Odp: Kieliszek na kafelku
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Ten budynek ze względu na swoje położenie ...
Zlej baletnicy .. :-)
Wystarczy, stojąc w tym samym miejscu, skrócić maksymalnie ogniskowa, aby uzyskać "zapas" w kadrze. Zapas się przyda w czasie kadrowania, po prostowaniu.
Budynek wydaje się być ciekawy, dlatego warto byłoby pokazać jak najwięcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Przeciąganie myszą uchwytów nie jest wcale trudne. To jest jedna sprawa i daje dobry efekt dla obiektów ujętych frontalnie. Druga sprawa, to obecność na zdjęciu perspektyw w kilku „osiach”, np. w górę kadru i w głąb kadru. Ale mniejsza o to.
Właśnie to zdjęcie jest przykładem ujęcia frontalnego. Głębia kadru w tym momencie jest do pominięcia, bez szkody dla kadru.
PS
Od autora zależy, które zniekształcenia (w gore, w pok czy w głąb) będzie prostował ale mniejsza o to.
to za mało,to niby zwykły kieliszek,ale mozna z nim zrobić ciekawe zdjęcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
haneczka
to za mało,to niby zwykły kieliszek,ale mozna z nim zrobić ciekawe zdjęcie.
Przepraszam, nie rozumiem. Co za mało?
Pzdr, TJ
witaj,
To drugie bardzo malownicze, nieprzesycone barwą, delikatne - bardzo mi odpowiada.
pozdrawiam,
Kilka słów o drugiej fotce i foceniu w ogóle
Ten drugi kwiat na zdjęciu był dla mnie dużym wyzwaniem. Naturalne siedlisko, wiatr, słońce nie tam gdzie trzeba, tło złośliwe, kolana zafajdane ziemią, już widzę oczyma wyobraźni srogą minę mojej życiowej kierowniczki i czytam z twarzy jej cyniczno-drwiące myśli - że też faceci są nienaprawialni, jak się uwezmą na coś (do focenia), to jak dzieci na klocki, trudno ich odciągnąć.
Kolejna próba unieruchomienia rąk i w krzyżu już strzyka. Rozważałem pomysł ucięcia kwiata po kryjomu, poza wiedzą kierowniczki i stacjonarnego umieszczenia go w jakimś w wazonie, czy szyjce od butelki, choćby od piwa, ale wtedy dochodzą też problemy tła, światła, itd. Tylko jest jedna korzyść, że wiatru nie ma w czterech ścianach.
Problem zasadniczy - jak oddać skłębienie, osadzenie w świetle płatków, jak znaleźć element główny i gdzie go dokładnie w kadrze usytuować, z której strony ująć, tak źle i tak niedobrze. Fotki te traktowałem jako ćwiczenie. Wyszło niezbyt, ale mam nadzieję, ze teraz bardziej zrozumiale i wyrozumiale. Jako że nie jestem zawodowcem, to wszystkie focenia traktuję jako ćwiczenia.
Pzdr, TJ
Malwy? Ciasno pokazane jak nie Malwy.
Tak, malwy. Takie ujęcia, trochę plakatowe.
Pzdr, TJ