Dziękuję za wpisy i dobre słowo. :)
2052
Załącznik 258902
2053
Załącznik 258903
2054
Załącznik 258904
2055
Załącznik 258905
2056
Załącznik 258907
.
Wersja do druku
Dziękuję za wpisy i dobre słowo. :)
2052
Załącznik 258902
2053
Załącznik 258903
2054
Załącznik 258904
2055
Załącznik 258905
2056
Załącznik 258907
.
zazdraszczam widoków :)
ja z ostatniego setu wybieram 2053 - piękne światło :-)
Najbardziej mi się podoba 2053. Miękkie światełko, trochę posępne chmury, ale nie za bardzo, subtelne odbicie w wodzie, kilka, kilkanaście domków u podnóża. Witaj narodzie, żyjesz w przyrodzie, a ja fotograf jestem w zawodzie.
TJ
Marlin też ładny :)
:)
Na zdrowie. :)
Dubel. :)
To pomnik ku pamięci marynarzy norweskiej łodzi podwodnej. Wysłanej na misję przez angielski wywiad... I w swej wspaniałości, ten doskonały wywiad, wysłał chłopaków na minę.... :(
Ach nie masz co robić, tylko się wahać... :)
Nordland jest prawie nieskończony...
2057
Załącznik 259050
2058
Załącznik 259053
2059
Załącznik 259051
2060
Załącznik 259047
2061
Załącznik 259052
2062
Załącznik 259049
.
Fakt... nieskończone źródło kapitalnych fotografii. Sama przyjemność z podziwiania.
Dziękuję bardzo. :)
Inna to kraina od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Ale jak się chce to można znaleźć inny Nordland...
2063
Załącznik 259169
2064
Załącznik 259170
2065
Załącznik 259171
2066
Załącznik 259172
2067
Załącznik 259173
Małe kaliberki też są...
2068
Załącznik 259174
Szyper tego dużego niebieskiego, lubi takie zabawki... :)
2069
Załącznik 259175
.
No wcale się temu szyprowi nie dziwię... sam bym się chętnie czymś takim "pobawił" :-)
.
.
Znowu fajne :) @paparapa - te białe zbiorniki to rafineria jakaś, czy pozostałości po przetwórstwie tłuszczu wielorybów ?
2070 - piękny norweski landszaft. Prawie wieczór, ale światło dogrzewa jeszcze góry, kładzie się na stokach, góry nurzają się w wodzie, nad górami sine chmury, na wodzie łodzie sekundują przyrodzie.
TJ
Dzięki za opinie i wpis.
@Bodzip to przetwórnia rybna, więc już znasz odpowiedź. :)
.
2071, 2072 - oba się podobają, chociaż na pierwszy rzut oka pierwsze przyciąga bardziej, to po dłuższym przyjrzeniu się niż 30 sekund - drugie bardziej. W drugim jest więcej nastroju.
TJ
Mam takie same wrażenie Tadeuszu. Pierwsze jest dość "powierzchowne". Drugiemu dobrze jest się przyjrzeć. :)
Zdjęciu nr 2073 stanowczo mówię TAK. Piękne warunki, pięknie wykorzystane.
Oj nie da się ukryć - 2073 piękne. Te chmurki na niebie to jednak fajna rzecz... to zdecydowanie przewaga północy nad południem.
2073 piękne. I ta spokojna woda z odbiciami. Aż chce sie uciec z miasta na łono natury.
Dzięki wielkie. :)
@Jacek_Z nic prostszego jak pojechać w "siną dal"... :)
Ale jest druga strona medalu. Powrót do "miasta" po kilku, a tym bardziej kilkunastu tygodniach życia w takich okolicznościach.
Wywołuje zestaw symptomów wielu chorób cywilizacyjnych. :mrgreen: Dla niektórych może to być szkodliwe, lub wręcz niebezpieczne. :)
.
Z przyjemnością ogląda się Twoje zdjęcia :)
Dzięki. :)
.
.
Stare górnicze miasteczko Røros. W dość "ponurych" okolicznościach pogodowych.
2077
Załącznik 259693
2078
Załącznik 259694
2079
Załącznik 259695
.
Jak widać po komentarzach albo ich braku (zaleznie od zdjęcia) to kolor ma duże znaczenie w tym czy zdjęcie sie podoba czy nie. "Cukierkowe" kolory mają branie. BW albo inne prawie monochromatyczne też. Gorzej jeżeli kolory sa takie "brudne".
Trzeba mieć szczęście co do pogody/światła.
Zgadza się, kolorowe "koraliki" zawsze miały branie. :)
Mimo to jeszcze nie tak dawno temu komentujących było dużo dużo więcej niż teraz.
Piszę oczywiście o wątkach czysto zdjęciowych. Z których wieje "powtórką z rozrywki", sztampą i nudą. :)
Pogoń za "poklepywaniem po plecach" mam już za sobą. Staram się przekazać w moich obrazkach, odczucia mi towarzyszące podczas ich robienia.
Oddać klimat chwili, a nie ujednolicić do miłościwie panującego jedynie słusznego społecznościowego wzorca. A to czy się podoba czy nie, to moje szczęście lub pech. :)
Staram się pracować nad swoimi zdjęciami i poszerzać umiejętności. Bo jak wiadomo samo klepanie w klawiaturę o "d...e Maryny" nic nie daje.
W tym wątku zamieszczam zdjęcia tylko z Norwegii. A Norwegia to zdecydowanie inny świat. Pogoda, światło KOLORY są zupełnie inne niż na południu.
Trzeba samemu tego doświadczyć, aby to zrozumieć.
Można często robić zdjęcia o północy albo w południe. I te pierwsze chyba zawsze będą lepsze. :)
Problemem są odległości i kapryśna pogoda. Przejechanie dystansu 300 kilometrów to 5-6 godzin.
Ale ja biorę ją - Norwegię, taką jaka jest. Nawet cieszę się że jest właśnie taka.
Ps.
Zwróć też uwagę, że uwidacznia się kolejny stopień polaryzacji społeczeństwa. A to wpływa na postawy ludzi w postaci nasilających się zwłaszcza antypatii.
To nie "buduje" dobrej atmosfery na forum.
Koło dziejów zatacza kolejny krąg. I myślę że ostaną tu tylko ludzie najwytrwalsi, dla których fotografia jest ważna.
Wszyscy inni przebierańcy powoli się wykruszą..... I wrócą czasy, jak kiedyś na byłym forum "NIKON". :)
I tym oto optymistycznym akcentem zakończę moje wywody na temat ponurości zdjęć, a właściwie ponurości życia ludzkiego. :)
Przeglądam zdjęcia na tym forum po cichu od dawna. W tym i Twoje. Co do tych ostatnich to chyba wszystkie mi się podobają. Chciałbym takie robić. A dlaczego się nie odzywam? Bo wciąż musiałbym pisać o w ten sam sposób, że świetne, że malarskie itp.
Odezwę się więc dopiero jak sam będę mógł coś tu wrzucić (zdjecia) lub naposac jakąś wartosciowa uwagę. Jak na razie poziom zdjęć na tym forum mnie onieśmiela.
I jest to forum stosunkowo żywe i zgodnie z tematyką bardzo fotograficzne w porównaniu z innymi jakie odwiedzam.
Jeszcze co do zdjęć, to mi nie przeszkadza ponurość. To chyba dobrze, że oddaje nastrój miejsca i czasu.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Dziękuję za miłe słowa.
Czym szybciej się odważysz pokazywać innym swoje prace, tym szybciej możesz robić postępy. Progres przychodzi, gdy masz motywację. Gdy robisz zdjęcia do szuflady, szybko wpadasz w rutynę i stagnację.
Więc odwagi, i cała na przód. :)
2080 - przeostrzenie bije po oczach
@fret dzięki za zwrócenie uwagi. :)
Podchodziłem do tej foty kolejny raz, i w ferworze walki nie odhaczyłem jednej maski. :cry:
Nie usprawiedliwia mnie to wcale. Ślepi jednak nie powinni robić fotek ani grać w karty.... :)
Podmieniłem zdjęcie, myślę że to jest lepsze.
2080 nadal jest dość silnie podostrzone- na krawędziach nieba widać jasne obwódki - ale mi ten efekt nie przeszkadza - uważam że zdjęcie jest bardzo dobre, chyba najlepsze z tej serii. Sam też często dość silnie podostrzam zdjęcia i przypuszczam ze na wielu pokazywanych przeze mnie zdjęciach też da się takie obwódki znaleźć:-)
2081 jest bardzo ładnie skomponowane i tak sterylnie czyste że kojarzy mi się z grafiką komputerową.
Jest lepsze, ale te białe paski nad górami trochę jednak przeszkadzają...
Ja staram się unikać takich sytuacji, czasem po prostu nieco "odostrzam" samą krawędź.
@fret @wyszomir no i jest pewien niesmak...
Zdjęcie obrabiałem w nowym C1. I okazuje się że ten program mocno "podkreśla" krawędzie. Inaczej niż Lr.
Samo przyciemnienie świateł tworzy tą krechę.
A już przy maskowaniu nieba robi się bardzo niesympatycznie. Nawet nie trzeba specjalnie ostrzyć aby zaczęło to wyłazić.
Przy sile wyostrzenia sugerowanej przez program, to robi się faktyczne kiepsko...
Chyba faktycznie jedynym sposobem jest jak pisał fret ręczne zmiękczanie krawędzi. Ale to jest trochę upierdliwe.
On1 Raw przynajmniej ma specjalne narzędzie do tego. :)
Tak to wygląda tylko po przyciemnieniu nieba. A co w takim razie z obróbką. :)
Załącznik 259831
@paparapa - najnowszy Darkatble też spieprzyli. Wróciłem do poprzedniej wersji. Przynajmniej mam tę możliwość.
Czyż nie jest przypadkiem tak, że to fotograf decyduje o umieszczeniu zdjęcia na forum? Jeśli tak, to jednak fotograf odpowiada za babole, a nie program. Wszak jesteśmy na forum fotograficznym ;)
W sumie mi tam nie przeszkadza bo widze fajne widoki i to jest najwazniejsze ;)
Pamietam jak kiedys dawno temu obrabialem foty i oglalem na zwyklym monitorze i wydawalo mi sie ze obrazek jest ok.
Kupilem Trynitrona o wiekszej przekatnej i znacznie lepszej jakosci obrazu i jak te poprzednie obrobione foty zobaczylem ponownie to okazalo sie ze przeostrzalem a pewne lagodne kolorystyczne przejscia
juz nie byly takie lagodne.