Myslałem, że w popRAWce nie można nic przeszczepiać z innych zdjęć/dorysowywać ;)
Wersja do druku
Myslałem, że w popRAWce nie można nic przeszczepiać z innych zdjęć/dorysowywać ;)
Czasem można...:grin: Zależy od rodzaju poprawki.
Natomiast zgadzam się z Mirkiem i innymi, krtórzy piszą, że tablet w tym wypadku jest raczej nieodzowny...
Sam "popracowałem" myszą nad tym zdjęciem, ale wynik wg. mnie był gorzej jak niezadowalający . Tableta z penem nie mam - więc odpuściłem...
Nie ma się co wygłupiać, choć potrafię robić różne rzeczy ze zdjęciami (patrz moje wygrane poprawki), tu podaję się.
No inny by się chwalił a ja tylko mówię...:wink:
No tak, ale chyba w popRAWce chyba taki zabieg jest zabroniony. W każdym razie ja tak to rozumiem:
4. Obróbka powinna polegać na, ogólnie rzecz biorąc, retuszu zdjęcia.
A - Nie robimy montaży z innymi zdjęciami (nie dotyczy edycji nasze wizje)
C - Nie dorysowujemy elementów. (nie dotyczy edycji nasze wizje)
Trzeba sięgnąć do źródeł i poznać techniki retuszu i konserwacji zdjęć.
---------- Post dodany o 14:24 ---------- Poprzedni post był o 14:21 ----------
Czytamy, pytamy i rozumiemy po co i dlaczego takie zdania napisano, mieliśmy przypadki dorysowania uśmiechniętych buziek, czy wklejki leleni tudzież dinozaurów.
Walić regulamin ;).
Żeby zrobić ten materiał, trzeba niestety wejść na poziom retuszu, który jest niepraktykowany przez nas w popRAWce.
Ja się nie zgadzam. Znam jednego pozytywnie zakręconego grafika, który swoje pierwsze kroki jeszcze za nastolatka, stawiał używając myszki i tak mu zostało. Co prawda po latach dorobił się tabletu, ale pamięć mięśniowa nie zanikła.
W przypadku tego zdjęcia szkic kreskowy na jednej warstwie byłby pomocny, by wyznaczyć krawędzie, ale resztę trzeba wypikselować ręcznie.
W wypadku tego "ewenementu" chyba chodzi o efekt zbliżony do wyraźnego w naszych wyobrażeniach.
Czy te retusze wykonałbym lepiej mając tablet graficzny i czy jest on konieczny ?
Załącznik 136792
Nie sadzę, być może nieco szybciej. Lepiej pewnie bym zrobił teraz bo te sporo lat temu wykonane.
Można żartować, że to trochę jak z garnkami. Im lepsze tym lepiej gotujesz. Ale bądźmy rozsądni. Dla kogoś z umiejętnościami tablet będzie dużo bardziej naturalny.
Nie, nie miałem na myśli tylko siebie.
Zdania jak widać są podzielone w tej kwestii.
Druga ręka na klawiaturze nawiasy kwadratowe [ ] powiększają i zmniejszają plamkę:)
Nie jestem przeciwnikiem tabletu i nie wątpię, że jest przy retuszu bardzo przydatny (ale nie niezbędny)
Nie o to mi chodziło. Plamka jest ta sama, siła nacisku płynnie zwiększa lub zmniejsza jej miękkość
tylko ogół forumowiczów i nie tylko, poradzi sobie bez tabletu, powinienem dopisać?
Edit.
Jak ktoś nie zrobi w miarę poprawnie retuszu przy pomocy myszki to moim zdaniem przy pomocy tabletu też nie wyjdzie mu zauważalnie lepiej.
Z tego co się zorientowałem w galerii w aktualnej popRAWce powinny być juz dwa obrobione zdjęcia. Porypały mi się wtyczkie we wszystkich przegladarkach na wszystkich komputerach, czy może coś poręciłem i jest tam pusto?
Rozumiem. Nie jestem w temacie popRAWkowym i kompletnie zdurniałem :)
Może właściciel zdjęcia przybliży nam taki ogólny zars sytuacji? Znaczy o tym co było za plecami? Niebo? Drzewa? Co to za czarne plamy na górze? itp itd ;)
Panowie, dajcie spokój, ciśnienie jak po dobrej grochówce :wink: nikt się przecież na nikogo nie obrazi jeśli ta edycja nie wyjdzie a kolega po prostu odda fotę do retuszu (chociaż sam się dziwię po co mu to jak ta fota ma swój urok w takim stanie w jakim jest);
sam jestem trochę winien tej sytuacji, bo puściłem temat na forum z myślą że ktoś biegły w PS zaznaczy jeden, potem jakiś inny fragment, "poprawi" suwakiem i po kłopocie; (nie używam PS więc nie pomyślałem, że tak się nie da);
dodatkowo spieszę z wyjaśnieniem, że sytuacja jest trochę zagmatwana, nie ma innych zdjęć z tej wycieczki, co gorsza, nie ma już kogo zapytać... a "ten mały" jest prawie dwa razy starszy ode mnie i pamięta tylko że było to w Szklarskiej... i z tego co rozkminiłem, to jest to jedyna pamiątka jaka mu została (może dlatego chce ją odświeżyć);
pzdr
Hołek
Może taki filmik będzie na coś przydatny odnośnie ostatniej popRAWki:
https://www.youtube.com/watch?v=XHUwNEQWc5U
Z powodzeniem można użyć programu PS Elements i chyba Gimpa też lub innych, które mają podobne narzędzia.
Powiem, że ja staram się częściej używać pędzla korygującego (jego działanie tu jest całkowicie odmienne od tego z LR) niż stempla.
W nadchodzącej edycji będziemy molestować RAW z Hadesu, czekam tylko na dostawę. :-D
Wywalić ostatniego, dopisać Saboora i po kłopocie. Hades jakoś przyspawany jest?
Co tu tak cicho ??? :shock:
A bo ja wiem? Nie ma się komu mądrzyć czy co? :-D