Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8
100%, z lewej Olympus 45mm, z prawej killer stałek APS-C na 55mm (jpg bez wyostrzenia), a zgadnie ktoś jakie to body było?
Jpeg bez wyostrzania to to może jest, ale po prawej stronie. Bo po lewej wyostrzony solidnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jpeg bez wyostrzania to to może jest, ale po prawej stronie. Bo po lewej wyostrzony solidnie.
Ups, jedynie zmniejszone o ok. 20% na serwerze (nie miałem na to wpływu, ale dotyczy to obu zdjęć). Ostrość była na "0".
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Ostrość była na "0".
:)
"0" czyli wyostrzanie na średnim poziomie.
Jak chcesz minimalne wyostrzanie to musisz zjechać na -2 (-5 czy jak tam masz w programie).
A bez wyostrzania to chyba się nie da.
Nie o to chodzi. Jeśli ostrość była na "0" i są to jpegi z puszki, to wcale nie musi oznaczać, że nie zostały one w puszce wyostrzone. Na zdjęciach z prawej strony puszka faktycznie miała wyłączone wyostrzanie (a przynajmniej mocno ograniczone), ale z lewej widać mocne ostrzenie, co jest typowe dla Olympusów.
w takim razie ten test pokazuje jedynie jak wyostrza E-PL3, i jak nie wyostrza D300s :)
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
z prawej killer stałek APS-C na 55mm (jpg bez wyostrzenia)
Cóż to za killer stałek - Nikkor 17-55/2,8? Poużywałem go trochę, on wcale taki Santo Subito nie jest, ale mniejsza o to. Porównywanie właściwości obiektywów na podstawie jpgów z aparatów mija się z celem. Fakt, faktem - silniki jpg w Penach dobre są, po odpowiednim ustawieniu dają przyjemne dla oka obrazki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Cóż to za killer stałek - Nikkor 17-55/2,8? Poużywałem go trochę, on wcale taki Santo Subito nie jest, ale mniejsza o to.
Miałem podobne odczucia, a 55mm jest najsłabsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Porównywanie właściwości obiektywów na podstawie jpgów z aparatów mija się z celem. Fakt, faktem - silniki jpg w Penach dobre są, po odpowiednim ustawieniu dają przyjemne dla oka obrazki.
Ok, ale ja jako amator lubię zrobić dwa zdjęcia różnymi aparatami (w tych samych warunkach i z identycznymi ustawieniami) i porównać obrazek na swój sposób/rozum.
Jak by ktoś z Was był zainteresowany, to tak spisuje się O45 1.8 podczas filmowania za pomocą GH2. Jak dla mnie rewelacja, aparat ostrzył za pomocą tego szkła bardzo szybko i precyzyjnie i co ważne trzymał ostrość tam gdzie być powinna (nawet pod silne światło, choć wtedy jak widać na filmie zdarzało mu się czasem nie nadążać za zmieniającą się sceną).
http://www.youtube.com/watch?v=Se643...feature=relmfu
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
100%, z lewej Olympus 45mm, z prawej killer stałek APS-C na 55mm (jpg bez wyostrzenia), a zgadnie ktoś jakie to body było?
Witam !
A jak to testowales ? Szkla, ekspozycja (czas/przyslona), parametry aparatu dla JPG.
Pozdrawiam