Podaję kolejne fotki, pierwszą z cyklu - w oczekiwaniu na mannę a drugie "fotki drogi";-)
97. Manna
98. Spotkanie
Wersja do druku
Podaję kolejne fotki, pierwszą z cyklu - w oczekiwaniu na mannę a drugie "fotki drogi";-)
97. Manna
98. Spotkanie
97. obróbka zupełnie nie pasuje
98. ładnie! Żywo!
Kontrast paskudnie wysrubowany. Czarne i białe plamy.
Nie ma czegoś takiego: "może tak byc w street foto"
Konkretna obróbka odnosi sie do konkretnego zdjecia.
Grizz- te czarne i białe plamy to raczej element ozboby ubrania kobiety. Z obróbką to może i przesadziłem, ubiór zlał mi się w jedno, przeto podaję inną obróbkę BW tej fotki oraz kolor, co by było do wyboru.
Helmuth- w "ulica-zdjęcie" nawet mając najlepszy sprzęt nie zaplanujesz wszystkiego, bo coś ciekawego, zdarzenie ukazujące emocje może zaczynać się właśnie tuż za Tobą, obok osób, które właśnie mijasz. Wtedy wybór jest albo idziesz dalej i plujesz sobie w twarz, że taka fajna scena , cholera, uszła tobie przed nosem! albo obracasz się i ....strzelasz;-) nie mając prawidłowych ustawień. Takie ujęcia to rodzynki a im lepsza ich jakość to już mistrzostwo! Czasami jest tak, że chodzisz sobie na foto-łowy w pełni przygotowany i zwarty i dłuuuuugie nic. Zwijasz klamoty, kończysz a tu nagle coś się dzieje. Nie przewidzisz. Ile takich fajnych momentów poszło w kosmos! Na szczęście jest ich bez liku i trochę, leżą na ulicy;-)
97a. Manna2
97b. Manna3- kolor
Bo tak ?
nie zamykaj fotografii w sztywnych ramach. Nie ma czegoś takiego, że fota obrobiona w ten czy inny sposób jest dobra a inaczej to już nie ;) Ładnie wytłumaczył to BIT . Dla mnie odbiór zdjęcia bazuje na tkzw odczuciu - tak jakbyś był w galerii i oglądał obraz. Techniczna słabość potrafi często podkreślić klimat danej foty - i tak jest MZ w przypadku ostatniej. OOOO ale się uzewnętrzniłem .
Co do obróbki przedostatniego- pierwotna obróbka pasuje mi pod względem kontrastu, lecz to co najważniejsze , czyli twarz pozbawiona jest szczegółów - dopracuj to ;)
helmuth- odnośnie BW i koloru to mam taką swoją teorię: fotki kolorowe dają taki przekaz jak oglądanie filmu a BW to jak byś czytał książkę. W kolorze masz wszystko podane jak na tacy. W BW musisz trochę pogłówkować. Przyznam , czasami wolę obejrzeć film;-)
Radlakos- no nie przesadzaj! Uzewnętrzniaj się tak dalej, przynajmniej się czegoś nauczę;-)
ps. obie poniższe fotki musiałem trochę bardziej rozjaśnić bo unikały mi ważne szczególy.
99. Ścigany2
100. Kumple
Kumple jak kumple, sporo takich obrazkow na naszych ulicach.
Za to Ścigany pierwsza klasa :)
Świetnie utrafiłeś moment, w ktorym facet sprawdzał co dzieje się z tyłu, wygląda jakby naprawde go goniono.
rocco- "Kumple" to był realny problem dla Ich Troje. Zaczynali w komplecie a nagle jednego ubywa i na dodatek tego jest kulą u nogi i co z tym fantem zrobić a to dopiero początek dnia. I tu jest ten szkopuł jak ukazać całą "dramaturgię" takiej sytuacji? "Ścigany" trochę za póżno zabrałem się do robienia tej fotki stąd pewne niedopracowanie;-)
101. Pogotowie PKP
102. Muzeion
101, bardzo dynamiczne ujęcie, poruszenie podkreśla dramaturgie 'akcj".
Nie było troszkę szezrzej? Kobieta po lewej ma ciekawą minę obserwująć całezajście a facet z prawej przygląda sie tak obojętnie, jakby już nie takie historie w życiu widywał ;)
102 jakies przekombinowane i nie wyprostowane :roll:
rocco- odnośnie 101. obie postacie zamykają kadr, szkoda, że nie zmieściły się te postaci bo jak piszesz ich reakcje są takie jakby to była normalka. I chyba rzeczywiście dla nich to normalka. Tym razem nie dotknęło to ich tylko tego nieszczęśnika...na razie! "Muzeion" puściłem sygnalnie aby wybadać Wasze reakcje, wywar z RAW+wyostrzenie ale coś mi też nie pasuje, momentami brak ostrości, jak dam więcej to zanowu wychodzi plastikowo... .
ps. rocco czy Ty nie możesz spać, odpowiedź z 03:11 ?
Ale ostatnio szyjesz bracie :roll:. Dla mnie ostatnie zdjęcia bomba.
Takie fotografowanie jak uwielbiam. Z bliska.
Gratulacje.
101 - rewelka!!! świetne foto!
95- bez wątpienia kandydatka na miss obiektywu mieszkanek PKP,
96- sympatyczne podejście do tematu stylizowanych złych uczynków,
97- manna, poza, błagalne spojrzenie do góry, trzymany kubek niby wszystko ok. a jednak coś nie pasi, może serduszko na kubku rozbija swym symbolem tę kompozycję,
98- nie otwiera mi się,
99- ścigany, jestem bardzo za naprawdę świetnie strzelony moment,
100- kultywacja powszechnie w świecie panującej opinii o nas,
101- potwierdzenie zachowania z poprzedniego kadru, miejsce tylko się zmienia,
102- trochę niesamowite wrażenie sprawia i bliżej jakby do grafiki, wnosi jednak coś swoim przekazem. Pozdrawiam.
Dzięki Panowie za odwiedziny i opinie.
Jeżeli przedostatnia fotka się podobała to podaję kolejną. Pozdrawiam ;-)
103. Pogotowie PKP2
Ten oparty o pałę glina na pierwszym planie, dodaje kadrowi dramatyzmu, super.
Za to ostanie jakies liche, obróbka też kulawa...
Mi jakoś nie leży to, że właściwie każda Twoja fotka jest obrobiona zupełnie inaczej. Szczególnie mnie to razi, gdy zapodajesz dwie albo trzy fotki na raz, obie z ulicy i jedna jest np. w mega kontrastowym B&W, a druga w sepii. Źle mi się to ogląda, już wolałbym po jednej. To tak jak na wystawie, zdjęcia powinny również formalnie jakoś się znosić, bo inaczej jest bałagan.
Pzdr
Dzięki raz jeszcze za wizytę!
fotka 98. jest faktycznie przekombinowana bo próbowałem coś z niej wycisnąć, choć jakość bazy określiłbym jako "standard certo" (pamiętacie ten zgrabny aparacik, nie ujmując jemu). O dziwo fotka jest aktywna w poprzednim miejscu.
Radlakos- nasz dworzec jest wdzięcznym tematem i źródłem sytuacji i typów. Trzeba się spieszyć bo ta "mozaika" zniknie za niedługo. Planowany remont generalny dworca spowoduje wyrzucenie wszystkich zamontowanych budek i kiosków, reklam itp. Będzie zerwane do zera i dostosowywane do epoki + elementy nowoczesności. Myślę, że się to ładnie skomponuje. Skończy się wówczas sypialnia i "przeczekalnia" na dworcu. "Giganci" wszelkiej maści będą musieli znaleźć sobie inne miejsce. A im bliżej godziny zero tym coraz więcej pojawia się "foto-sępów". Poznałem trochę to miejsce, rozpoznaję już większość twarzy, zrobiłem trochę fotek i mi to starczy.
suchar- nie dopracowałem się jeszcze swojego stylu, zapewne wynika to jeszcze z mojego niedouczenia. Będę musiał kiedyś popróbować ustawień autoISO, bo jak dotychczas jadę na wcześniejszych moich ustawieniach a warunki czasami zmieniają się gwałtownie i nie mam szansy na szybkie przestawienie lub eksperymentowanie. Eksperymentuję za to z obróbką, szukam, błądzę itp.
ps. całe moje dotychczasowe fotografowanie to totalny chaos;-)
Poniższą fotkę zrobiłem w tramwaju i dla niepoznaki ubrałem się różnorodnie (czapka św. mikołaja z pomponem, kurtka skórzana w cekinach i zielone kalosze), nie wiem dlaczego ludzie jakoś dziwnie się na mnie patrzyli? Jakby ujrzeli diabła- Rokitę wcielonego;-)
104. Urok
105. Laptok kofi
Wyszperane z szuflady, bo robione jeszcze Olkiem c8080.
Bracho zagościł kiedyś na Święta z Miasta Mnichów albo powrót syna marnotrawnego...;-)
106. Brat1
107. Brat2
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Modern kunst of the Ćpuns czyli patronka (Św. Anna) pewnego szpitala we Wrocławiu podle niu ejdż?
108. Ćpunowe igraszki
Modern kunst of the Ćpuns czyli patronka (Św. Anna) pewnego szpitala we Wrocławiu podle niu ejdż?
O co chodzi z tym automatycznym scalaniem, ki diabeł? Fotkę dodałem przed chwilą a dołączyło mi do wczorajszych. Nie mam mozliwości edycji a tylko cytowania własnej fotki?
Prośba do Admina o usunięcie ostatniej, zdublowanej fotki 108.+tekst automatyczne scalenie. Ja tego nie mogę zrobić bo aktywną mam jedynie opcję "cytuj" :oops:
To nawet odpowiedź dodaje do tego wątku. Coś jest nie tak!!!!!
RE: Automatyczne scalanie skleja wpisy tych samych osób piszących jedną wypowiedź pod drugą - jeżeli przerwa między postami wynosi > 24h, posty nie zostaną scalone. Nie wiedziałeś, że tak jest, rozumiem. Administratorzy i modzi uważają, że taka funkcja jest przydatna, nie pozwala na prowadzenie monologów zwiększających sztucznie ilość postów. Mam nadzieję, że znając te ograniczenia dasz sobie radę przy pisaniu kolejnej wiadomości? Nie jest to mam nadzieję zbyt uciązliwe.
ps. Zgodnie z życzeniem dubel zdjęcia usunałem.
Z cyklu znalezione na strychu.
109. Schody na dół
Fajne schody, fajnie wyglądają w kolorze i białą farbą na obrzeżach
Klasa! Fajny ten strych.
Zakrecające schody, motyw znany i często powtarzany.
Tu pokazaleś je nadzwyczaj dobrze, raz, że w kolorze, co raczej rzadko widuję a dwa, że kolor idealnie pasuje do tego kadru, łuszcząca się biała farba i zielonkawe ściany wręcz dodają tej pracy wyrazu.
Podoba się, nawet bardzo.
schody nietuzinkowe, fajnie wypatrzone szczególnie te zaokrąglenia przy ścianach w moich rejonach takich nie ma :(
Dzięki za wizytę i oceny.
RE- strych fajny bo wygrzebałem jeszcze jedną fotkę:)
110. Schody2
IMO, przekombinowane z obrobką.
za Rocco, za bardzo.
OKI! Podaję w kolorze. Klatka mniejsza od poprzedniej, mniejszy świetlik więc i trochę ciemniej za dnia. Może dlatego zastosowano pierwotnie żółlty kolor malowania ścian i elementów poręczy dla "ocieplenia" klatki.
110a- Schody 2- kolor
Pierwsze schody najlepsze. Rzadko podobają mi się foty bez ludzików, ale pierwsze schody naprawdę OK.
104- faktycznie wygląda jakby cos niedobrego zobaczyła,
105- mam wrażenie, że tego gościa nawet diabeł by nie poruszył i za nie oderwie się od swojego lapka,
106 i 107 swojska i naturalna atmosfera w domu, braciak normalnie jak gość ale zdjęcie robi krzątająca się po kuchni mama,
108- nie jestem zwolennikiem takich rzeczy ale muszę przyznać, że dodali trochę uroku i tchnęli w postać ludzkiego wymiaru,
109- schody bardzo leżą w moim guście i są świetne,
110- od razu wiedziałem, że negatyw i z kombinacją ale nie przypasiło podobnie jak po powrocie do pozytywu. Te pierwsze mają to coś. Pozdrawiam.
Dzięki raz jeszcze za opinie.
W przypadku pierwszych schodów (109.) to ciekawostką jest, że mało co a nie byłaby ona w filmie fabularnym (raczej temat wojenny), ale po długich rozmowach nic z tego nie wyszło. Chyba ADM oczekiwało za dużo. Druga jest mniej fotogeniczna;-) i dlatego postanowiłem ukazać ją inaczej, choć ma swój urok, te oryginalne, drewniane poręcze schodów istne cacka. Będąc gościem na tej klatce nie śmiałem usunąć tych dwóch kwiatków po lewej.
Wiejo- odnośnie fotki 108. to pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Klasyczny akt wandalizmu na zabytkowej figurze wykonany jeszcze w charakterze ośmieszeni sakralnych postaci poprzez przedstawienie jako kobieta lekkich obyczajów, budzi mój sprzeciw. I niezależnie czy są to figury chrześcjańskie, żydowskie, islamskie, buddyjskie itp.
Uciekając lekko od zgiełku ludzkiego podaję kolejną fotkę bez ludzi. Ta maszyna to coś a la "Osa" (Vespa). Człowiek jedzie sobie autem i słyszy to brzęczenie ale nie wie skąd dochodzi aż do momentu jak to Coś przemknie tuż przed zderzakiem. Chyba łatwiej to ubić muchołapką, nawet jeżeli dowożona jest świeżutka pizza. Krótko mówiąc obraz wroga:)
111. Una Granda Osa
112. Na zakręcie