-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Kolejne podejście do łabędzi :D
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Bo ty wnosisz wartosci artystyczne do zdjecia,poziom podnosisz,wartosci pomnazasz a nie sie bawisz.
Dzięki kolego. Mirek wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyć... :grin:
-
Według mnie #29 bardzo ładnie naświetlone. Taki bielutki a widać też piórka. :)
-
-
#30 ciekawe, jaki to obiektyw?
-
1:3,5-5,6 20-50mm II
---------- Post dodany o 08:06 ---------- Poprzedni post był o 07:54 ----------
bobdylan bardzo się cieszę że podobają ci się moje zdjęcia... dawno nikt mnie tak nie chwalił:D, a muszę przyznać że jestem łasa na komplementy...:)
-
Tak się pobawiłam...:)
Czasem jest tak że wraca się ze "zdjęć" ucieszonym i pewnym że ma się dobry materiał... potem patrzy się na zdjęcia i ... ble... a kiedy wróci się do nich za jakiś czas to okazuje się, że może jednak coś da się z nimi zrobić.
-
Tak zapytam. Naprawdę nie masz innych, ciekawszych zdjęć niż to 31 ??
-
Mi się spodobało... kontrast między naturą a "szarym" blokowiskiem... w zasadzie to taki miałam zamysł robiąc to zdjęcie. Początkowo nie podobało mi się zupełnie ale jak dodałam trochę kontrastu i podbiłam saturację to uznałam ze jest fajne. Muszę przyznać że niebo ... a w zasadzie jego brak to ogromny minus tego zdjęcia ale i tak postanowiłam się nim podzielić.
-
31 - najciekawsze jakie widziałem w tym wątku. :wink:
---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post był o 15:19 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Mi się spodobało... kontrast między naturą a "szarym" blokowiskiem... w zasadzie to taki miałam zamysł robiąc to zdjęcie. Początkowo nie podobało mi się zupełnie ale jak dodałam trochę kontrastu i podbiłam saturację to uznałam ze jest fajne. Muszę przyznać że niebo ... a w zasadzie jego brak to ogromny minus tego zdjęcia ale i tak postanowiłam się nim podzielić.
Jeśli niebo nie jest przepalone(na monitorze, an którym teraz oglądam nie mogę tego ocenić) to jest OK. Jakby niebo było błękitne i z chmurami to zepsułoby ten kadr - odciągałoby wzrok od dołu, prócz tego w kontekście tego kadru takie niebo byłoby za ładne, wręcz kiczowate. A tak jest neutralnym dopełnieniem. Zdjęcie jak przyznałaś jest przypadkowe. Dojście do własnej metody wyłuskiwania takich batalistycznych kadrów może zająć sporo czasu. Dla mnie to bliska tematyka - więc w przyszłości zachęcam do takich poszukiwań...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
... dawno nikt mnie tak nie chwalił:D, a muszę przyznać że jestem łasa na komplementy...:)
Kobieta... :roll: :arrow: :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jeśli niebo nie jest przepalone(na monitorze, an którym teraz oglądam nie mogę tego ocenić) to jest OK. Jakby niebo było błękitne i z chmurami to zepsułoby ten kadr - odciągałoby wzrok od dołu, prócz tego w kontekście tego kadru takie niebo byłoby za ładne, wręcz kiczowate. A tak jest neutralnym dopełnieniem. Zdjęcie jak przyznałaś jest przypadkowe. Dojście do własnej metody wyłuskiwania takich batalistycznych kadrów może zająć sporo czasu. Dla mnie to bliska tematyka - więc w przyszłości zachęcam do takich poszukiwań...
Do pewnych zdjęć potrzeba więcej czasu... tak też było w tym razem. Co do przypadkowości to bym polemizowała, gdyż spędziłam tam sporo czasu szukając dobrego ujęcia i takiego efektu... musiałam tylko dojrzeć do tego zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Do pewnych zdjęć potrzeba więcej czasu... tak też było w tym razem. Co do przypadkowości to bym polemizowała, gdyż spędziłam tam sporo czasu szukając dobrego ujęcia i takiego efektu... musiałam tylko dojrzeć do tego zdjęcia.
tym lepiej :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Mi się spodobało... kontrast między naturą a "szarym" blokowiskiem...
Ale większa jego część nie jest szara! :)
Podbicie saturacji, nie podniosło MZ, walorów tego zdjęcia. Jest nieostre a zieleń jest nienaturalnie zielona.
-
1 załącznik(ów)
Nie chodzi o to czy to niebo domalowane jest Ok , ale wg. mnie zamyka zdjęcie od góry....
Załącznik 88644
-
Krakman - mi jak zawsze podobają się twoje poprawki ...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Nie chodzi o to czy to niebo domalowane jest Ok , ale wg. mnie zamyka zdjęcie od góry....
Załącznik 88644
Az szkoda,ze jeleni brak i nie slychac szemrania wody w strumyku.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::-P
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Az szkoda,ze jeleni brak i nie slychac szemrania wody w strumyku.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::-P
To już wyższa szkoła retuszu, ale dobrze:
Załącznik 88680
-
Pięknie mi kadzą.... Może wiedzą, że wczoraj miałem stłuczkę mym SWS...:roll:
Poza tym jestem miszczem Poprawki w końcu...:grin:
-
hehehehe... no i wszystko jest co powinno być...
---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post był o 22:36 ----------
Berlin
bez ingerencji #32
-
2 załącznik(ów)
Może warto wyeksponować tę gąsienicę ?
Załącznik 88689 Załącznik 88691
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Musiałem to powiedzieć.... Saboor nie postarałeś się...... Miszcz to miszcz...:roll:
Załącznik 88690
Przepraszam Beato już oddaję się Twoim zdjęciom....:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Musiałem to powiedzieć.... Saboor nie postarałeś się...... Miszcz to miszcz...:roll:
Załącznik 88690
Przepraszam Beato już oddaję się Twoim zdjęciom....:)
Wiesz, taką chałturę odwalić, to każden miszcz potrafi... moje to rękodzieło.
-
:D genialne! Uwielbiam was!
-
Piotrze idę spać już nie mam sił na polemikę..... Na temat rękodzieła....oczywiście..
Ja prosty człek stworzony do chałtury.... .....I co mi zrobisz Saboorze...!!??? ............................................. i tak jestem miszcz... Lejenia z potockiem, chałturując wstawiałem trzy minuty..
---------- Post dodany o 23:36 ---------- Poprzedni post był o 23:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
:D genialne! Uwielbiam was!
Beato! zważ co mówisz , ja poddatny jestem na komplementancje niewieście.....:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pewnie że warto... :)
-
jeleń z rękodzieła idealny
rzeczka z Krakmanowej 'chałtury'
a wracając do zdjęć
tak jak helmuth napisał 31 przedobrzyłaś - i fota jednak nieostra - a to ją dyskwalifikuje niestety.
co do reszty
to w 33 również celowałabym z osrtością jakoś inaczej ...
w tym miejscu IMO wiele nie wnosi..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Piotrze idę spać już nie mam sił na polemikę..... Na temat rękodzieła....oczywiście..
Ja prosty człek stworzony do chałtury.... .....I co mi zrobisz Saboorze...!!???
Pozostaje... pokochać?:???:
---------- Post dodany o 00:43 ---------- Poprzedni post był o 00:42 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
jeleń z rękodzieła idealny
rzeczka z Krakmanowej 'chałtury'
To Cię Ulcia-Córcia wynosi na szczyt dyplomacji.:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Krakman
I co mi zrobisz Saboorze...!!???
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Pozostaje... pokochać?:???:
bedzie romansss
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
To Cię Ulcia-Córcia wynosi na szczyt dyplomacji.:mrgreen:
ba - trza wiedzieć z której strony ugryźć ;)
-
Berlin
z serii #33 ->#37
-
Widzę że Berlin generalnie nie wywarł na was żadnego wrażenia... nawet negatywnego...
-
Berlin bardzo przecietny - może postobróbka by pomogła ; )
-
:) a u mnie z tym własnie jest największy problem... grrr...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
ba - trza wiedzieć z której strony ugryźć ;)
Dlatego Cię adoptowałem! :mrgreen:
-
adoptowałeś czy adapdowałeś... :)???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
adoptowałeś czy adapdowałeś... :)???
Ulcia, to moja forumowa córcia, więc... ?:grin:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
Berlin bardzo przecietny - może postobróbka by pomogła ; )
Nie, chyba nie to. Zdjęć nie robi obróbka. To tylko sposób na uwypuklenie tematu. Kiedyś była potrzebna by cokolwiek zobaczyć. Teraz gdy aparat odwala połowę roboty (robi JPEG), komputerem pozostaje tylko podciągnąć kontrasty, zróżnicować naświetlenie, wyostrzyć, etc.
Ja bym zapytał co było tam na tyle ciekawe, że miało znaleźć się na zdjęciach? Zagospodarowanie przestrzeni, geometria, gra kolorów? Fajne zdjęcia rodzą się na chwilę przed naciśnięciem spustu, kiedy to co widzimy w wizjerze z grubsza zgadza się z tym jak chcielibyśmy zapamiętać ten obraz. Oczywiście zdjęcia rodzą się także przypadkowo, ale wówczas znacznie większy odsetek z nich leci do kosza.
Czy w takim razie na zdjęciu #35 samochody są istotnym elementem, że znajdują się blisko mocnego punktu. Czy chodziło może o przejścia nad ulicą między budynkami? Najlepiej byłoby wyczekać moment gdy będzie prawie pusto na jezdni (samochody na poboczu są z dala od centrum kadru i nie zwracają uwagi światłami). I czemu wieża telewizyjna chce się schować za budynkiem? Jest taka niezdecydowana. Albo skutecznie ją trzeba było schować przesuwając się w lewo, albo przesunąć się w prawo, wówczas ładnie wyśrodkowałaby się w świetle między budynkami.
#36, tu chyba chodziło o odbicie nieba w tafli szkła?
#37, ta flaga jest tak słabo widoczna, że trudno się zorientować czy ten betonowy monument jest jakoś z nią powiązany. Z tego co wiem to nie. Przyjmijmy, że ma charakter symboliczny, wówczas układające się w korytarz betonowe sześciany i światło nieba na końcu każą zwrócić uwagę na tą flagę. I to na swój sposób może być interesujące. Warto ten sposób kadrowania zapamiętać i szukać dla niego zastosowania.
Jest jeszcze inna sprawa. Czasami nie udaje się wstrzelić w gusta oglądających, ale nie powinno być to powodem by się zniechęcać.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
(...)Jest jeszcze inna sprawa. Czasami nie udaje się wstrzelić w gusta oglądających, ale nie powinno być to powodem by się zniechęcać.
Mnie bardzo trudno zniechęcić:) Co pokazałam już nie jeden raz na tym forum... Kilka słów ogólnie (nie chciałabym się bronić)... Trudno jest mi jeszcze wyczuć co będzie dobrze wyglądało na zdjęciu tym bardziej jak jestem ograniczona czasowo... Jestem obecnie w Berlinie u mojej Przyjaciółki z dzieciństwa ( jak się pewnie zorientowaliście), jest szczęśliwą mamą 6 mc Laury. Dziecko bardzo "przeszkadza" w skupieniu się nad fotografią. Wiem, wiem... lepiej nie robić zdjęć niż robić je bez sensu...:) Co do
#35 - chciałam bardzo by wieża TV była widoczna, musiałabym jednak stanąć na środku ulicy by "się zdecydowała pokazać:)", a to niestety nie było możliwe.
#36 - chciałam pokazać nowe koło starego... hmmm nie udało się!!! Grrr... Taki miałam zamysł tego zdjęcia i widząc je założyłam że takie właśnie jest... Kontrastowe...
#37- Mega trudne i bardzo ciekawe miejsce... ! (próbowałam uwiecznić na zdjęciu spacerującego krysznowca w pomarańczowej todze - jak widać nie udało się) Spędziłam tam wiele czasu... i znów bez pozytywnego rezultatu...:(
Będę próbować dalej...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
#35 - chciałam bardzo by wieża TV była widoczna ...
Wybrałaś złe miejsce. Nawet, gdyby udało Ci się wyjść (i chwilę postać) na środek jezdni i tak wieżę zasłaniałyby te łączniki nad ulicą. Znajdź inne miejsce :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
#36 - chciałam pokazać nowe koło starego... hmmm nie udało się!!!
Nie udało się, bo znowu wybrałaś złe miejsce. Nowe jest bliżej, większe. Na tyle duże, że w kadrze mieści się tylko niewielki fragment. Stare jest dalej, mieści się całe ale jest z ukosa, więc też, na dobrą sprawę, niewiele widać. Chyba lepiej byłoby stanąć naprzeciw miejsca, gdzie stare styka się z nowym i kombinować kadr.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
#37- Mega trudne i bardzo ciekawe miejsce... !
Nie wiem czy mega ale łatwe nie jest. Jest za to naprawdę ciekawe. Jeśli masz możliwość, powtórz próbę przy lepszym świetle. Takim, które bardziej oświetli przestrzeń między tymi pionowymi elementami.
Zwróć uwagę na symetrię- chodnik ma 6 rzędów kostki/płytek, więc łatwo znaleźć środek. Stań więc dokładnie na środku i "wylot" tego jakby korytarza, umieść również w środku kadru.
Możesz także kombinować z wykorzystaniem mocnych punktów- stanąć maksymalnie z boku a "wylot" w mocnym punkcie. Im więcej kadrów pstrykniesz, tym większa szansa, że któryś Ci się spodoba i zainteresuje "oglądaczy" :)