem ogłoszenie do naszej giełdy w dobrej cenie. Film to ilford XP2 ISO400. Co ciekawe mozna go kopiować pod powiekszlnikiem bez żadnych problemów.
Z tej serii akurat nie mam żadnego aparatu. Mam ME-Super i MX-a, a potem już PZ i MZ. Dzisiaj natomiast doznałem lekkiego szoku. Mam 645 wersji manualnej i 645n z autofocusem, ale założyłem sobie że na średnim robie tylko w manualu, wiec i tylko manualne szkła kupowałem. 645n kupiłem dla lepszego pomiaru światła i jednej klatki wiecej na filmie 120 ;-) Dzisiaj miałem jednak okazje podpiąć pod moje 645n zooma z AF-em, FA 45-80/4.5.
Jakież było moje zdziwienie ? Nie spodziewałem sie że AF w średniaku, może tak ładnie pracować. I znowu choroba ... :-\
Staram sie nie popaść w żaden ...lizm. Rozpocząłem od pracoholizmu ;-)
Podobnie jak moja poprzednia partia (zdjęć a nie popaprańców z wiejskiej czy innego cyrku ;-) ) i tym razem fotki z średniego, Mamiji 645 1000s i Fuji pro 400H
Jedno co zauważyłem to pojawiające się prześwietlenia co któreś zdjęcie na Mamiji i na Bronce Etrc którą posiadam i teraz nie mam pojęcia z czego to wynika...
Załącznik 104660Załącznik 104659Załącznik 104661
Zapewne trzeba wymienić uszczelnienia w kasetach. Na fotach poznaje zdaje się okolice Richmond po prawej stronie mostu... Ech aż zatęskniłem.... Mieszkałem w Twickenham przez kilka lat i spacery do Richmond wzdłuż Tamizy zawsze miło wspominam. Kawałek dalej zdaje się że jest the "Swan" gdzie chętnie wypijałem pint of Strongbow albo Magners w ciepłe dni.
Czmielek: jak byś kiedyś pojawił się w tych stronach to zapraszam na Magnersa!!! Ja siedzę w okolicach Kingston więc do Richmond niedaleko!!!
Co do uszczelnień w Kasetach to wybacz "lajkonikowi" ale nie bardzo wiem o czym mówisz. Mam Mamiję 645 1000s i Bronicę EtrC obie mają stałe kasety a problem pojawia się w obu tyle że nie regularnie... Eeech nie ma to jak brak wiedzy praktycznej... Będę wdzięczny jeśli cusik podpowiesz bo wiem żeś niezły magik ze sprzętem.