Gdzieś Ty się tam koligacił....:wink:
Domki fajne.
Wersja do druku
bardzo charakterystyczna architektura - podoba się
ładna zabudowa, widać że dbają o zabytki
Tak, dbają ale nie można powiedzieć, że to państwo dba.
Większość z tych domów jest w rękach prywatnych więc państwo niewiele może. Jedyne co może skutecznie zrobić, to zachęcić właścicieli do dbania o nie.
Obiło mi się o uszy, że są to "zachęty" podatkowe. Zamiast płacić wysokiego podatku, właściciel woli wydać te pieniądze na remont.
Z drugiej strony, durny pęd do powszechnej segregacji śmieci powoduje, że problemem dla właścicieli tych starych domów jest ustawienie pojemników na śmieci (przynajmniej trzech- papier, plastik i reszta) tak aby nie były pierwszym elementem, na który pada wzrok przy oglądaniu takiego domu.
Przykład:
Załącznik 155963
A teraz dalej zwiedzamy miasteczko:
Załącznik 155964 Załącznik 155965 Załącznik 155966 Załącznik 155967 Załącznik 155968
i jeszcze panorama
Załącznik 155969
Ale i tam, znalazłem coś dla siebie :)
Załącznik 156259
Bardzo podoba mi się ta stara zabudowa. Swego czasu mieszkałem w takim, ponoć 400 lat już miał. Jako że właścicielka nie miała kasy na gruntowny remont, to miasto wyremontowało pięknie na swój koszt przejmując budynek a właściciele mogli mieszkać w nim do końca swoich dni.
W okolicy postawili nowy wiadukt:
Załącznik 156273 Załącznik 156274 Załącznik 156275 Załącznik 156276
Wiesz, że Twoje archi to perfekcja. Tak czekam jeszcze jak wleziesz na środkową linię i strzelisz centralnie symetrycznie.
Foty bardzo na plus.
Tu nie było potrzebne wyłażenie na środek aby złapać symetrię :)
Załącznik 156277