jak czytam to podstawą jest 14-54 !!! wiec nie mam co marudzic i sie zastanawiac tylko kupic...wiec pewnie po nowym roku :)
aha i przy okazji - sorry ze off topic - jak myslicie czy cena spadnie - w koncu wchodzi na rynek 12 - 60 ?!
Wersja do druku
jak czytam to podstawą jest 14-54 !!! wiec nie mam co marudzic i sie zastanawiac tylko kupic...wiec pewnie po nowym roku :)
aha i przy okazji - sorry ze off topic - jak myslicie czy cena spadnie - w koncu wchodzi na rynek 12 - 60 ?!
Nie liczyłbym na duże obniżki cen w oficjalnych kanałach dystrybucji.
Poczekaj trochę, zapewne pojawi się trochę używanych 14-54, warto taki kupić, jeśli traktowany był z szacunkiem to posluży długie lata :)
jak do tej pory rynek wtorny byl minimalny teraz jest szansa ze to sie zmieni :)
Już się zmienia , coraz więcej szkiełek na allegro i nie tylko. :foto2:
Czy w przypadku systemu 4/3 i szkieł sigmy istnieją problemy z FF/BF? Jeśli tak to przestaje natychmiastowo interesować sie 135-400 a wybór będzie prosty - zuiko.
tu temat o FF/BF w E systemie
Aż łezka w oku się kręci jak Forumowy Dziadek pyta o E300 :)
poza E500 chyba nikt nie słyszał o FF/BF ale kto to może wiedzieć.... :)
generalniej częściej spotkasz takie opinie :
Besides that you can buy any camera and any lens and don't worry about
possible problems with BF/FF - QA in Olympus is really highest class.
niż :
Mam problem z FF co robić ?
pozdrawiam
dobas
No i nie wytrzymałem i zamówiłem to szkło z Japonii. Podobno ma być za 3-4 dni. Ciekawe, czy szybciej niż z oficjalnej dystrybucji.
Już zamawiam sample :mrgreen:
Dzięki, jeszcze do szczęścia brakuje mi tylko samego szkielka...
pomyliłem wątki :oops:
przepraszam-----
W foto sklepach w Niemczech cena tego szkla wacha sie w granicach 340€.Przeliczajac to na rodzime zlotowki nawet po 4pln wychodzi nam okolo 1400 pln.Cytat:
Zamieszczone przez fotozakupy.pl
Zapytam tylko o wasze kalkulacje.Na czym sie opieracie.Zamawiajac towar w hurtowni w europejskich magazynach sprzedawca kalkuluje cena x2+15%i wychodzi to okolo340€
Jak u Was to wyglada?
Przepraszam za pomyłkę, pomylilem wątek chodziło oCytat:
Zamieszczone przez lucca
Sigma 135-400mm f:4,5-5,6 APO DG w cenie 2199.00
:oops:
a co do dostępności ZUIKO 70-300 to nie wypowiadam się ponieważ nie mam żadnych pewnych informacji z Olympus Polska
O KURKA - nie złe ceny !!Cytat:
U nas jest to szkło dostępne od zaraz za 2199 z bezpłatną dostawą
i masz to na jutro.
aaaaaaaaaaaaaaaaaa...... o SIGME CHODZI...
to tak - pomyliłeś wątki :)
pozdrawiam
dobas
No i całe szczęście, że o Sigmę, bo z taka ceną za 70-300 to... :twisted: :evil:Cytat:
Zamieszczone przez dobas
A jak na Sigmę 135-400 to całkiem przyzwoicie.
Na tę Sigmę to świetna cena :)
Jak mi sie 70-300 nie spodoba, to pomyślę...
Ja nadal myślę. Najnowsze sample podlinkowane przez celebrity plus (tu był błąd) są bardzo przekonywające. Taka jakość w zupełności mnie zadowala. Do tego całkiem ładnie prezentuje sie bokeh (jak na moje skromne oko). 100mm dłuższa sigma kusi i to bardzo... Powiedzcie jak to naprawdę jest z tą ptaszyną...600mm to nadal mało? Do tej pory do ptaszków nawet nie podchodziłem ze względu na max ogniskową 280...
A które to sample podał grizz bo nie widzę :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Switch
ja powiem tyle:
miałem tą Sigmę z Canonem 350D do macania i jest wg mnie znacznie wolniejsza z AF od 40-150. Więc jeśli 70-300 będzie czymś w stylu 40-150 to Zuiko wygrywa z Sigmą.
Oczywiście zaszła pomyłka. To celebrity plus dodał linki. W ramach zadośćuczynienia mogę Ci kliknąć "pomógł" jeśli mi powiesz gdzie ta opcja sie znajduje :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Hmm, jakby to napisać, mam złe wiadomości.
Albo może nie są złe, tylko z niewiarygodnego źródła?
Nie jestem pewny dlatego piszę tutaj, liczę na odpowiedź kogoś z "kręgów zbliżonych do OP" ;)
Otóż obiektyw Zuiko Digital 70-330 zamówiłem jeszcze przed tym, nim dostałem się do Oly Jedi.
Zamówiłem go w dwóch, powszechnie uznawanych za wiarygodne, sklepach internetowych.
Dosłownie kilkanaście minut temu mialem telefon od jednego z nich.
Pan przypomniał mi o moim zamówieniu i poinformował mnie, że otrzymali informację, iż to szkło na pewno nie będzie dostępne w tym roku!
Spytany o źródło informacji stwierdził, że takie dane mają z Olympus Polska.
Teraz nie wiem co mysleć :/
Czy szkła rzeczywiście nie będzie?
Czy może tylko oni (sklep) nie dostaną?
Bardzo proszę, jeśli macie jakieś informacje "od źrodła" to napiszcie.
Nie uśmiecha mi się czekanie do przyszłego roku, tym bardziej, ze "za wodą" już można je kupić.
No cóż, jak tak w Polszcze bywa, pożywią, uwidzim. Al;e generalnie OLP mnie w...wia. Jaki jest problem z ściągnięciem tak taniego obiektywu?
Ja zamówiłem TUTAJ. Dam znać jak dojdzie, że szlak przetarty.Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Pozwoliłem sobie napisac maila do Pani Patrycji O. z OP.
Czekam na odpowiedź.
Mi tak ptaszki cwierkaly,ze towar przyplynie do portu w ostatnim dniu miesiaca.Tak,ze impreza zacznie sie 1-go grudnia,a w sklepach najwczesniej na Barborke.
Tak sobie klikamy i gdybamy, ale przecie, to forum jest we władaniu OLKA, może ktoś zacny w tej sprawie by zechciał sie odezwać!
Na to liczę :)Cytat:
Zamieszczone przez Piotr Grześ
normalnie ten słoik podróżuje chyba koleją transsyberyjską. jakbym na niego czekał, to miałbym g a nie zdjęcia z plaży latem (bo "latem" miał wejść na rynek).
W sumie tak wielkiego pożytku zimą z niego nie będzie. Światła mało, ptaki w ciepłych krajach ;). Dla mnie zabawa zacznie sie od wiosny. Inna sprawa, że wcześniej i tak nie kupiłbym go (czy innego tele) ze względu na brak funduszy. Choć forumowe sample to już bym chętnie pooglądał.
Pozdrawiam
To trzeba za nimi lecieć :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Switch
a sikorki?
i nie mówię tylko o bogatkach... :mrgreen:
Ptaki w zimę (przy założeniu że jest śnieg i mróz) na więcej pozwalają człowiekowi... Są po prostu bardziej głodne i często bliżej można do nich podejść. Efekty więc, niejednokrotnie mogą być lepsze właśnie w zimę ;)Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
Byłem:Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
http://img18.imagevenue.com/loc768/t..._122_768lo.jpg
Ale nie mialem wtedy 70-300 tylko "zoom cyfrowy" :/
Myślałem, że jest większy :D
Pozdrawiam
Jack
Ale od kiedy dostępny?????
tak sobie myślę Jack że mógłbyś coś napisać o tym słoiku... chłopaki już monitory zaślilili od czekania.
No właśnie, zwłaszcza że sigma 135-400mm już jest dostępna. Żeby było wiadomo co lepsze :mrgreen:
co do obrazu to byłbym spokojny o to szkło, patrząc na budżetowe Ziutki.
AF Sigmy w mojej opinii odczuwalnie wolniejszy od 40-150 ale różnice w zakresie też są. Jeśli 70-300 będzie szybkością dorównywał 40-150 to już teraz można ryzykować stwierdzenie że będzie lepszy. Pozostaje pytanie: czy 600mm będzie wystarczające czy potrzebuję 800mm???
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bo konwertera to bym nie zaryzykował podłączyć do f/ 5,6
ten ZD to może być zakamuflowana Sigma, bo jest model Sigmy o identycznych parametrach który nie wyszedł w wersji dla 4/3. ciekawe czy to tylko zbieżność, czy się dogadali...
lessie:
jedziesz na 300 a 800 mało? zawsze będzie za mało, takie życie.
tego nie wie nikt - ale nawet gdyby, to ciężko mi uwierzyć żeby Olek nie dodał czegoś od siebie i nie stuningował tej Sigmy a na ślepo walnął tylko swoje opakowanie...Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Co jak co ale do szkieł Olka przyczepić się nie można a wątpię żeby chcieli strzelić sobie samobója...
Chociaż jak pomyślę o sepuku.... :D