-
Odp: nowe jasne zoomy Olka
Może i konkurencja systemowa, ale nie przypniesz go pod m43...a cena też bedzie zeissowa
-
Przepraszam, ale nigdzie nie znalazłem jakiejkolwiek informacji czy przewidziane są inne warianty kolorystyczne? Np. różowy ;-) Nijak nie pasuje mi ten zacny obiektyw do srebrnego korpusu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
babajaga
Przepraszam, ale nigdzie nie znalazłem jakiejkolwiek informacji czy przewidziane są inne warianty kolorystyczne?
Nijak nie pasuje mi ten zacny obiektyw do srebrnego korpusu.
Admin 43R ;) potwierdza srebrną wersję w komentarzach.
-
Mam nadzieję że różnica w cenie między olkiem 12-40 a Panasem 12-35 będzie taka jak między olkiem 60/2,8macro a leiką 45/2,8macro :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Admin 43R ;) potwierdza srebrną wersję w komentarzach.
Może jeszcze srebrny E-M1 będzie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Może jeszcze srebrny E-M1 będzie?
Srebrnego bym nie kupił, ale czarno-srebrny jak w E-M5 dlaczego nie?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Pięknie wyszło, boję się tylko, że cena będzie proporcjonalna do urody...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Pięknie wyszło, boję się tylko, że cena będzie proporcjonalna do urody...
Zobaczymy ile w OJ (szkoda, że ktoś puścił bąka... i będzie drogo nawet w programie), w Stanach szykują $2200-2500 na zestaw.
Mnie bardziej od ceny interesuje oficjalna specyfikacja trybu filmiki, poza tym czy jest szybciej w C-AF z małymi szkłami, czy ta puszka wykorzystać potencjał Sandiska Extreme Pro 95 no i potwierdzenie ostrości z manualnymi.potrafi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wyrwiflak
Mam nadzieję że różnica w cenie między olkiem 12-40 a Panasem 12-35 będzie taka jak między olkiem 60/2,8macro a leiką 45/2,8macro :)
Obawiam sie ze raczej w przeciwna strone ... Popatrz na cene innych metalowych szkiel Olka (np. 12/2) i wyciagnij wnioski ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Obawiam sie ze raczej w przeciwna strone ... Popatrz na cene innych metalowych szkiel Olka (np. 12/2) i wyciagnij wnioski ...
Uważasz, że ten zoom jest metalowy?
Nie wygląda mi na taki. Chyba, że to magnezowy korpus.
-
Będzie drogo, przecież to wiadomo. Panas też tani nie jest. Przyjemności jednak kosztują ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Będzie drogo, przecież to wiadomo. Panas też tani nie jest. Przyjemności jednak kosztują ;)
Jest dopisek PRO, będzie bardzo drogo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jasny układ - dzięki temu będzie do czego wzdychać...
Mnie raczej interesuje jaki będzie upust przy zakupie go z korpusem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jasny układ - dzięki temu będzie do czego wzdychać...
Mnie raczej interesuje jaki będzie upust przy zakupie go z korpusem.
Patrząc po zapowiedziach to z upustem będzie poniżej 10000zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Patrząc po zapowiedziach to z upustem będzie poniżej 10000zł.
O mało co się nie udławiłem szarlotką. Ile???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W zestawie z body 7-8 tys. osobno po 5 tys. Patrząc na fantazyjną cenę E-P5, to taniej nie będzie.
-
7-8 tys. to jeszcze rozumiem. Myślałem, że poniżej 10 tys. to 9.999 zł ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
7-8 tys. to jeszcze rozumiem. Myślałem, że poniżej 10 tys. to 9.999 zł ;)
Jak patrzę na te ceny, to coraz częściej myślę o x-e1 z kitem zamiast jasnego zooma do m4/3...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Skoro samo body ma kosztować jakieś 6500, a obiektyw ma być lepszy niż 12-35, z czego wnoszę, że będzie droższy luzem (powiedzmy 4500) to komplecik wychodzi 11000zł. Z upustem powyżej 1000zł będzie poniżej 10000zł.
-
Obiektyw robi wrażenie. Powiem nie pasuje do niego określenie "szkiełko" tudzież "słoik".
Ciekawe czy będzie miał elektryczny zoom jak 12-50? Pierścień zoomu wygląda na przesuwny.
A o cenie pewnie lepiej nie wspominać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tak samo mozna o Tobie powiedziec, bo uwielbiasz generalizowac.
Poszukaj sobie definicji słowa ''generalizować''. ''Przypierdzielać się'' także.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jest wiele innych zalet systemow APS-C i FF poza papierowa GO.
Wyliczaj, chętnie się pośmieję. Albo zacznę, żeby było łatwo:
1. Lans.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Chybiony strzal - ja akurat milosnikiem papirowej GO nie jestem. Nie zmienia to jednak faktu ze przeslone w gore mozna zawsze zmienic
Nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
a w dol raczej nie bardzo - w wypadku FF jest sporo zoomow pozwalajacych na przyzwoite rozmycie tla przy F4 a zoomow F2 w m43 nie ma. Nikt CI nie broni wrzucic F11 czy F16 na FF - jesli nie przeszkadza Ci rozmiar to nie widze problemu
Są zoomy f2 w m43, a z wrzucaniem f11 i więcej są problemy ze światłem i z... syfem na matrycach. I mówię to jako praktyk - wszystkie przechodzone mocno lustra (tzn. takie, których się używa i zmienia często szkła) dają piegowaty obraz przy dużych przysłonach. Olek zrobił patent na czyszczarkę i reszta cierpi (i za to nie lubię olka).
-
A ja zastanawiam się, czy kiedyś doczekamy się jakiegoś zooma pośredniego cenowo między kitami a szkłami pro...
-
Na samym końcu, gdyż z punktu widzenia inwestycyjnego byłoby to złe posunięcie.
Zawsze pamiętajmy: to jest firma do zarabiania, a nie robienia dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Mam wątpliwości, czy dział foto na siebie zarabia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Mam wątpliwości, czy dział foto na siebie zarabia.
A to już jest zły skutek dobrej (dla inwestora) przyczyny :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Na samym końcu, gdyż z punktu widzenia inwestycyjnego byłoby to złe posunięcie.
sugerujesz, że powielanie błędów z dużego 4/3 jest sposobem na zarabianie?
-
Sugeruję się zastanowić nad strukturą dużej firmy. Łatwo będzie, jeśli za model przyjmiemy nasz parlament, bo to każdy zna (w każdym razie większość tak sugeruje). Teraz sobie pomyślmy, iż ideą istnienia takiego parlamentu jest dobro firmy (Polski w tym przypadku) i spójrzmy, jak to działa w praktyce :)
Oczywiście Olek to coś mniejszego, ale tam też jest idea, i też pan A. chciałby na wcześniejszą emeryturę, pan B. ma wizję przejścia do konkurencji, panu C. się rozchorowało dziecko i nie ma głowy do myślenia, pan D. jest obrażony, bo pan E. dostał więcej, o czym powiedział mu pan F., który nazmyślał, bo chciał być ważniejszy od pana G., któremu zazdrości... Mam dalej wymieniać litery alfabetu? :)
Życie pokazało, iż najlepiej działają firmy z organem ustawodawczym jednoosobowym, albo quasijednoosobowym (np. Apple za czasów Jobsa). Im więcej inwestorów, dyrektorów i synów matek zięciów, tym bliżej końca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Sugeruję się zastanowić nad strukturą dużej firmy. Łatwo będzie, jeśli za model przyjmiemy nasz parlament, bo to każdy zna (w każdym razie większość tak sugeruje). Teraz sobie pomyślmy, iż ideą istnienia takiego parlamentu jest dobro firmy (Polski w tym przypadku) i spójrzmy, jak to działa w praktyce :)
Oczywiście Olek to coś mniejszego, ale tam też jest idea, i też pan A. chciałby na wcześniejszą emeryturę, pan B. ma wizję przejścia do konkurencji, panu C. się rozchorowało dziecko i nie ma głowy do myślenia, pan D. jest obrażony, bo pan E. dostał więcej, o czym powiedział mu pan F., który nazmyślał, bo chciał być ważniejszy od pana G., któremu zazdrości... Mam dalej wymieniać litery alfabetu? :)
Życie pokazało, iż najlepiej działają firmy z organem ustawodawczym jednoosobowym, albo quasijednoosobowym (np. Apple za czasów Jobsa). Im więcej inwestorów, dyrektorów i synów matek zięciów, tym bliżej końca.
Tylko jeśli ta pojedyncza osoba się na coś uprze (może być ten sam Apple w kwestii wielkości tabletów i smartfonów) to też mamy nietrafione decyzje. Microsoft ostatnich lat to też "wizjonerstwo" jednego osobnika na czele.
Z rynku foto najlepszym przykładem ostatnich lat jest sigma i ostatnie zmiany, które zaszły w tej firmie po śmierci prezesa.
-
Nikt nie mówi, że herszt musi być doskonały. Ale w praktyce współczesnego biznesu - a współczesność ma to do siebie, iż zmiany następują bardzo szybko, a to implikuje zanik utożsamiania się ludzi z firmą - im większa grupa decydentów, tym gorzej dla wizjonerstwa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Nikt nie mówi, że herszt musi być doskonały. Ale w praktyce współczesnego biznesu - a współczesność ma to do siebie, iż zmiany następują bardzo szybko, a to implikuje zanik utożsamiania się ludzi z firmą - im większa grupa decydentów, tym gorzej dla wizjonerstwa.
Kto jest wizjonerem w firmach takich jak Canon, Nikon. Intel, IBM. Kto jest wizjonerem w firmach sprzedających najwięcej samochodów, telewizorów, pralek itp.
Jobs był akurat świetnym sprzedawcą. On sprzedawał wizję, a nie produkty. Dlatego jego brak jest dużym minusem dla firmy.
Większość prezesów wielkich firm nie lubi robić show. Pracują w zaciszu gabinetów i mają często o wiele lepsze efekty biznesowe niż showmani. A wizjonerstwo zostawiają ludziom, którzy są do tego zatrudnieni.
-
Canon i Nikon są świetnym przykładem braku wizjonerstwa i polityki ''byle do następnego roku obrachunkowego''. Większość ludzi tam pracujących od dawna żyje w atmosferze zbliżających się zwolnień i stara się nie wychylać. Intel to monopol więc tu są inne zasady. IBM też buja się ''jakoś''.
Sprzedaż dóbr takich jak pralki i lodówki to dziś przede wszystkim konkurencja cenowa, a do tego nie potrzeba wizjonerstwa tylko tanich kosztów. Autkom trzeba planowej struktury serwisowej, bo z tego dziś żyją producenci samochodów. Zamiast wymyślania kolejnych gwintów śrub, wymyśla się tu kolejne protokoły transmisji danych, które za chwilę będą sterować wycieraczkami... co ja gadam, od dawna sterują :)
Większość prezesów dużych firm ma +50 i pamięta Beatlesów. Dla nich nie do pojęcia jest taki numer jak Facebook kupujący apkę napisaną przez uczniaka za miliard dolców. Czasy się zmieniają, zasady także. Nie da się przykładać starych wzorców do nowych trendów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Canon i Nikon są świetnym przykładem braku wizjonerstwa i polityki ''byle do następnego roku obrachunkowego''. Większość ludzi tam pracujących od dawna żyje w atmosferze zbliżających się zwolnień i stara się nie wychylać. Intel to monopol więc tu są inne zasady. IBM też buja się ''jakoś''.
Sprzedaż dóbr takich jak pralki i lodówki to dziś przede wszystkim konkurencja cenowa, a do tego nie potrzeba wizjonerstwa tylko tanich kosztów. Autkom trzeba planowej struktury serwisowej, bo z tego dziś żyją producenci samochodów. Zamiast wymyślania kolejnych gwintów śrub, wymyśla się tu kolejne protokoły transmisji danych, które za chwilę będą sterować wycieraczkami... co ja gadam, od dawna sterują :)
Większość prezesów dużych firm ma +50 i pamięta Beatlesów. Dla nich nie do pojęcia jest taki numer jak Facebook kupujący apkę napisaną przez uczniaka za miliard dolców. Czasy się zmieniają, zasady także. Nie da się przykładać starych wzorców do nowych trendów.
Ale tutaj chodzi o sukces biznesowy. Canon i Nikon mają większość rynku foto i to się liczy.
Apple sterowane jednoosobowo ładnie się prezentuje, ale najwięcej smartfonów sprzedaje Samsung.
A z internetowych gigantów. Facebook jest sterowany jednoosobowo, a Google już nie.
Nie ma jednej uniwersalnej metody na zdobycie rynku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Ale tutaj chodzi o sukces biznesowy. Canon i Nikon mają większość rynku foto i to się liczy.
To jest dziedzictwo poprzednich czasów. Ostatnie lata, z punktu widzenia biznesowego, są bliżej porażki niż sukcesów.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Apple sterowane jednoosobowo ładnie się prezentuje, ale najwięcej smartfonów sprzedaje Samsung.
Tu znowu skutkiem jest cena.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
A z internetowych gigantów. Facebook jest sterowany jednoosobowo, a Google już nie.
Ciężko o nich mówić w zestawieniu z rynkiem, bo trochę to monopol, a poza tym googlem wcale nie rządzi stado nadzianych dziadków.
Nie ma jednej uniwersalnej metody na zdobycie rynku.[/QUOTE]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matick7
No taki obiektyw w systemie to ja rozumiem :D Tylko boję się ceny...
12-35mm kosztuje prawie 4000 PLN. Drożej jak S 24-70. Ten ma mieć szerszy zakres, bo do 40mm. Jakoś nie wierzę by miał być tańszy...
Przy takich cenach zastanawiam się, czy nie lepiej zainwestować w stałki. Niekoniecznie wyjdzie drożej za komplet, a często jaśniej.
Odkąd wyszła niezła optycznie Sigma 30mm 2,8 za 500zł, to nie widzę ekonomicznego sensu dla zooma za 4000 z tym samym światłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Poszukaj sobie definicji słowa ''generalizować''. ''Przypierdzielać się'' także.
Ja nie z tych co jak bzdure palniesz boja sie o tym napisac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Wyliczaj, chętnie się pośmieję. Albo zacznę, żeby było łatwo:
1. Lans.
Dosyc powierzchowne masz postrzeganie swiata, i nie zamierzam Tobie go burzyc.
pozdro
-
Większość stałek nie ma uszczelnień, jeśli komuś na nich zależy to nie ma dużego wyboru.
Też bym stawiał na cenę podobną do Panasonica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
To jest dziedzictwo poprzednich czasów. Ostatnie lata, z punktu widzenia biznesowego, są bliżej porażki niż sukcesów.
Example please...
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dosyc powierzchowne masz postrzeganie swiata, i nie zamierzam Tobie go burzyc.
Ale masz coś do powiedzenia na temat wyższości większych formatów czy jak zwykle nic? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Example please...
Google się zepsuło?
http://informacjebranzowe.pl/wiadomo...owe-za-q3-2012
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...smartfony.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...y-kwartal-2012
http://informacjebranzowe.pl/wiadomo...iskalnego-2012
W tym roku na pewno będzie lepiej, zwłaszcza że obie firmy mają niezwykle emocjonujące linie bezlusterkowców :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
No i dostalem orgazmu. Biore w ciemno, bo czekam ponad rok na taki zoom.
proszę, częstujcie się: