Dla mnie 216 :)
Wersja do druku
Dla mnie 216 :)
Bardzo ładne. Nie mogę się zdecydować. Z tego wniosek, że porządne i dopracowane. Brawo :)
bardzo fajne te geometryczne schody :)
Bardzo fajne :).
Ciężko wybrać ale 215 217, tuż za nimi 216 i 218
PS
Jak udało Ci się tak daleko wysunąć aparat aby znalazł się na środku czarnej dziury :wink:
ja mam jak Helmuth 217 potem 215 :)
bardzo fajne strzały !!
Ja bym dał 216, ale w kwadracie z 215 i wyretuszowałbym te listki lub zgubił te listki ponawiając kadr jeszcze głębiej wysuwając aparat, np. na statywie.
Dziękuję za komentarze. Jeszcze raz przeglądnę się oryginałom.
Co do wysunięcia aparatu - kończyny górne mam długie ;) a tak serio to nie zbyt szeroka ta klatka była.
Całość pstrykana z 7 piętra.
Tez nie moge sie zdecydowac ktora fota najladniejsza :-) Podobaja mi sie wszystkie.
Z jednego z ostatnich fotospaceru pochodzą zdjęcia budynku zaprojektowanego w 1937 r. (budowę zakończono dopiero w 1951 r.) dla Państwowego Banku Rolnego oddział w Krakowie. Jeszcze niedawno jak pamiętam był tam oddział Banku PKO – obecnie jak widać nie ma żadnych elementów reklamowych.
Sam budynek składa się z dwóch części: część niższa przeznaczona była na bank, wyższa – mieszkania: w bocznych partiach po 6 pięter, a w środku – 8 pięter. Jeden z najwyższych budynków wzniesionych w Krakowie w latach 30. XX w.
Jak przeczytałem opis gmachu to ujęcie frontalne podkreślało portykowate wejście, ale już nie zaobloną elewację.
219
Załącznik 167265
Dlatego zrobiłem ujęcie drugie – ale nie byłem pewny czy zostawienie go niewyprostowanego to dobry pomysł. Potem doczytałem, że rzeczą charakterystyczną z punktu widzenia projektu są „wstęgowe okna boczne członów elewacji”, które drugie ujęcie raczej niezbyt eksponuje.
220
Załącznik 167266
Nie macie wrażenia, że te zdjęcia są zbyt ciemne?
PS. Opis budynku zaczerpnąłem z książki „Architektury międzywojennego Krakowa 1918-1939” autorstwa B. Zbroji.