10 załącznik(ów)
Odp: lisiajamka przedstawia
Petra kamienne miasto na szlaku karawan lata świetności przeżywała na początku naszej ery. Wytyczenie wygodniejszej trasy między M. Śródziemnym a Zatoką Perską i Szlakiem Jedwabnym z pominięciem Petry spowodowało jej upadek i zapomnienie. Po 700 latach na nowo odkryta przez Burckhardta, znów tętni życiem tysięcy turystów :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Petra kamienne miasto na szlaku karawan lata świetności przeżywała na początku naszej ery. Wytyczenie wygodniejszej trasy między M. Śródziemnym a Zatoką Perską i Szlakiem Jedwabnym z pominięciem Petry spowodowało jej upadek i zapomnienie. Po 700 latach na nowo odkryta przez Burckhardta, znów tętni życiem tysięcy turystów :grin:
Fajnie tu! Będę zaglądał.
Fajowe te dwie "ostatnie" wrzuty.
Czekam na cd :)
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Fajnie tu! Będę zaglądał.
Ty dopiero ?? W tym wątku już dawno jest miodnie :mrgreen:
kamienne miasto Petra to taki "MIŚ" na miarę możliwości tamtej cywilizacji. ciekawe czy nasza cywilizacja dałaby radę?
Zdjęcia tak jak to miejsce - zapierają dech
Zdjęcia świetne, miejsce mocno, mocno przereklamowane ...
Byłem widziałem i jestem przerażony. Jeszcze chwila i turyści zadepczą to miejsce...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ty dopiero ?? W tym wątku już dawno jest miodnie :mrgreen:
Nie dopiero a znowu. :-P
6 załącznik(ów)
Dzięki bardzo, że zaglądacie :grin:
Po pokonaniu 800 stopni górskiej ścieżki na drugim końcu miasta ukazuje się monastyr Ad-Dajr. Ta tajemnicza nabatejska świątynia w czasach wczesnochrześcijańskich była siedzibą męskiego zakonu. Petra była ostatnim miejscem postoju Trzech Króli w drodze do Dzieciątka Jezus.
3 i 4 są świetne.
Pozdrawiam.
Na trzecim z tej serii, skała wygląda jakby z agatu była