Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiozo
Ok zdaje sobie sprawę, że taka jest moda i prawa rynku że wszystko będzie mniejsze ale to bardziej w produktach dla "mas" część puszkek dla zawodowców i PRO pozostanie większe i w nich bardziej będzie kładziony nacisk na ergonomie i jakość (tak samo trwałośc i niezawodność) no a chyba OM-D ma być właśnie puszką PRO? Zapewne będzie mniejsza niż normalne DSLRy ale gdzieś zdrowy rozsądek musi być zachowany? A może i nie? ehhh
...
Raczej wątpię by był PRO. Chociaż ciekaw jestem jak wyglądałby i jakie miał możliwości taki korpus, to nie sądzę by:
1) Udało się Olkowi technicznie dogonić D3 lub MKIV
2) Wypuścił Oluś był korpus w cenie PRO - 12-17tys.
Cieszyłbym się bardzo, ale nadzieje mam nikłe.
Cytat:
Zamieszczone przez
moose
Raczej wątpię by był PRO. Chociaż ciekaw jestem jak wyglądałby i jakie miał możliwości taki korpus, to nie sądzę by:
1) Udało się Olkowi technicznie dogonić D3 lub MKIV
2) Wypuścił Oluś był korpus w cenie PRO - 12-17tys.
Cieszyłbym się bardzo, ale nadzieje mam nikłe.
Ok może nie PRO klasy FF ale puszka dla zawansowanego świadomego amatora z ambicjami.
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
Sony nie ma chyba powodu by w ogole
robic 2x crop sensor. Poza Olympusem nikt
by go nie kupil od nich, a to konkurencja
w koncu. Logiczne ze to bedzie albo sensor
Panasonic albo Olympus.
Kto w ogóle wymyślił, że to będzie matryca Sony??
To będzie matryca z Panasa G3 czy może lepiej z GH2.
A bagnet m4/3, taki E-P3 mkII
przecie mówię jak chłop na ugorze> Canon się dogadał z olympusem a niejako przy okazji wsadzają zamówione matryce do swojego G1X i następców. -bo mogą.
I dlatego dało się uprościć stabilizację -będzie w durzej mierze "elektroniczna" -wykorzystująca 20% wzrost powierzchni matrycy
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
przecie mówię jak chłop na ugorze> Canon się dogadał z olympusem a niejako przy okazji wsadzają zamówione matryce do swojego G1X i następców. -bo mogą.
I dlatego dało się uprościć stabilizację -będzie w durzej mierze "elektroniczna" -wykorzystująca 20% wzrost powierzchni matrycy
To by było całkiem niegłupie:) Wymiary matrycy canona są bardzo zbliżone do 4/3. Ciekawe...
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
Jasne, ze kwestia kasy. Ale np ostatni
sensor 16MP byl uzyty w aparatach Nikona,
Pentaxa i w paru wersjach Sony.
A rozmiar na m43 wymagalby specjalnej
produkcji i design'u. Jesli Olympus im
zaplaci wystarczajaco - moze zrobia.
Moim zdaniem - najprawdopodobniej nie,
zdecydowanie logiczniej byloby dla Oly
uzyc Panasonic....
Rozbawiła mnie fraza o dizajnie matrycy:grin:.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
bardzo wątpliwe - canon nie po to wypuścił kompakt który ma w założeniu "zmiażdżyć całą konkurencję" aby sprzedać matrycę z niego innemu producentowi który w swoim sprzęcie dodałby do niej lepszą optykę i szybszy autofokus. Moim skromnym zdaniem w nowej puszcze na 99% będzie matryca z G3 oprogramowana przez olympusa (potwierdzałoby to tajemnicze zdjęcie opublikowane tu parę dni temu - o ile ma ono wogóle coś wspólnego z nową puszką)
pozdrawiam Forumowiczów
Cytat:
Zamieszczone przez
Adamss68
Rozbawiła mnie fraza o dizajnie matrycy:grin:.
A mnie bawi "oprogramowanie matrycy" :)
Oprogramowanie jest równie ważne jak sprzęt - wiem to bo jestem programistą :wink: co prawda nie matryc, piszę oprogramowanie dla pomocy społecznej w tym kraju
pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
I dlatego dało się uprościć stabilizację -będzie w dużej mierze "elektroniczna" -wykorzystująca 20% wzrost powierzchni matrycy
Canon ma te matryce od Sony, ale Sony chce pominąć pośrednika w postaci Canona i chce kupić część działu Olympusa, żeby zarabiać więcej i mieć wpływ na politykę m43 ;)