super zdjęcia, fajnie że ktoś umie tak ozdobić mury, z ostatniej serii wiersz jest piękny szkoda że linki przeszkadzają :), fajny wątek bedę zaglądać :)
Wersja do druku
super zdjęcia, fajnie że ktoś umie tak ozdobić mury, z ostatniej serii wiersz jest piękny szkoda że linki przeszkadzają :), fajny wątek bedę zaglądać :)
kris uprzedziłes mnie ;)
galeria krakowska czeka od dobrych kilku tygodni żeby ją tu wrzucić
ale pewnie coś i tak z niej wyłuskam i pokaże :)
To ja dam dwa zbliżenia krakowskiej galerii - jako że takie detale lubię :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1374280126
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1374280128
znalezione wczoraj na Kazimierzu
Załącznik 93275Załącznik 93276Załącznik 93277Załącznik 93278Załącznik 93279Załącznik 93280
Dwa murale z Mysłowic.
Jeden z ul.Katowickiej. Słowo " MY " ułożone z gałązek z liśćmi.
Drugi mural z ul.Krakowskiej.
wnetrze bramy w Oliwie , niby takie nic ale zwrocilo uwage
pozdr
kolejne z Krakowa
Załącznik 93635koło tego są nawet kwiaty i znicze...
Załącznik 93636
Załącznik 93637
Załącznik 93638
Załącznik 93639współfinansowany przez władze Krakowa
prawdopodobnie sa to podpisy - dla mnie nie do odczytania - ale super wyglądają
Załącznik 93640Załącznik 93641Załącznik 93642Załącznik 93643
Dzisiaj na spacerze z dzieciakiem dorwałem graficiarza w trakcie "pracy". Młody, sympatyczny człowiek, pogwarzyliśmy troszkę i pozwolił na kilka pstryków. Z tym, ze miałem akurat przy sobie analoga, więc na fotki trzeba "chwilkę" poczekać.
---------- Post dodany o 00:53 ---------- Poprzedni post był o 00:52 ----------
Ten pierwszy mural jest od kilku lat, prawdopodobnie dzieła Morsa z N Sącza.
Z lutego...ale teraz wpadło
Załącznik 93812 gdzieś na wsi...
Załącznik 93813
Tropic mógłbyś do tego niezłą historię dorobić chyba, że ten budynek już taką ma :)
A co do sztuki ulicznej. Nie chcą ptaszki siadać na latarniach to zawsze można je dorobić :). Przynajmniej na klapę marynarki nie narobią człowiekowi :D
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1374915138
Ciekawe któż to wpadł na taki pomysł sztucznych ptakach. Muszę przyznać szczerze że ją bym osobiście na taki pomysł nie wpadł. To chyba musiała być osoba kreatywna i pomysłowa. :mrgreen:
"Raz na ludowo" czyli skrzyżowanie Sienkiewicza z Czeczotem :lol:
Wrzuciłem fotki z Katowic a pominąłem miasto w którym mieszkam, a więc świeży mural z Mikołowa ul. ks. Szafranka
Niektóre murale można oglądać już tylko na zdjęciach - w miejscu tych z postu 79 i 123 jest teraz tylko gruzowisko.
kolejne "przylepianki" z Kazimierza
Załącznik 93917
Tak jak obiecałem, graficiarz złapany ;)
Załącznik 94811
Załącznik 94812
Pewnie tak, ale przy odwracaniu negatywu staram się zbytnio nie zmieniać "zafarbu" jaki daje dana klisza ( w tym przypadku fuji).
Tylko,ze zafarb danej kliszy to wada,niedorobka w procesie.Wystarczy inna temp wolania,przy slaidach zmienny prad w powtornym naswietlaniu,troche inna moc zarowek,odleglosc i juz masz balans zmieniony.
Tylko ,ze ja o tej fotce pisze a to chyba nie klisza??A moze sie myle
Zreszta popatrz na zmianyZałącznik 94817
Mirku, klisza, kilka postów wcześniej pisałem o tym spotkaniu z graficiażem i czym robiłem.
A co do przeróbki, to po pierwsze dzięki, że Ci się chciało, ale moim zdaniem trochę za dużo nasyciłeś. Popatrz co się dzieje z górą ostatniego okna i cieniem pod grafitti.
Oczywiście co do metod obróbki kliszy, to się zgadzam, prawie wszystko można podciągnąć w ciemni.
Ja skanuję Olkiem, i balans bieli przy skanowaniu ustawiam na pusta klatkę, a krzywymi staram się wyrównać histogram, zbytnio nie korygując poszczególnych kolorów.
RZadko zagladam w exif,ale popatrzZałącznik 94818
Jak chcesz zmienim smiene 8Mturbo,ale to nie o to chodzi.
AAAAAAA.skanowane tym olkiem-juz wszystko jasne.
Zgadza się, exif podaje olka, bo nim był skanowany negatyw ("skaner" wydłubany prze zemnie gdzieś jest w jakimś wątku o analogach) i dlatego masz taki a nie inny exif. Zdjęcie de facto robione było Minoltą 7000 z podpietym przez przejściówkę na m-42 Chinonem 50 1.7.
---------- Post dodany o 02:01 ---------- Poprzedni post był o 01:54 ----------
eFiX tymbardziej!
:lol:, tak to bywa, jak się wyciąga pochopne wnioski :wink:.
Boston - miodzio :mrgreen:
Nigdy bym nie pomyślał że w Chorzowie mogą być tak fajne murale. :grin: