-
Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Co to jest ZERO?
spytałem wujka Googla i wyszło że to powłoki
Cytat:
Olympus introduces its revolutionary new ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) multicoating with this new high performance lens for maximum shooting confidence in challenging contra-jour lighting conditions.
Cytat:
The lens also utilizes the professional-grade Zuiko Extra-low Reflection Optical (ZERO) coating for maximum flare resistance and outstanding imaging contrast.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Robicie sobie jaja (może się mylę), ale:
- Terada powiedział, że system uszczelnień nie wymaga serwisowania przez 10 lat...
- na dp review czytałem już o dwóch niezadowolonych z uszczelnień 12-35X użytkownikach (także) 12-50...
- Panas nie ma ZERO (patrz test optyczne.pl)
- Oly ma ztcw super fajne rozmycie
- 5-osiówka IBIS vs POIS; niech ktoś, kto ma dostęp do obu wstawi fotki co 1EV w dół zaczynając od 1/25
- Panas ma gumowe pierścienie; jak wyglądają po kilku latach użytkowania w 14-140 I wiem doskonale :)
Biorąc powyższe pod uwagę a także fakt, że mam obok siebie 2.8X zumy i stałki m43, wybieram filozofię Panasa. Więcej korekcji programowej by zmieścić się fi 58.
mylisz się (chyba że się mylę), ale:
-wiele osób zamówiło olka i teraz czekamy co tak naprawdę dostaniemy, a to okaże się za 3-4 tygodnie. Więc do tej pory możemy podniecać się tylko specyfikacjami. Pranie będzie później
-optyczni pisali ze jakoś tych powłok nie widac ale to tylko optyczni
-
Ja będę miał zdrowszy i spokojniejszy sen...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
optyczni pisali ze jakoś tych powłok nie widac ale to tylko optyczni
No właśnie chodzi o to, że nie tylko optyczni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Co to jest ZERO?
To samo, co ED, Super EBC, Nano Coating, APO, SMC i inne, czyli marketingowy bullshit.
-
ED i APO raczej nie mają związku z warstwami antyodblaskowymi. Dotyczą obiektywów o lepszej korekcji aberracji chromatycznej.A czy dany znaczek ma coś wspólnego z rzeczywistością, to już inna sprawa.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Średnio wiarygodny ten test. Jeden na GH3, drugi na EM1 i na dodatek z JPGów.
Biorąc pod uwagę różnice w rozdzielczości (http://www.optyczne.pl/202.4-Test_ap...%9B%C4%87.html) między GH3 i EM5 (myślę, że EM1 będzie tylko lepszy) to porównanie do bani.
Niestety porównywać trzeba na tej samej puszce.
-
Czy miał ktoś do czynienia z filtrem ochronnym Olympusa PRF-D62 PRO MFT, czy to dobry wybór do m.ZD 12-40?
-
Rozmiary i waga prawie jak 75-300. Coraz częściej to mikro w makro idzie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
To prawie robi różnicę , może waga, ale budowa, poręczność i jakość wykonania i nie do porównania.... Zupełnie, mi w ręce nie przypominał wspomnianego 75-300.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Nic dziwnego w tym nie widzę - jakby trochę jaśniejsze od 75-300. Natomiast zgadzam się ze stwierdzeniem ze szkło jest spore jak na m43
-
Cytat:
To prawie robi różnicę , może waga, ale budowa, poręczność i jakość wykonania i nie do porównania
Tylko ten zakres jakby "troszke" mniejszy :)
Cytat:
Nic dziwnego w tym nie widzę - jakby trochę jaśniejsze od 75-300
Ja też nie widzę w tym nic dziwnego, tylko zastanawiam się czy pomału nie zatraca się idea mikro43. Z drugiej strony fajnie, że jest wybór. Sam obiektyw ładny, ale dla mnie niestety za wąski. Mam nadzieję, że UWA PRO nie będzie gigantem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
zastanawiam się czy pomału nie zatraca się idea mikro43. Z drugiej strony fajnie, że jest wybór.
Co się zatraca? Chcesz mały mały korpus są PM2 i na dniach GM1, chcesz tani korpus są GF1/PL1, chcesz video korpus jest seria GH, chcesz luksusowy jest P5, chcesz Tarpana do roboty jest M1.
To samo ze szkłami są i 14/2.5, 12/2.0 a i 12/T1.6 się znajdzie, choć każdy ma zupełnie innego odbiorcę. Tak samo z zumami 2.8, chcesz mniejszy jest seria 2.8X od Panasa.
Nic się nie zatraca tylko czasami szału idzie dostać jaki wybór :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Co się zatraca? Chcesz mały mały korpus są PM2 i na dniach GM1, chcesz tani korpus są GF1/PL1, chcesz video korpus jest seria GH, chcesz luksusowy jest P5, chcesz Tarpana do roboty jest M1.
To samo ze szkłami są i 14/2.5, 12/2.0 a i 12/T1.6 się znajdzie, choć każdy ma zupełnie innego odbiorcę. Tak samo z zumami 2.8, chcesz mniejszy jest seria 2.8X od Panasa.
Nic się nie zatraca tylko czasami szału idzie dostać jaki wybór :mrgreen:
Nie przyrównuj do Tarpana. Tarpany się psuły jak cholera :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ale ręcznie robione :-D , Takie ekskluzywne, a nie z taśmy. :-D :-D :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Chodziło mi o konika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Chodziło mi o konika.
aaaa, jak tak to spoko :mrgreen: (cytat)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Chodziło mi o konika.
Tarpany wyginęły. Też nie wiem czy to dobry przykład :-)
-
Aczkolwiek coraz częściej nawet w polskich wydawnictwach tarpanami są nazywane koniki polskie... ot taka kalka z wydawnictw zachodnich gdzie tego nie rozróżniają
Tyle off topic, wracając do wątku - testy są pilnie pożądane, rozwiałyby co nieco wątpliwości
-
z testami to musimy chyba poczekać do momentu aż pierwsze partie do użytkowników trafią, taka cena nowości
-
moim zdaniem po tym szkle jest jeszcze miejsce na rynku na cos mniejszego bez OIS.
gabarytowo bardziej by pasowalo np pod e-p5.
do tej pory nie moglismy narzekac na ilosc zoomow w systemie wiec moze i to sie pojawi ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
moim zdaniem po tym szkle jest jeszcze miejsce na rynku na cos mniejszego bez OIS.
gabarytowo bardziej by pasowalo np pod e-p5.
do tej pory nie moglismy narzekac na ilosc zoomow w systemie wiec moze i to sie pojawi ;)
Ja to bym chyba nawet wolał 12-60 2.8-3.5, ale z braku laku muszę się zadowolić 12-40...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ja to bym chyba nawet wolał 12-60 2.8-3.5, ale z braku laku muszę się zadowolić 12-40...
A ja zobaczę co i jak z tym Panaskiem 12-32. Bardzo fajne uzupełnienie dla 12-35X i kogoś, kto nie ma naleśników.
Jak nic nie schrzanią to go zakleję distalem na PM2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
A ja zobaczę co i jak z tym Panaskiem 12-32. Bardzo fajne uzupełnienie dla 12-35X i kogoś, kto nie ma naleśników.
Jak nic nie schrzanią to go zakleję distalem na PM2.
Nie kumam o jakich szkłach piszesz. :)
-
Andrzej, 12-32 to ma być nowy naleśnik Panasa, ale z manualnym zoomem.
A 12-35 sam masz :)
Pozdrawiam
Wyczekujący na E-M1
Tomek
-
Hmm, czytam specyfikację i się doczytałem że odwzorowanie 0,3. Ciekawe ile jest wtedy od soczewki do obiektu. Całkiem nieźle, podobnie jak w trybie macro 12-50. W awaryjnej sytuacji może się przydać.
-
-
"Optically, this is one of the best zoom lenses we've tested. Although it's not quite a match for Olympus's best primes, it comes pretty close."
No i pozamiatane :)
-
no dobrze a możesz to przetłumaczyć? bo ja nie znam tego języka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
"Optically, this is one of the best zoom lenses we've tested. Although it's not quite a match for Olympus's best primes, it comes pretty close."
Tu, od fajnego kolesia (użytkownika 12-35X)
http://www.dpreview.com/forums/post/52301335
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Optycznie, to jedno z najlepszych szkieł jakie testowaliśmy. Nie jest tak dobre jak najlepsze ( rozumiem że TOP PRO w ZD) obiektywy Olympusa, ale bardzo się do nich zbliża.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Optycznie, to jedno z najlepszych szkieł jakie testowaliśmy. Nie jest tak dobre jak najlepsze ( rozumiem że TOP PRO w ZD) obiektywy Olympusa, ale bardzo się do nich zbliża.
best primes = najlepsze stałki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Niech już wysyłają sami potestujemy :) - opinie obiecujące mam nadzieje ze się nie zawiodę, będzie to długie 4/3 tygodnie
-
zastanawiam się nad zastąpieniem 12-40/2.8 szkieł: kitowego Panasonica 14-42, 20/1.7 i 45/1.8. Na jednej szali dobra cena, szerszy kąt, stałe światło w każdym zakresie ogniskowych i to, że nie trzeba żonglować obiektywami, na drugiej waga, rozmiar, brak stabilizacji (przy korpusie Panasa) i gorsze światło w porównaniu do 20/1.7 czy 45/1.8.
Chciałem sprzedać 14-42 i kupić m.Zuiko 9-18, ale jak pojawił się 12-40/2.8 to znów naszły mnie rozmyślania :)
-
Z tych trzech które wymieniłeś to stabilizacje ma tylko 14-42. Ja mam 12-35 Panasa i mam problem rozwiązany - mogę go uzywać z każdym korpusem m4/3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
zastanawiam się nad zastąpieniem 12-40/2.8 szkieł: kitowego Panasonica 14-42, 20/1.7 i 45/1.8. Na jednej szali dobra cena, szerszy kąt, stałe światło w każdym zakresie ogniskowych i to, że nie trzeba żonglować obiektywami, na drugiej waga, rozmiar, brak stabilizacji (przy korpusie Panasa) i gorsze światło w porównaniu do 20/1.7 czy 45/1.8.
Chciałem sprzedać 14-42 i kupić m.Zuiko 9-18, ale jak pojawił się 12-40/2.8 to znów naszły mnie rozmyślania :)
Na Twoim miejscu 45/1.8 to bym sobie zostawił - mały, lekki i lepsza GO. Chyba, że nie robisz portretów itp. gdzie jednak 1.8 a 2.8 to spora różnica. Ja ostatnio pozbyłem się m. zuiko 9-18 na rzecz właśnie 12-40/2.8. Dla mnie ten obiektyw będzie idealny jeśli chodzi o podróżowanie, góry, rower itp.
Pozdrowienia.
-
Jasand - stabilizacja przy zakresie powiedzmy do tych 40 mm to nie jest wielki problem, zresztą i tak planuję w przyszłości zmianę na E-M5 lub GX7.
bartmika - no właśnie, 45/1.8 świetny do portretu z kolei 20/1.7 genialny rozmiarowo. Oba to perełki systemu MFT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
zastanawiam się nad zastąpieniem 12-40/2.8 szkieł: kitowego Panasonica 14-42, 20/1.7 i 45/1.8. [...]
Dylemat jest spory - iść w stałki tj. 12mm/14mm + 17mm/20mm + 45mm, czy może trio 9-18mm + 25mm +45mm.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem, by nie nosić zbyt wiele będzie duet 12-40mm + 45mm, no chyba że zależy nam na <12mm.