O, to na pewno. Lżej to łatwiej i lepiej :)
Zazdraszczam, bo mam sporo szkieł dobrych dużego 4/3, a teraz kupiłem E-PL5 i zmiana dopiero za rok najszybciej. Inaczej śmierć z pięknych rączek mnie czeka :-P
Wersja do druku
Mi trochę przeszła ochota na E-M1, właśnie po kilku latach zdecydowałem się zabrać szkła 4/3 na wyjazd. Uczucia mieszane, jakościowo jest bardzo dobrze jak się starą szklarnię założy i nie trzeba niby tracić kasy na nowe szkła mZD. Ale po paru dniach ganiania po plenerach w upale i słońcu, stwierdziłem, że najbardziej mi pasuje E-PM2 i zatczka 15mm/8 :wink: .... mówię całkiem serio. Aha i zdjęcia tylko w jpegu.
PS
Mała dygresja:
Założenie ZD 7-14mm na E-P5 poprawiło mi humor, no i przede wszystkim ludziska przestali wchodzić mi w kadr :wink:
Magia dużego wciąż jednak działa.
Mi najbardziej podoba się to, że bede miał na różne okazje -lekkie małe i ciemne zoomy (9-18, 14-150), duże i fajne ZD (12-60, 50-200) oraz 45/1,8 do tego.
Znowu Olympus przesunął termin dostarczenia aparatów do dystrybutorów w USA, obecnie nowa data jest wyznaczona na 28 pażdziernika, anulowałem zamówienie, kupuje M5 cena z obiektywem w Stanach spadła do niecałe 1000 dol.
Podobnie, jak moi przedpiścy, obstawiam, że będzie chodzić zgodnie z teorią Bodzipa. Weź jednak pod uwagę, że z wieloma obiektywami zarówno EC-14, jak i EC-20 nastawiają ostrość tylko w manualu. Tu jest tabela: http://www.olympus.co.jp/en/support/..._system_cl.cfm
Natomiast pierścień EX-25 z reguły chodzi tylko w manualu: http://www.olympus.co.jp/en/support/.../di004042e.cfm
Właśnie szukałem tego posta i znalazłem:-) Moja teoria jest poprawna z uwagi na płaszczyznę matrycy, na powierzchni której badane jest przesunięcie fazowe. Zatem brak jest błędu spowodowanego w lustrzankach zupełnie oddzielnym położeniem czujników AF i matrycy. Jednak popełniłem błąd, ponieważ przeoczyłem możliwość wystąpienia nieprawidłowości pracy silnika AF w obiektywie. Chciałem właśnie napisać o możliwości korekty układu AF dla obiektywów 4/3, ale zobaczyłem, że temat został już opisany:-)
Do 43R ktoś doniósł o możliwości aktualizacji oprogramowania wewnętrznego zwiększającej atrakcyjność trybu wideo w Europie 8-)
Ciekawe