Dzięki koledzy :) Najbardziej mnie martwi to, że mam ostatnio coraz mniej czasu na fotki, a noszenie wszędzie E330 z 14-54 jest trochę uciążliwe (szczególnie razem z książkami w plecaku) i już prędzej biorę OM-20, bo mniejsze i lżejsze.
Wersja do druku
Dzięki koledzy :) Najbardziej mnie martwi to, że mam ostatnio coraz mniej czasu na fotki, a noszenie wszędzie E330 z 14-54 jest trochę uciążliwe (szczególnie razem z książkami w plecaku) i już prędzej biorę OM-20, bo mniejsze i lżejsze.
Jesli koncepcja Twoja wlasna, to nic glupio. Mogles tez chciec samodzielnie sprobowac zrobic taki kadr, tez masz do tego prawo.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Luzik.
Dlaczego tak krotko? Godzina na Powazkach to zaledwie rozgrzewka. Dla mnie optimum to ok 4 godzin. Trzeba dobrze poczuc nastroj, a potem sprecyzowac sobie cel poszukiwan. Ten, przynajmniej w moim przypadku okazuje sie wlasnie w czasie pierwszej godziny. Czasami sa to figury, czasami ich czesci, innym razem motywy z ich wykorzystaniem czy tez drobne detale.Cytat:
Niestety, byłem tam tylko godzinę i to jeszcze wtedy, kiedy było zachmurzone niebo.
Przede wszystkim brakuje ostrosci. Druga rzecz, ja przedstawilbym taki motyw w czerni i bieli. To jest plaskorzezba, wiec ciezko o zabawe glebia ostrosci, dlatego trzeba kombinowac nad innymi sposobami ciekawego przedstawienia obiektu. Inna rzecz, ja nie obejmowalbym kadrem calosci. Warto poszukac najciekawszego detalu, fragmentu i na nim sie skupic. Efekt wtedy jest zazwyczaj ciekawszy. Twoj kadr pokazuje to, co kazdy moze zobaczyc spacerujac po cmentarzu.Cytat:
Pisałeś o fotce Twarzy, że wymaga dopracowania. W czym? Czego brakuje?
Jeszcze raz dzięki za rady. Tak, to była tylko rozgrzewka. Niestety, tylko godzinę udało mi się wygospodarować i właściwie to nie wiedziałem do końca, co chcę tam robić i czego szukać. Mimo, że starłem się do tego przygotować przed wyjściem. Wrócę tam jeszcze, na dłużej, ale nie wiem kiedy. Ostatnio w ogóle nie mam czasu na focenie i na nic, cobym chciał robić. Strasznie to wkurzające, szczególnie, że teraz jeszcze jestem przeziębiony.
Te płaskorzeźbę przerobiłem też na B&W, ale wyglądała gorzej. W kolorze te nieliczne listki odgrywają jakąś rolę, a w B&W właściwie zniknęły. Masz rację, że to jest to, co widzi się przechodząc tamtędy. Z powodu tak małej ilości czasu udało mi się zrobić tylko tyle. Kiedyś tam wrócę, na dłużej.
Pzdr
Znalazłem jeszcze coś takiego z tego wypadu na Powązki.
167. Błaganie
Pzdr
To bardzo mi się podoba.
Swietna kompozycja kadru, z ciemnym zarysem krzyża na jasnym tle nagrobka i jasnym na ciemnym tle drzew.
Pierwsza klasa :)
Woytec60 to ja to miałem napisać...
wypalony ogniem Sodomy ;)
bardzo fajna ostatnia fotka
ten krzyż w tle - bomba
Wielkie dzięki :) Śmieszne, że prawie zapomniałem o tej fotce, wstawiłem na początek inne, a zdaje się, że ta była najlepsza :) No to leci do Galerii!
Pzdr
EDIT: Błaganie jest już w Galerii. Zapraszam! :)
Mam jeszcze coś takiego. To już chyba będzie koniec zdjęć z tamtego wypadu.
168. Spirala
Pzdr
Błaganie - ładna kompozycja; bardzo eleganckie rozmycie tla, pozostawiajace je jednak czytelnym. Rozmyty krzyz z 'modlaca' sie figurka bardzo ladnie sie komponuje. Zdjecie ma nastroj i wymowe. Ta fotografia bije poprzednie bezwzglednie.
Spirala - tez ladna kompozycja. Troche bym pokombinowal z punktem widzenia, zeby ornament pozostajacy w tle umiescic bardziej w srodku kadru; ewentualnie mozna bylo przeniesc sie z aparatem troche w lewo, zeby przyciac prawej strony. Ciekaw jestem tego zdjecia w kolorze, mysle, ze ladnie by wygladalo w cieplych barwach.
Te dwa zdjecia uratowaly Twoja wyprawe. Naprawde milo sie na nie patrzy ;)