Raczej nie. Fuji w tej kwestii dopiero goni Olka i ma się pojawić odpowiednik m.ZD 60, czyli XF 80. Ostatnie plotki raczej rozwiewają marzenia o czymkolwiek dłuższym.
Wersja do druku
W takich sytuacjach zastanawiam się jak się ma forumowa pisanina do faktycznych zakupów. Może jest tak, że ci, którzy chcą setki kończą na pisaniu, a do sklepu idą chcący kupić trzydziestkę? :) W końcu Olek chyba przeprowadza jakieś badania rynku i wie na czym może lepiej zarobić.
Ja myślę że bardziej tu gra rola jakaś umowa z Panasonic- wymiana patentów/projektów lub zmowa ;-) (Panas zrobił niedawno podobne szkła do Olympusowych - 42,5/1.7 i 25/1.8 wyglądają na lekko zmodyfikowane Olympus-owe szkła - teraz kolej w drugą stronę ;-) Po co wydawać duże pieniądze na nowe projekty ;-) Za chwile wydadzą 45/1.2 ;-)
S 150 makro z dużego 4/3 mi działa, więc nie kupię.
Setkę makro też mam - 50/2,0 + EC-20
Makro mnie nie interesuje - ani 30, ani żaden inny - więc się nie wypowiadam.
Ale 25/1,2 bym niewypałem nie nazwał - ja już po niego stoję w kolejce... :mrgreen:
Panaleica 25/1,4 to szmelc - przynajmniej w porównaniu do pary 42/1,2-75/1,8 - jeśli jasna 25'ka Olympusa będzie do nich podobna (a wierzę że tak będzie)
to może nawet 6000 kosztować, a kolejki nie opuszczę :lol:
Zresztą... 75/1,8 jest wyceniony ponad 4500, szkło 1EV jaśniejsze musi być przecież droższe... :???:
Dawać 12-60/f4 a nie jakieś dziwne szkła powielające to co juz jest.
Ja tam lubię obrazek z Panaleicy 25/1.4 - ten obiektyw jest wyceniony ok 2000zł a 25/1.2 to już nie taka różnica jak pomiędzy 1.2 a 1.8 - tak więc jeśli będzie w cenie >4000 to za drogo moim zdaniem - 75 to jednak zupełnie inna ogniskowa niż 25 i faktycznie 75/1.2 może nawet ponad 6000 kosztować ;-) - tylko poco jak obecna 75/1.8 taka świetna ;-)
Do tego 75mm 1.2 pewnie byłoby podobne (jak nie większe!) niż 135mm 1.8. Nie wiem czy potrzebuję takie szkło do m43?
http://camerasize.com/compact/#594.346,377.66,ha,t
Pewnie że lepiej jak oferta jest większa ale cena może powalać :-(
Jak wzorem canona wsadza światełko, to będzie ciekawy, aczkolwiek Olympus ma już diodowe lampeczki MAL-1 do użytku z każdym obiektywem, tyle ze nowe aparaty nie mają już złącza (np. mark2). Nabyłem ten zestaw za jakieś 70 zł i nawet raz użyłem.....
Ostatnia tendencja "dublowania ogniskowych" w nowych obiektywach przez Panasonica i Olympusa jest zastanawiająca....czyżby wcześniej mieli umowę temu zapobiegającą?
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-...-5-macro-lens/
Czyli zapowiadane nowe macro - tylko czemu tak ciemno ? Myślałem że to będzie odpowiednik Panasonica 30/2.8 macro. Wiem do macro może być, ale traci na uniwersalności - i już przyzwyczajeni jesteśmy że stałki w m4/3 to 2.8 lub jaśniej ;-)
Jak będzie bezużyteczny, ale kompaktowy, to kupię! ;-)
Jeśli dobrze pamiętam, to dla sporej grupy użytkowników m4/3 najważniejszym kryterium przy wyborze aparatu jest możliwość włożenia go do kieszeni.
Standard sprzedawany z Zenitem miał 58mm i raczej nie był to problem. 30/3,5 makro może być fajnym szkłem na rodzinne spacery. Da się tym pstryknąć rodzinkę i zbliżenia napotkanych kwiatków.
Przypomnę, bo właśnie sobie sprawdziłem:
1. Panas ma T/3.2
2. kijowy, ale zawsze to stabilizator
3. kosztuje 1200 zł.
4. nie wiem jak teraz kupuje się produkty Oly (poza programem).
Resztę (ostrość, aberracje) sprawdzimy w szybkiej? (Jack liczymy na Ciebie) recenzji optycznych.
Jak dla mnie Oly musi rozwalić Panasa w przysłonach albo 3,5-5,6 albo 11-16.
fret
jest dokładnie tak jak piszesz. Moim zdaniem bez sensu jest pakować się w mikro nie biorąc na poważnie aspektu gabarytów. Bo jaką przewagę w stosunku do innych systemów daje mikro oprócz rozmiarów?
Z drugiej strony Olympus ma jakiś dziwnych marketingowców. Kobylasty 300/4 za 12 klocków, teraz po Panasonicowym 30/2.8 macro robi działkę ciemniejszy obiektyw macro o tej samej ogniskowej. Pewnie nazwą go "PRO" i zażądają powyżej 600$.
I jeszcze PDAF. Nie, bo nie. Uważamy, że kontrast działa dobrze, więc faza niepotrzebna, CAF-u i tak nikt nie używa. Zwłaszcza z 300/4 czy 150/2.8.
Pisałem to już w czasach ztcp 5D/2 i D3?: żadna firma japońska nie da zrobić krzywdy innej. Nie jest przypadkiem brak EF-M, brak oferty Sigmy w tym zakresie (makro) itp., itd.
Tam jest jeszcze... Państwo.
Dotyczy to zresztą nie tylko branży foto.
Ja czekam na test optycznych by móc się odnieść do 30mm Panasa, w szczególności ostrość oraz koma i aberracje chromatyczne.
Pierwsza fotka przykładowa pstryknięta nową makrówką wypłynęła.
apz
ale o co chodzi? gietrzy wstawił zdjęcie rzekomo zrobione zapowiadanym szkłem. Zdjęcie w żaden sposób nie zachęca do kupna szkła, bo faktycznie jest na rynku mnóstwo obiektywów, którymi można wykonać takie zdjęcie - wystarczy zajrzeć w odpowiedni wątek tu na forum.
andtor2 odniósł się do wstawionego zdjęcia, a nie do obiektywu czy jego ceny - i tu w 100% podzielam jego zdanie.
Powiększenie 1.25X (2.5X w 35mm)
7 soczewek w 6 grupach
Minimalna odległość ostrzenia 1 cm
Kąt widzenia 40 stopni
Zakres przysłony f/3.5-22
Rozmiar 5.6 x 6.1 x 5.6 cm
Waga 136g
Idąc tym tokiem rozumowania, to pewnie jakieś 95% zdjęć zrobionych 12-40 PRO można zrobić szkłem za 100zł. Resztę dopłaca się za brakujące 5% :) Ja bym nawet zaryzykował tezę, że 90% wszystkich zdjęć da się zrobić kompaktem, a ze 2/3 nawet telefonem. I co z tego? Każdym samochodem da się pojechać do pracy i do supermarketu na zakupy...
To jest Twoja teza, ja jej nie potwierdzam.
To akurat prawda (byle był sprawny, a klimatyzacja np. /czy tam stabilizacja:) / nie jest potrzebna, aby dojechać do celu) i nie mam zamiaru się tu sprzeczać:) Chyba, że Ty masz taki zamiar, ale to już nie za mną...
Czego nie rozumiesz?
Mały obrazek na podstawie którego można co najwyżej oceniać gładkość bokehu, jeżeli prawdziwe zdjęcie ,to zdobyte nielegalnie, więc nie może być exifów. Poczekajmy z ocenami jakości do pierwszych jpegów i rawów testowych.
Inną sprawą jest czy takie szkło będzie komuś potrzebne... Nie moją jest rzeczą to oceniać.
PS. Nie róbcie tu nowego wątka zegarkowego proszę.
http://www.43rumors.com/ft5-leaked-f...1-4-asph-lens/
I co teraz zrobi Olympus ze swoim 12/2.0 ? ;-) Chyba że już uzgodnili z Panasonic - politykę cenową ;-)
Nic nie musi robić ;) 12 Olka jest wyraźnie mniejsza i potrzebuje filtrów o średnicy 46mm a nie 62, jak w przypadku tego Panasonica ;)
Tylko się cieszyć Panowie i Panie, że jest wybór.
Nic!
Oly fi 46, maleństwo, $700(spadł o $tówkę).
Lajka fi 62, $1400, też spadł o $tówkę.
Mam, przez przypadek, Lajkę 42,5 i to jest zupełnie inny kufel piwa niż Oly 45.
A propos: Szkoda, że brak mu stabilizacji. Muszę zrobić wyprz, bo to szkiełko na GH2@Moon T7 będzie super.
Jednak uzgodnili politykę cenową z Olympusem :
http://www.43rumors.com/panasonic-an...summilux-lens/
http://www.43rumors.com/olympus-pate...-4-0-mft-lens/
Nawet jeśli wejdzie do produkcji to o cenę raczej nie warto pytać ;-)