A nie są to przypadkiem o małego "ciuta" niedoświetlone zdjęcia, z wyciąganymi w edycji cieniami?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
O to to to ....
RAWa, ale dla nas prosimy... do poznęcania się na nim. :mrgreen:
Wersja do druku
RAW jest dodany pod zdjęciem
Gimp jako taki nie otwiera RAWa, więc te obwódki mogą powstać wcześniej już w Darktable (bo chyba tego Bogdan używa), ale możliwe również, że dopiero później w Gimpie.
W każdym razie w pliku RAW ich nie ma i powstają później. Podgląd 1:1 pliku RAW (print screen) z LR :
Załącznik 257757
RAW dobrze doświetlony, może brakuje z 0,25 EV, ale to nie jest istotne.
Bogdan, podczas obróbki musisz obserwować w którym momencie to się u Ciebie pojawia. Może przy jakimś tam wyostrzaniu.
Gorzej jeśli na samym początku po wczytaniu RAW do Darktable.
Edit.
Jak miałbym wywołać RAWa, to cuś w ten deseń by było:
Załącznik 257759
Dzięki Waszej pomocy doszedłem.
Darktable robi takie obwódki przy "kontrast miejscowy". Robili ostatnio zmiany - część modułów wypadła, część została połączona... no źle to wygląda. Ale zdjęcia da się robić, trzeba tylko uważać - dzięki, że mnie uczuliliście.
W tych zdjęciach obwódki powstały przy wyostrzaniu w Gimpie (maska wyostrzająca). Jest kilka innych opcji wyostrzania - będę musiał wypróbować.
Załącznik 257761
Polski koliber - Fruczak gołąbek.
Nie jest to rewelacyjne zdjęcie, ale cieszę się :)
153. Załącznik 258830
154. Załącznik 259669
Pierwszy w tym roku. Bardzo mocno aktywny, nie dał sobie zrobić zdjęcia w cieniu. Paź Źeglarz.
155. Załącznik 261578
156. Załącznik 261579
157. Załącznik 261580
Do tego bardzo rzadki - nigdy nie miałem okazji go spotkać. Gratulacje!
Dziś wrócił, od wczoraj już ma skrzydełka lekko uszkodzone. Ale lata swobodnie :)
158. Załącznik 261600