Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dobrym rozwiązaniem byłby radiowy transmiter TTL do lampy, ale chyba do Olka nic takiego nie ma. Ja lubię pracować mając lampę w jednej ręce, a aparat w drugiej. No ale lubię też TTLa, więc klops... Jakimś kompromisem jest kabel albo wyzwalanie błyskiem, ale to może nie zadziałać w słoneczny dzień albo gdy lampa nie będzie w polu widzenia.
Nie wiem czy o tym samym piszemy, ale:
na E-PL3 / E-PL5 nakładam to małe blyskadełko. Aparat przestawiam w tryb RC.
W drugiej ręce Metz 58 AF1 ustawiony w tryb TTL + dodatkowo w tryb Remote.
W wyniku mam aparat w jednej ręce, lampę w drugiej, lampa w TTL-u lub manualu - zależy jak chcę
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
W wyniku mam aparat w jednej ręce, lampę w drugiej, lampa w TTL-u lub manualu - zależy jak chcę
wszytko fajnie ale RC działa tylko z lampami Olympusa i kompatybilnymi. Mój problem polega na tym, że nie umiem i sądzę, że się nie da odpalić zdalnie obcych lamp z czasem szybszym niż 1/250s z dołączanym błyskadełkiem w żadnym trybie (RC/M/TTL). Da się tylko z dużą lampą w trybie FP ale jej nie mogę użyć.
Jednym słowem, marzy mi się aby błyskadełko mogło pracować w trybie FP.
2 załącznik(ów)
Metz jest kompatybilny. Mam wersję Olkową
W Metzu czasy krótsze od 1/250 s ma tryb TTL HSS.
Jak będziesz na zlocie to sobie obmacasz. Wezmę ze sobą.
Załącznik 96144Załącznik 96145
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Zgadza się, ale wolę sposób radiowy - jest bardziej niezawodny. Kiedyś robiłem zdjęcia wystroju wnętrz, chciałem zasymulować światło słoneczne padające przez żaluzje, więc wystawiłem lampę błyskową za okno. Aparat za cholerę nie mógł się z nią dogadać po błysku. To ekstremalny przypadek, ale problemy zdarzały się też w dużo prostszych sytuacjach, np. odbicie światła od ściany znajdującej się za fotografem - odwracasz lampę i już nie widzi ona błysku z aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zgadza się, ale wolę sposób radiowy - jest bardziej niezawodny. Kiedyś robiłem zdjęcia wystroju wnętrz, chciałem zasymulować światło słoneczne padające przez żaluzje, więc wystawiłem lampę błyskową za okno. Aparat za cholerę nie mógł się z nią dogadać po błysku. To ekstremalny przypadek, ale problemy zdarzały się też w dużo prostszych sytuacjach, np. odbicie światła od ściany znajdującej się za fotografem - odwracasz lampę i już nie widzi ona błysku z aparatu.
Pierwsza opcja (symulacja słońca kapitalna) muszę zerżnąć od Ciebie (plusik). W drugim przypadku wystarczy obrócić głowicę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
W drugim przypadku wystarczy obrócić głowicę.
Trzeciej ręki niestety nie mam :-) Po to właśnie trzymam lampę w ręku, żeby nie bawić się w obracanie palnika, tylko zmieniać kierunek błysku ruchem nadgarstka.
Pytanko do technicznych: czy zastosowanie na sensorze czujników fazy z automatu oznacza potwierdzenie ostrości przy manualnych obiektywach?
Potencjalnie może, ale to jeszcze niczego nie oznacza. Jak będą chcieli zrobić taki ficzer, to zrobią.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pierwsza opcja (symulacja słońca kapitalna) muszę zerżnąć
A nie mozesz zerznac bez lampy???Załącznik 96384Sie zablokowalo z jednej strony.:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A nie mozesz zerznac bez lampy???
rżnięcie bez lampy... albo lepiej będe cicho siedział bo mi się oberwie :D:D:D:D:D:D:D:D:D: