Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Przez ten test nabieram większej ochoty na posiadanie tego obiektywu.
Ja też, tylko cena studzi zapał :)
Właściwie to taki "must have" dla ludzi, którzy chcą poważnie robić w m43, bo tak to poza 45 nie dłuższych jasnych stałek... Cena? Odstrasza na pierwszy rzut oka, ale porównajmy to sobie ze 135/2 w Canonie lub Nikonie - czyli najbliższych odpowiednikach.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ja też, tylko cena studzi zapał :)
ale OJ już trochę łagodzi:) Ale tak na marginesie - w testach na podawanej stronie 35-100 dostaje najwyższą notę. Ciekawe jak będzie wyglądało porównanie tych dwóch szkieł na podobnej ogniskowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
tojaro
Ciekawe jak będzie wyglądało porównanie tych dwóch szkieł na podobnej ogniskowej.
Napisz proszę co takiego zrobił ci ten Panas, że tak źle mu życzysz :mrgreen:
MZ m75 fajnie opisuje wykres tych linii na mm czy jak tą zwą; zauważyłem ten fenomen od pierwszego zakręcenia 75 na GH2 (w pełnym słońcu): to szkło można ekstremalnie (jak na standardy m43) skręcić i wciąż kopie na tych f/13-16. Dla mnie to jest niesamowite i mówiąc szczerze tego samego będę wymagał od ewentualnego, kolejnego na bank drogiego "srebrnego" szkła Oly.
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Właściwie to taki "must have" dla ludzi, którzy chcą poważnie robić w m43, bo tak to poza 45 nie dłuższych jasnych stałek... Cena? Odstrasza na pierwszy rzut oka, ale porównajmy to sobie ze 135/2 w Canonie lub Nikonie - czyli najbliższych odpowiednikach.
Co ma wspólnego 135/2 z 75/1,8 :?: To byłby odpowiednik gdyby Olek wyprodukował 70/1,0 :esystem2:
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Co ma wspólnego 135/2 z 75/1,8 :?: To byłby odpowiednik gdyby Olek wyprodukował 70/1,0 :esystem2:
To bylby odpowiednik 67.5/1.0 pod wzgledem GO - jasnosc nie ma ekwiwalentu
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
To bylby odpowiednik 67.5/1.0 pod wzgledem GO - jasnosc nie ma ekwiwalentu
Tak dokładnie, to nie GO, tylko parametrów obrazu (poza GO jeszcze dyfrakcja i szumy - przy założeniu takiej samej technologicznie matrycy), ekwiwalentu się nie liczy dla parametrów ekspozycji. Koniec przeliczania, bo zaraz zakonnicy się zbiegną i rozpoczną egzorcyzmy :esystem2:
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ma wspólne bycia jasną długa portetówką.
Wedle tej zasady nie możnaby 45/1.8 równać do niczego poza Voigtlander Micro 90/3.5 a to tez nie, bo tamten ma powiększenie 1:2.
W moim mniemaniu 75tka powstała właśnie jako zastepstwo 135/2 w "dużych" systemach.
Trzy klatki z koncerty Tommy'ego Emmanuela, który odbywał się w trakcie łódzkiego zlotu OC.
Pierwsze moje spotkanie i z OM-D, i z 75/1.8 - pozytywne spotkanie.
Idealna ogniskowa do koncertów. Dookoła normą są 5D + 135L lub zbliżone ogniskowe - jedyna różnica to jedna działka w głębi ostrości, jakościowo różnicy nie widuję.
Więcej sampli wieczorem/jutro, ale już z zestawu G5+75, bo taka puszka wpadła w moje ręce w miejsce OM-D :)
Świetne fotki. Gratuluję!