a ja widzę dziurę w chmurach - pierwsza reakcja ;)
nie ujmuje nad całokształtem - perfekcja
Pozdrawiam
Wersja do druku
a ja widzę dziurę w chmurach - pierwsza reakcja ;)
nie ujmuje nad całokształtem - perfekcja
Pozdrawiam
OO w kolorze fajnie :grin:
helmuth, chyba czesciej powinienes kombinowac z B&W :) ogladalem kilka razy obydwa zdjecia i musze przyznac, ze na wersji czarno-bialej wzrok skupial mi sie niemalze od razu na samym budynku, a na kolorowej latal po calym kadrze i nie mogl sie zatrzymac jakos, takze kombinuj czesciej niekolorowe rzeczy :grin:
W kolorach to dziura w nieba jak "Oko Proroka" :-)
Potwierdzam słowa Tomashhh'a. W BW jakoś łatwiej skupić wzrok na budynku i niebie, w kolorze za dużo wszystkiego bije po oczach i te latają od lewej do prawej i z góry na dół nie mogąc na niczym się zatrzymać na dłużej...
Wiesz co jak otwarłem zdjęcie jeszcze parę razy i wiedziałem co na nim jest to już wzrok ciągnęło w konkretne miejsce, ale za pierwszym razem przez paręnaście sekund latał jak oszalały :)
PS. A to że ciągnie Cię do dziur to chyba dobrze ;)
Dzięki za kolor. Dla mnie jest to wspaniały przykład jak nowoczesna architektura może współgrać z naturą. Odbicie nieba w szybach budynku niemal zespala go z otoczeniem. Wyobrażałem sobie ten efekt i teraz mam tego przykład.
W tej dzielnicy jest wiele budynków, w elewacji których przeważa szkło. Przy odpowiednim niebie, rzeczywiście widoki są świetne- niektóre budynki jakby znikały- odbicie chmur, zlewa się z "prawdziwym" niebem.
Teraz znowu geometria- piony, poziomy, ukośne :wink:
Uwielbiam taką architekturę :)
to jest to ;) Brakowało tego ;]
:grin::grin::grin: Heniu, jako Twoj uczen, serdecznie dziekuje za to zdjecie :grin:
Świetny kadr i kompozycja. Bardzo przypadło do gustu.
Znow mozna oczy nacieszyc...., jednym slowy podoba sie.
Bardzo dzięki za odwiedziny i opinie.
Nie było mnie kilka dni i znowu zmiana tematu- "mleczne" krajobrazy:
Mleczne i bajeczne :) a jak pierwsze zdjęcie wyglądałoby gdyby droga była w prawej strony....bez ogrodzenia jakby :)
Przymierzałem się w różne strony ale tak mi pasowały wzniesienia w tle. Gdybym chciał "wyciąć" płot, nie miałbym co pokazać z lewej strony kadru (nieciekawe zabudowania). Został więc płot jako istotny element kadru :grin:
Bardziej po prawej, w dole jest ośrodek jeździecki. Przypuszczam więc, że to pastwiska :roll:
Widać Heniu, ze Tobie pogoda dopisuje :grin:
A u nas marnie ze słonkiem.
Pozdrawiam :grin:
To było kilka dni temu. Dziś znowu leje! :evil:
Z mlecznych krajobrazów to bardzo drugie wpada w oko przestrzenią i kolorem. Na pierwszym ogrodzenie sugeruje pastwisko i fajnym dopełnieniem była by krówka wśród mleczy ale polna droga też jest przyjemna dla oka.
Dzięki że wpadliście :grin:
Teraz krajobraz bardziej miejski :wink:
Na pierwszym zdjęciu moją największą uwagę skupił samochód :) na drugim oczka mi wędrują i zatrzymać się nie mogą ...:wink:
Z krajobrazu miejskiego to dwojka jak dla mnie.
Ciekawa architekura na drugim. Gdzie to podpatrzyles Helmuth??
Pozdr.
Trochę to wygląda jak dekoracja teatralna ale to autentyczny zamek w Szwarcwaldzie:
http://wikimapia.org/13158414/de/Alt...-Neues-Schloss
Na pierwszym fajna spacerowa uliczka a brukowana droga ładnie prowadzi wzrok, fakt, że auto troche burzy ten sielski zakątek ale nie wpływa zdecydowanie na urok tego miejsca. Zamek zapowiada się ciekawie i myślę, ze masz jeszcze coś w zanadrzu bo ten kadr wzmógł tylko apetyt aby zobaczyć tę piekną budowę w całości.
Pewnie nie każdy lubi spacerować uliczką o nachyleniu ok. 10% :-P
Co do zamku, to trafiłem na kiepską pogodę. Mimo, że na zdjęciu widać czyste niebo, to jednak akurat zamek był w cieniu. Akurat słońce było zasłonięte przez chmury. Jedynie na tym zdjęciu, przepały w chmurach nie rażą (niewiele chmur w kadrze :)). Poza tym, trudno znaleźć odpowiednie miejsce, nie mając szerokiego kąta. Dysponując jedynie kitowym 14-42, miałem ograniczone możliwości- albo ciasno albo słońce w obiektyw.
Będę tam jeszcze drugiej połowie czerwca, może wtedy będę miał więcej okazji.
Ponieważ wspomniałem o chmurach to teraz "chmurna" seria:
chmury nad Taunusem
Reszta w załącznikach:
O jakie chmurzystka :cool: Mnie najbardziej podoba sie trzecie zdjęcie ... :)
Chmury bardzo fajne i świetnie budują scenę nadając jej dynamiki i przestrzeni, troche gorzej z dołem kadru jest taki barwnie monotonny i szkoda, że niebo nie zrobiło dziurki na słoneczko aby ożywić dół. Helmuth trzymam za słowo odnośnie zamku:grin:.
Z tego co wiem, Schwarcwald to piekne strony i pyszna szynka :wink:
Jeszcze tort wiśniowy :grin:
Okolice rzeczywiście piękne, łagodne góry, ciemne lasy i to powietrze...
Po Frankfurckim zaduchu, w lato, jest tam naprawdę czym oddychać :)
Z chmurek to pojedyncze i trzecie z załącznika. :)
Ale, po prawdzie, to mam chmurek dość nad głową. Chętnie bym zobaczyła kawałek niebieskiego nieba.
Niedaleko od Frankfurtu znajduje się Großer Feldberg (ok. 880mnp), najwyższe wzniesienie gór Taunus. Płaski wierzchołek i wygodny dojazd, sprawił, że jest to popularny cel wielu niedzielnych wycieczek. Więc i ja się tam wybrałem :)
Przy okazji, zrobiłem kilka zdjęć:
coś jakby krzywo...
:) żartuję :)
trójka najfajniejsza.
Miejsca fajne ale czystość kadru jeżeli chodzi o temat mało czytelna. Maszt bardzo swym kształtem i kolorem dominuje kadr a dopiero po nim widać , że fajnie na zdjęciu się dzieje. Będąc na Twoim miejscu jednak zrobiłbym to samo bo scena naprawdę warta zatrzymania.