[QUOTE=jkr;1422376]Proszę, zdjęcie nr 208, za mała głębia ostrości, kiedyś w moim przypadku była w tej sprawie ogromna dyskusja, tu pasuje.[/
Fakt
Wersja do druku
[QUOTE=jkr;1422376]Proszę, zdjęcie nr 208, za mała głębia ostrości, kiedyś w moim przypadku była w tej sprawie ogromna dyskusja, tu pasuje.[/
Fakt
210. Samiczka muchołówki żałobnejZałącznik 243741
211.
https://images86.fotosik.pl/961/16a2742835cf8391.jpg
kwokacz poranną porą
Ciaśniej bym kadrował tego kwokacza, tak żeby był w mocnym punkcie a nie na środku.
Ten kawałek za nim - znaczy po lewej - do wywalenia jest moim zdaniem.
słuszna uwaga, tylko to właśnie jest problem kiedy nie robisz zdjęć ptaków "na kiju", ptak popiernicza po plaży, czekasz aż będzie w dogodnej odległości, a on nagle zmienia zdanie i zmienia kierunek, przy czym porusza się z 1/2 prędkości światła :) był niestety dosyć daleko, nadmierne wykadrowanie nie wchodzi w grę :(
Kopciuszek
212
Załącznik 243799
Wiem że nie jestem dla Ciebie żadnym autorytetem bo nie żuję pszczół i fotografuję ptaki na kiju, ale…nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ostatnio wstawiłem na forum poprawnie wykadrowane zdjęcie lądującego dzięcioła. Skoro można to zrobić dla ptaka w locie, to wybacz, ale tym bardziej dla biegającego po ziemi. Nawet jeżeli to struś pędziwiatr :-)
Druga sprawa, to chyba się nie rozumiemy - jeżeli to zdjęcie to już jest wycinek, to tym bardziej możesz ten kadr poprawić - inaczej wycinając taki sam duży fragment zdjęcia, ale tak aby ptak był w mocnym punkcie. Zakładam że masz go w środku kadru. To znaczy że masz dużo miejsca z każdej strony aby tak skomponować zdjęcie w post procesie aby ptak był w lepszym miejscu niż obecnie.
To tylko życzliwa porada, nie żadna złośliwa krytyka.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
@jkr, Kopciuszek przedni, szkoda że światło bardzo ostre ale nie zawsze ma się wybór.
213.
https://images86.fotosik.pl/961/f3b550a186c6b8aa.jpg
teraz jest ok ?
co do dzięcioła -wiedziałeś gdzie wyląduje, jak skumałeś jaki robi nalot ...