:mrgreen:
Wersja do druku
:mrgreen:
No nie mogłem się powstrzymać. Sorry.:roll:
Załącznik 183147
Wczorajszy wieczór będzie należał do tych które zapamiętam na długo. A mianowicie za oknem zawsze miałem fajny widok na "chińskie" kominy starej opuszczonej szkoły. Kiedy tylko był ładny zachód słońca brałem Olka i czasem coś z tego fajnego wychodziło. Niestety to już się nie powtórzy. Budynek wczoraj spłonął a ja miałem miejsca VIP żeby to wszystko oglądać. Czekam tylko aż BBC do mnie zadzwoni po materiały:) Zamieszczam zdjęcia przed, w trakcie i po wszystkim.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.
Wielka strata, ale zdjęcia imponujące.
Zdjęcia takie dobre, że BBC to może podejrzewać czy to nie ty podpaliłeś ;)
Udana relacja, gratuluję.
Widowiskowa relacja na gorąco.
Prosto z Forfar dla Olympusclub ZibZ:)
Wczoraj był 5 listopada brytyjskie święto Bonfire Night. Spisek Prochowy czyli nieudany zamach zorganizowany w Londynie 5 listopada 1605 przez grupę angielskich spiskowców, mający na celu zabójstwo króla Anglii i Szkocji Jakuba I. W nocy z 4 na 5 listopada jeden ze spiskowców Guy Fawkes został znaleziony z 36 beczkami prochu w podziemiach Parlamentu. Jak co roku w ten dzień został zorganizowany przepiękny pokaz sztucznych ogni. Na godzinę przed rozpoczęciem przypomniało mi się o tym, ale na szczęście zdążyłem:)
140.
141.
142.
143.
144.
145.
W codziennej gonitwie dopierozauważyłem że za chwilę święta a za chwilę będzie już ponich dlatego też wykorzystałem wolne popołudnie i pociągiempomknąłem do Edynburga. Co roku miasto jest pięnie przyzdobione aw samym centrum w Princess Street Garden organizowany jest ChristmasMarket. Zdjęcia obrabiane na szybko chciałem wstawić jeszcze przedświętami aby byl ten klimat i żeby fotki były dodatkiem do moichżyczeń dla Wszystkich Olympusiaków WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Iluminacja na ulicy George Street
146.
147.
148.
149.
150.
151.
152.
To jeszcze nie koniec:)
Kapitalne iluminacje, 148. i 150. podobają się najbardziej.
Wzajemnie Wesołych Świąt ! :)
Fajne foty...
Fajnie to wszystko wygląda, byłem w Wiedniu w sobotę i takiego rozmachu tam nie ma :) Szkocja górą...
Dzięki za komentarze i życzenia:)
Edynburg jak co roku stanął na wysokości zadania i centrum miasta na prawdę robi wrażenie a do tego grzane winko i można spacerować.
Mam jeszcze kilka fotek :)
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.
160.
No Waszmości moje gratulacje.
Fotki można ogladać z wielkim podziwem.
Wesołych Świąt i jeszcze coś....Ty wiesz:grin:
Święta Święta i po Świętach. Ale pewnie u Was w domu jaki i w Edynburgu cały czas stoją choinki i ozdoby świąteczne. Dlatego aby nie wypadać z klimatu wrzucam ostatnie fotki z szybkiej eskapady do Edynburga.
Jak by ktoś miał okazję na wycieczkę do stolicy to do 7 stycznia ma czas na to aby zdążyć na Christmas Market.
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
Powiem Ci, że to miasto o wiele bardziej mi się podoba nocą niż za dnia. Panorama super.
W Szkocji takich dni jak ten można policzyć na palcach jednej ręki w miesiącu. Prawie bezchmurne niebo i zero wiatru. Trzeba było to wykorzystać.
Na początek poszedłem pod "lotnisko" w Dundee niestety z moim 14-42 mogłem sobie co najwyżej selfie zrobić:mrgreen:
Później poszedłem wzdłuż rzeki Tay River a oto efekty:
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
Dziękuje za uwagę:)
171 najlepsze ale dwa ostatnie też sympatyczne :). Lubię Twoje zdjęcia.
mi najbardziej pasują kadry 171 i 173 :)
Brawo, dobrze wykorzystana okazja z ładnym światłem.
Dla mnie 174 i 175 is the best
Dzięki za komentarze.
Dla mnie największą atrakcją była ta łajba. Pewnego dnia zakradnę się do środka i uchylę rąbka tajemnicy:)
Fajne, podobają mi się.
Witam ponownie. Udało się wysłać "szkocką" pogodę do Polski, a u mnie zawitała prawdziwa wiosna. Staram się wykorzystać każdą wolną chwilę i jeździć w niezbadane jeszcze miejsca w mojej okolicy. Mam dla Was kilka fotek.
178.
Dunnottar Castle ruiny zamku z XIV wieku położonego na wysokich klifach w okolicach miasteczka Stonehaven.
179.
180.
181.
182.
183.
184. Jeszcze panoramę mam:)
Załącznik 190604
Ech, fajnie tam.... Wspomnienia przywołałeś...
Wakacje się zbliżają więc co jakiś czas ktoś przylatuje do mnie w odwiedziny. Ostatnio odwiedziła nas szwagierka więc trzeba było pokazać jej co nieco Szkocji. Pojechaliśmy do Edynburga a że z tego miejsca mam setki fotek więc nie nastawiałem się specjalnie na focenie. Jednak i tak coś się udało ustrzelić więc zapraszam:
185. Widoki na Forth Bridge
186.
187.
188. Nasz polski Wojtuś
189.
190. National Museum of Scotland w Edynburgu
191.
192.
Fajne zdjęcia i wątek. Muszę częściej zaglądać.
Ja zaglądam tu regularnie - bo warto! Niestety próba dodania punktu do reputacji kończy się niepowodzeniem:-(
Piękne miejsca, piękne zdjęcia.
Dzięki za wszystkie komentarze. Cieszę się że przypadły Wam te fotki do gustu. Także idąc za ciosem kolejna wrzutka z moich ostatnich wojaży:
193. Glamis Castle to właśnie tu miała miejsce scena zabicia króla w Makbecie.
Matka królowej Elżbiety II spędziła tu dzieciństwo.
194.Katedra w mieście Dunfermline
195.
196.
197.Sala plenarna w szkockim parlamencie w Edynburgu
198.
199.
Dzięki za uwagę i pozdrawiam:lol:
Jestem bardzo szczęśliwy że znów mogę przedstawić Wam kolejny zakątek w moim wątku o zakątkach ( czy to ma sens??)
Muszę się przyznać że miałem sporą przerwę jeśli chodzi o fotki, chyba musiałem troszkę od nich odpocząć. Także odkurzyłem moją M10 i szczęśliwym trafem znalazłem się na Teneryfie. Mam dla Was kilka fotek z małym pytaniem czy ZibiZ nie wychodzi z formy? :lol:
200.
201.
202.
203.
204.
205. Tylko proszę nie linczujcie mnie za to zdjęcie. Ta sceneria była tak bajkowa że przemalowanie tej fotki jest w mojej opinii do usprawiedliwienia :wink:
Fajnie do Was znowu wrócić :-P
Fajnie zobaczyć Teneryfę :)
Jak dla mnie trochę za głębokie cienie ale ostatnie zdjęcie fajne i choć to pewnie Los Gigantes w tle to trudno mi skojarzyć taki widok w "czarną" Teneryfą ;-)
Chyba o te cienie chodziło.....
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1523180584
Nie pisałem o zaciemnych zdjęciach ale o cieniach. Tak wychodzą cienie gdy się robi przy zdjęcia przy zbyt ostrym świetle. Remedium to inna pora dnia, inna pogoda albo próba wyciągnięcia jakiś detali z cienii w obróbce itp. Na zdjęciu podanym przez Krakmana dobrze to widać.