Fajne fotki
Wersja do druku
Fajne fotki
Już zaczęłam się bać ;)
ISS "Społem", a w zasadzie to nie społem ale cykołem (fotki) ;):mrgreen:
Przeleciał bardzo ładnie dzisiaj po godzinie 5 rano, przy okazji urodzaj na inne satelity był, w ciągu kilku minut razem z iss poleciały dwa jeszcze. Przy tej "trailce" z dłuższym czasem to nawet więcej...
Załącznik 162034
Załącznik 162033
Przy okazji Wenus i Jowisz
Załącznik 162031
Załącznik 162032
zupełnie nie znam sie na satelitach ani za dobrze na gwiazdach, ale trochę znam się na fotach i Twoje mi się bardzo widza, zwłąszcza to ostatnie mnie ujęło :)
Ostatnie podoba się najbardziej :)
Fajne foty, mi się podoba najbardziej przedostatnia. Na startrailsach złapało się też kilka meteorów. Próbowałeś kiedyś ustrzelić Drogę Mleczną, zrobić np 30 ujęć tego samego obszaru nieba i złożyć to w jedno zdjęcie? Jest taki bardzo prosty darmowy program co się zwie Deep Sky Stacker. Składa się w nim właśnie takie foty, z których później można sporo wyciągnąć. Oczywiście potrzebne do tego są RAWy.
Z meteorami to nie ma tak lekko, ciężko je ustrzelić. Na tej fotce są tylko zwykłe satelity, iss, samolot i jeden sat irydium :) .
DSS nawet mam, próbowałem się tym bawić, bez jakichś ciekawych rezultatów (nawet bym powiedział że mi nic kompletnie interesującego z tego nie wyszło :mrgreen:), może mnie nabierze kiedyś się temu bliżej przyjrzeć :)
Zmyliły mnie te nieregularne kształty tych przelotów. Zdaję sobie sprawę, że z meteorami to ciężka sprawa, ale z drugiej strony swego czasu miałem fart zobaczyć pięknego bolida, po prostu wyszedłem na balkon i bach, przeżycie niesamowite.
A co do DSS to trzeba nazbierać dużo materiału, generalnie im więcej tym lepiej, później darki, biasy, flaty i składamy wszystko do "kupy" no i na samym końcu to już pozostaje obróbka w jakiejś fotoszopie :-) by wyciągnąć odpowiedni sygnał.
Dla przykładu, tak wygląda pojedyncza klatka RAW (tu jest JPGE) ISO 800 30 sek:
Jeśli zrobimy ich np. 50 złożymy w DSS wraz z darkami itp. to mozemy potem w PS wyciągnąć takie coś - tak na marginesie to ja nie jestem mistrzem obróbki i zapewne większość z Was zrobi to lepiej :-)
Sorry, że pakuję fotki do Twojego wątku, ale to tak w celach edukacyjnych :-)
@ wtw - możesz gdzieś załączyć RAW-a tego pierwszego zdjęcia ? bo to drugie w ogóle do mnie nie mówi :wink:
W jakim sensie "nie mówi" :-) Poniżej podaję link do materiału, jest tam 10 RAWów i 32 bitowy tiff wypluty z DSS złożony właśnie z 50 plików RAW + 3 x dark.
https://drive.google.com/folderview?id=0B1bC_df7w__AbVdOOFVzenhkaE0&usp=sha ring
Aha, zapomniałem dodać, że fotki wykonane były aparatem na C z wymienionym filtrem na matrycy na filtr przepuszczający więcej światła w zakresie Ha.
Ostatnie zdjęcia z ostatniej i przedostatniej wrzuty - bardzo mi się podobają.
"Droga Mleczna"
Materiały moje, niestety u mnie jest za jasno na robienie takich fotek (to tak w kontekscie zdjęcia kolegi wtw, które zamieścił u mnie :) ) :(
Załącznik 162077
Ja tam się nie znam :mrgreen: ... ale takie coś mi wyszło. Tylko z jednej klatki
Załącznik 162081
Z jednej klatki to niestety nie wiele się da wyciągnąć, szczególnie gdy się wytnie tło :-) gdzie znajduje się cały sygnał pochodzący z Drogi Mlecznej, pozostają nam wtedy tylko gwiazdki. Zasada stackowania (tak działa w uproszczeniu Deep Sky Stacker) czyli tak jakby sumowania sygnału z kilku - kilkudziesięciu klatek polega na tym, że wzmacnia się sygnał, który jest tak samo odwzorowany na każdym zrobionym zdjęciu, natomiast szum, który jest chaotyczny i zmienia się na każdej fotce jest odejmowany. Dlatego im więcej zdjęć tym uzyskujemy lepszy efekt, a gdy do tego dojdą na klatki kalibracyjne typu darki biasy flaty też w odpowiedniej ilości to szum jest maksymalnie eliminowany i wtedy możemy powyciągać szczegóły tego pyły, który tam wisi w przestworzach.
Jeśli są efekty to i zapał rośnie :-). Najlepszy czas dla Milky Way to sierpień - wrzesień. Teraz to trzeba polować na Huntera czyli Oriona ze swoimi przydatkami :-). Trzeba się oczywiście liczyć z tym, że wydajne astrofoto wiąże się z nieprzespanymi nocami :-), chyba, że się ma zautomatyzowane obserwatorium.
Takie coś by się przydało np: http://www.optyczne.pl/22.1-Inne_tes...dventurer.html
Zewnętrzne zasilanie do aparatu, kamerki i można iść spać :)
Ja mam takie coś jak poniżej na balkonie. Ale to sprzęt niemobilny. To co podlinkowałeś zamierzam kupić w niedalekiej przyszłości.
Ciekawostka turystyczna :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen::lol:
http://portaltatrzanski.com/aktualno...-sie-nie-zabil
Takie se z Taterek...
Załącznik 162348
Załącznik 162347
i to jest to co tygryski lubią najbardziej - to drugie fajnie zagrało
słońce i flary i chmury :)
podoba się
Wiadomo, że przygłupy są po obu stronach tatr. :shock::mrgreen:
Taterki piękne, ale mało tego czegoś białego. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zima za pasem a jeszcze mozna sie ogrzac w sloneczku.
drugie misie bardziej ;)
EPL5 kit i Zima
Załącznik 162535
Załącznik 162536
Załącznik 162534
Pierwsze dwa zdjęcia bardzo mi się podobają, tylko nie wiem czy nie lepiej w BW tak jak w DITLu :)
Woda sie w snieg zamienia.
Pomysłowe te ostatnie kadry, pierwszy spodobał mi się najbardziej.
Pozdrawiam