Dzięki za komentarz! W dzisiejszym odcinku dwa kolejne kadry skorków:
2558.
2559.
Wersja do druku
Dzięki za komentarz! W dzisiejszym odcinku dwa kolejne kadry skorków:
2558.
2559.
W dzisiejszym odcinku dwa kadry jakieś błonkówki:
2560.
2651.
Dzięki za miłe słowa!
Dziś - dwa skakuny:
2652.
2653.
Szkoda że ta ważka 'od rufy strony'. Przydałoby się też nieco łagodniejsze światło, aczkolwiek w słoneczny dzień jest z tym problem - próba zacienienia ważki najczęściej kończy się jej odlotem.
Bohaterem dzisiejszego odcinka jest pasikonik. Początkowo, sądząc po skrzydełkach myślałem, ze to jeszcze forma młodociana przed ostatnią wylinką:
2654.
- ale gdy po chwili spotkałem samicę z podobnymi skrzydłami i potężnym pokładełkiem zrozumiałem, że to taki krótkoskrzydły gatunek:
2655.
2656.
Konik i skakun podobają się :-)
Dzięki za komentarz!
Dziś dwa portrety konika polnego z czymś, czego nie udało mi się zidentyfikować na czole:
2657.
2658.
W dzisiejszym odcinku chrząszcze - sprężyk na kwiecie ostu:
2659.
- jakiś maleńki ryjkowiec na płatkach żółtego kwiatu:
2660.
- i portret pięknego przedstawiciela stonkowatych - zmróżki złotawej:
2661.
Pięknie wyglądają i te kolory, słonik najfajniejszy :)
Przy okazji moja mucha :grin:
Załącznik 191274
Ładnie pokazana:-)
W dzisiejszym odcinku dwie gąsienice:
2662.
2663.
Dziś - dwa kadry urodziwej samicy pasikonika:
2664.
2665.
W dzisiejszym odcinku dwa pluskwiaki w trzech odsłonach:
2666.
2667.
2668.
Kolejne sierpniowe pluskwiaki - strojnica baldaszkówka:
2669.
- jakaś larwa nieznanego gatunku:
2670.
- i zażartka:
2671.
Dzięki za komentarz!
Dziś ostatni na pewien czas odcinek sierpniowych pluskwiaków - pienik olchowiec:
2672.
- i jakiś jego niezidentyfikowany krewniak z rzędu pluskwiaków równoskrzydłych:
2673.
Zmieniamy tematykę - dzisiejszy temat to gąsienice miernikowców. Niepozorne, ale jak im się przyjrzeć z bliska - też ciekawe:-)
2674.
2675.
2676.
Na 2674 przez sekundę szukałam gąsienicy, wygląda jak uschnięta gałązka :-)
Dzięki za komentarz!
Przez najbliższe dwa tygodnie będę musiał ograniczyć aktywność na forum i prawdopodobnie odpoczniecie przez ten czas od moich zdjęć. Wyjechałem właśnie na urlop w Bory Tucholskie, odpoczywam w leśnej głuszy i Internet wprawdzie tu jest, ale jego szybkość skutecznie zniechęca do korzystania z sieci.
wielka była ;)
Załącznik 191546
Płaskobrzucha fajna, choć nie największa ( w porównaniu z żagnicami i husarzem )
Wrzucę coś z tego sezonu.
Zdjęcia super, wylinka chyba najlepsza - ja jeszcze nie trafiłem nigdy....
Cieszę się, ze podczas mojej nieobecności znaleźli się chętni do podtrzymania wątku:-)
Przeobrażenia ważek zawsze robią duże wrażenie - a i pozostałe z całej ostatniej wstawki trzymają wysoki poziom. Płaskobrzucha też wyszła całkiem sympatycznie, szkoda tylko, że nie na jakimś naturalnym podłożu.
A ja - po powrocie z urlopu wracam do pokazywania piękna drobnych owadów i pająków. Na poczatek - tzry kolejne gąsienice - wycinka (Drepana):
2677.
i dwie gąsienice widłogonek - zbyt młode jeszcze, by rozpoznać konkretny gatunek:
2678.
2679.
Moim faworytem jest 2677 ( wygląda jak pozbawiony owłosienia szczeniak shar pei - a )
Następne z tego sezonu:
2680.
2681.
2682.
2683.
2683 czarny rycerz ;)
Dzięki za komentarz!
2680-2683 - piękne kadry i światło. Sądzę jednak, że obróbkę warto poprawić - w obecnej wersji zbyt mocno podniesiona gamma powoduje, że zdjęcia wydają się nieco wyblakłe - szczególnie mocno widać to na 2680. Histogramy też to potwierdzają.
A w dzisiejszym odcinku dwie kolejne gąsienice. Pierwsza - podświetlona od tyłu kojarzy mi się ze świecącym neonem:
2684.
- i druga - również efektownie ubarwiona - niestety obu nie jestem w stanie zidentyfikować:
2685.
Kurczaczki, zaniedbałem zaglądanie a tu tyle fajnych oblechów. Gąsienice super, niektóre są naprawdę fantastycznie przez naturę ukształtowane. Co do zdjęć ważek, 2682 ts Świtezianka w naturze jest granatowa u Ciebie jasnoniebieską. Kadry bardzo fajne ale faktycznie nieco wyblakłe.
świtezianka na 2682 to młody osobnik, tuż po przeistoczeniu w trakcie "nabierania" barw
2685.
Odrobinkę wcześniej - inne narodziny, sprzed roku
2686.
W pełni wybarwiony samiec
2687
Mroczniejsze klimaty
Marku, gąsienice perfekcyjnie uwiecznione.
2685 i 2686 bardzo ładne. Co do 2687 - wiem, ze niektórzy takie tła bardzo lubią, ale w/g mnie za bardzo odciąga ono uwagę od motywu - wolałbym silniejsze rozmycie.
Mi dobre tło nie przeszkadza, czasem jest fajną całością z głównym obiektem, choć najbardziej lubię takie jak na 2685. Nie lubię takich całkiem gładkich. Choć sam czasem takie robię to zawsze mnie to drażni. azgaja Świetne foty ważek.
Dziś nieco wiosennego seksu. W wykonaniu lenia (ale nie marcowych - te były znacznie od nich mniejsze):
2688.
- i kowali bezskrzydłych:
2689.
2690.
Dziś - larwy rosliniarek. Cała kolonia larw płasta brzozowca:
2691.
- i zwinięta w charakterystyczny sposób larwa bryzguna:
2692.
W dzisiejszym odcinku nasz rodzimy krewniak karaczana - zadomka. Wprawdzie pospolita, ale trudny motyw, gdyż nie dość, że bardzo płochliwa, to jeszcze połyskliwa tak, ze trudno uniknąć refleksów światła. Ten akurat egzemplarz pozował w miarę spokojnie - być może dlatego, że kaleki (widoczny na zdjęciu brak końcówki środkowej nogi)?
2693.
- i złotook:
2694.
Larwa bryzguna wygrywa z ostatnich, no i złotook to bardzo fotogeniczny oblech, który zawsze ładnie na zdjęciach wychodzi.
Dzięki za komentarz!
Dziś - dwa chrząszcze - oprzędzik:
2695.
- i zmorsznik czerwony:
2696.
W dzisiejszym odcinku banalny konik polny:
2697.
- i samica opaślika - nie jestem w stanie powiedzieć, jakiego dokładnie gatunku - podejrzewam, ze albo opaślik nadrzewny, albo opaślik sosnowiec:
2698.
A co tam i ja wpuszczę swojego konika :grin:
Załącznik 192106
Konik ładnie pokazany, chyba tego samego gatunku, co mój 2697.
W dzisiejszym odcinku dwa sierpniowe zdjęcia ćmy:
2699.
2700.
Dziś młody skakun w jesiennej kolorystyce:
- i mrówka rudnica przy ciężkiej pracy:
2702.