Dla mnie póki co to zabiłoby przyjemność z wyników pracy. ;) Odczuwam jakąś dziwną satysfakcję, kiedy uda mi się zrobić zdjęcie z tym punktem ostrości, jakim chcę. :oops:Cytat:
Zamieszczone przez tomaszka
Wersja do druku
Dla mnie póki co to zabiłoby przyjemność z wyników pracy. ;) Odczuwam jakąś dziwną satysfakcję, kiedy uda mi się zrobić zdjęcie z tym punktem ostrości, jakim chcę. :oops:Cytat:
Zamieszczone przez tomaszka
Właśnie.. ręczne ostrzenie, ta precyzja, powolne obserwowania przesuwania się tego ostrego punktu po twarzy modela w moim wizjerze jest strasznie przyjemne;d Dużą frajdę daje mi zabawa z tymi szkiełkami.
Dziś przyniosłem do domu 135 f/2.8 i 200 f/3.5 - się pobawię jutro : )
Pozdrawiam
A czy ktoś zetknął się z adapterem M42-4/3 sprzedawanym na Allegro przez firmę "Janusz Ratecki - Fotografia" z Łodzi? Czy jest to ten adapter "lubelski", o którym tu wiele czytałem? Prosiłbym też o wskazówki - może ktoś ma już doświadczenie w stosowaniu obiektywów M42 do E-500?
Czy jako początkujący w używaniu obiektywów M42 do Olka mogę liczyć na kilka wskazówek?Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Moja rada - nie kupuj niczego poniżej 50mm. W tym wątku było już wystarczająco dużo napisane. Ktoś nawet (chyba Rafał) podlinkował mały przewodnik po M42. Wszystko jest, wystarczy poczytać.
Przypomnę linę, co by nie musiał przekopywać się przez setki postów:Cytat:
Zamieszczone przez dawid_
Obiektywy M42
Ja się zetknąłem, solidna firma i dobry towar.Mam od niego przejściówkę na OM-a i jest naprawdę dobrej jakości .Możesz śmiało kupowac.Tą na M42 miałem już wcześniej z innego źródłaCytat:
A czy ktoś zetknął się z adapterem M42-4/3 sprzedawanym na Allegro przez firmę "Janusz Ratecki - Fotografia" z Łodzi?
Dzięki. Już wiem nieco więcej.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Witam
Takie pytanie natury techniczej o połączenie.
Chodzi mi o odwrotne mocowanie obiektywu.
To mam:
Aparat:
E-500
Obiektyw:
Helios 44M
Adapter:
M42 na 4/3
Chciałbym zamontować odwrotnie ten obiektyw w taki sposób:
Aparat -> Adapter m42 na 4/3-> (coś co musze kupić) -> Obiektyw odwrotnie wkręcony Helios
Czy tym czymś będzie to ? :
KLIK
Czy to ?
KLIK 2
Pozdro
Chodzi Ci o to, żeby swoje obiektywy E-systemu zamocować do korpusów na M42? Osobiście nie spotkałem się z czymś takim. Prawdę mówiąc nie wiem czy to będzie dobrze współpracowało. Optyka Zuiko cieszy się dobrą marką, ale właśnie dzięki temu, że została stworzona z myślą o rzucaniu obrazu na matryce. Choć z drugiej strony kisza jest bardziej tolerancyjna.