Dzięki za komentarze. Kolejna fota uliczna:
640
Wersja do druku
Dzięki za komentarze. Kolejna fota uliczna:
640
@Rafał Czarny konkurs idealny pod Ciebie :D Myślę że możesz im zgłosić tak z 600 zdjęć z tego wątku, niech sobie coś wybiorą :D
Kolejna fota. Bliżej już się chyba nie da podejść.
641
hehe wróciłeś do ziarenka - i dobrze
ps. powiedz mi, czy ten twój ricoś to cichy jest?
Bezszelestny. Ta para stała przed wystawą zastanawiając się, czy skórzana kurtka jest ciemnobrązowa, czy czarna. Zamieniliśmy kilka zdań (związanych z kolorem kurtki), a ja w tym czasie strzeliłem im kilka fot. Niczego nie zauważyli.Cytat:
Zamieszczone przez radlakos
Mili ludzie.
639- zakonnica z telefonem taka raczej nie codzienna sytuacja aczkolwiek sympatycznie wyszło, 640- trochę żal, że w kadr nie zmieścił się w całości cień meżczyzny a tak pozostał tylko uśmiech zorientowanej dziewczyny, 641- przypadło do gustu zatrzymaną sytuacją ona pięknie mówi, on wdzięcznie słucha niby normalna sytuacja a w kadrze przedstawiona jak teatr twarzy. Pozdrawiam.
641 ekstremalnie blisko :) normalnie desperados :) muszę zapamiętać nie zbliżać się do Ciebie na odległość mniejszą niż 5 m jak coś będziesz trzymał w rękach ;) chyba że to będzie butelka piwa :)
A co, chcesz oberwać butelką?
Wiadomo przecież nie od dziś, że prawdziwy mężczyzna piwem się nie podzieli więc nie masz po co podchodzić.
Ad rem, faktycznie, ekstremalnie blisko :o
Przemykasz obok zajętej rozmową pary i pstryk. Nawet nie zdążą pomyśleć, że ktoś moglby zrobić im zdjęcie ;)
Pewnie, ten Ricoh jest cichutki i malutki, wszystko szybko i bezboleśnie. Tyle, że kiedyś możesz trafić na jakiegoś bardziej spostrzegawczego, nieufnego i zarazem agresywnego faceta ;)
Skoro do tej pory robiłem street szerokim kątem przy pomocy lustrzanki i nigdy nie miałem żadnego kwasu, to tym bardziej nie boję się łazikować z małpą.Cytat:
Zamieszczone przez rocco
I bardzo dobrze :)
o to się nie bojęCytat:
Zamieszczone przez rocco
To był żart, bez urazy :)Cytat:
Zamieszczone przez ziemia01
Chyba jestem w tym względzie wyjątkiem, ale troszkę mi się przejadł ten szum, którym prawdopodobnie celowo zaszumiasz fotkę... tak dla klimatu. Fajnie to wygląda, ale czasami przeginasz, a z czasem męczy. Na niektórych fotkach jest takie zaszumienie, że zjada część tematu.
Fajne kadry, ale w pamięci zapadł motocyklista z dzieciakiem z tyłu ;-) Jak dla mnie fotka na oP do polecanych ;-)
Gdyby wszyscy robili super gładkie foty z D3 czy Smarka, to byłoby nudno. Ktoś musi dla równowagi w przyrodzie robić foty brudne, zaszumione, z winietą, z przepałami, z czarnymi plamami w cieniach. ;)Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Tymczasem fota z mojego mało wypasionego studia. Czyli Fl36 na aparacie i... tyle.
642
Rafał
Jak mogłeś, bez parasolki i drugiej lampy ;)
no jak bez-jest parasolka, a druga lampa w aparacie, tylko nie uzyl, bo widocznie bylo dosc swiatla... :) dla mnie ciekawa odmiana w czarno-bialym fotoswiatku rafala :)
Już wiele razy o tym pisałem - jestem fanem lampy błyskowej. Ale cały mykens polega na tym, żeby chytrze odbić światło. Nigdy nie strzelam na wprost, bo to porażka. Światło zastane jest fajne, pod warunkiem, że jest... fajne. Jeśli go brakuje, to najczęściej jest niefajne. I niewiele pomogą jasne obiektywy.
Niewbudowana lampa błyskowa rulez. ;)
Małe odejście od ziarenek, winety no i B&W. ;) No pewnie raz na jakiś czas sie przyda :D
Podoba się :mrgreen:
uzyskujesz bardzo dobre efekty z lampką zewnętrzną. Gdybyś się nie pochwalił pomyślałbym, że to fota ze studia.
Rafał, z tą parasolka to oczywiście żart. Nie pochwalę fotki bo jednen z tych kolorków co mnie z lekka wku..., ale warsztat to Ty masz, możesz nabawić człowieka komleksów.
Gratuluję.
pozdr.
fikuśne kolorki i bardzo wdzięczna modelka. Sympatyczny i miły kadr.
Dziękju za komentsy. Kolejna fota trochę z innej beczki:
643
Witam
Dwa ostatnie świetne, zwłaszcza portret. Bardzo mi się podoba. W ogóle zamieszczone przez Ciebie portrety są pierwsza klasa.
Pozdrawiam
Nie w tym rzecz. Niech szum sobie szumi, ale nie niszczy foty. Szum jak na fotce 641 IMO nie ma nic wspólnego z ziarnistym klimatem znanym z negatywu. Jeśli nie było wyjścia (czytaj: szum wymuszony niedomaganiem sprzętu) to ok. Jesli dodany to mi osobiście coś takiego nie podchodzi. Degrengolada i tyle.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Fotka 643 "Grupa MoCarta" miłą odmianą. Świetne reportarzowe B&W.
Pozdrawiam...
640 - extra!
dwa ostatnie, bardzo przypadło mi do gustu kadrowanie. Chyba sobie zmontuję take sztudio ;)
Senkjuwerymacz.
Next fota:
644
Za każdym razem zastanawiam sie jak Ty to robisz. Kobieta pewnie nawet sie nie zorientowała o co chodzi. ;)
No ale do tego to już chyba tylko z małpą. Nie ma siły, żeby nie usłyszeć lustra z takiej odległości :p
Fartnął mię się ten kadr (dziś pstryknięte). Nic nie obcinane, pełna klata. Dziewczyna naczytała się Ewangelii wg. Judasza, a potem pewnie poszła pozować na goło do Willowa. ;)
ps. Z lustrzanką nie dałoby się tak blisko podejść.
qrcze nie dotarła do mnie, może się "nawróciła"? :)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Dziękuję za komentarze. Poniższe foty zrobiłem wczoraj na dworcu PKP w Krakowie.
645
646
647
648
Bardzo dobry reportaż...niestety dla tego że prawdziwy do bólu.
Fajny reportaż.
Dobrze, że facio tylko przysnął. Dziś każdy omija leżącego i nie tak dawno, coś było o martwym mężczyźnie ktory leżał gdzieś obok chodnika przez dłuższy czas i nikogo to zainterowało.
PS
Tę policję to Ty sciągnąłeś?
Tak. Wezwałem policjantów (choć wiedziałem, że tylko śpi), bo obok gościa leżała jego torba. Gdybym tego nie zrobił, to za chwilę by jej nie miał.Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Ja mam zwyczaj sprawdzania, czy gość leży bo pijany i smacznie śpi, czy leży bo coś mu jest. Parę lat temu uratowałem w ten sposób życie człowiekowi.
A ktoś pisał, że gdyby zrobić zdjęcie polskiemu żebrakowi (tutaj co prawda inna sytuacja, ale nie mniej smutna), to nikt nie oceniłby tego wyżej niż 1. Twój reportaż, Rafał, jest przykładem, że można i u nas, w kraju, zrobić dobre "smutne" fotki. Choć u nas, z pewnych względów, jest to trudniejsze, niż w trzecim świecie. Prawda reportażu to coś, co lubię, i co wcale nie musi być szukaniem sensacji. Pozdrawiam.
P.s. Dwa powyższe zdjęcia - świetne, żywe (to podejście w księgarni :D )
645. dla mnie wielce sugestywna, bo chciałoby się rzec tylko gołąb z kulawą nogą zainteresował się człowiekiem (oczywiście oprócz Ciebie).
646. Również! no bo przecież "co sie stało co sie?"
ps. nikto- żebrak też człowiek, każdy ma swoją historię do opowiedzenia, prawdziwą czy urojoną, sztuką jest uchwycić fotką tę historię czyli emocje ;)
dobrze opowiedziana historyjka
643- z koncertu jak dla mnie to każdy element tego kadru żyje, uchwycone pozy, miny, działanie operatora nadają temu zdjęciu niebywałą ekspresję a użyta tonacja tylko to podkreśla. Bardzo leży mi ten kadr. 644- w księgarni uchwycić taką sytuację w zestawieniu młoda kobieta i taka książka to naprawdę wyczyn do tego zdjęcie bogate w treść. Z reportażu najbardziej podoba mi się pierwsze jakby leżącym zainteresował się tylko gołąb pozostałe to samo zycie. Od siebie to, że jest pięknie jak taka sytuacja wbudza niepokój i powoduje działanie w trosce o człowieka. Pozdrawiam.
ładny reportaż