Tylko ciekawe, czy w takiej obudowie podwodnej do E-PL3 będzie miejsce na lampę błyskową, żeby móc sterować zewnętrznymi.
Wersja do druku
Tylko ciekawe, czy w takiej obudowie podwodnej do E-PL3 będzie miejsce na lampę błyskową, żeby móc sterować zewnętrznymi.
Pewnie każdy z Was dostał na maila reklamę Olka SP-810UZ. Pomijając fakt, że to kolejny kompakt dla mas, z ciekawości wszedłem do ich sklepu. Ceny są większe, od podanych przeze mnie stronę wcześniej, tak o 4-5 stówek. Ja wiem, że w OJ będzie taniej ale dla osoby nie związanej z programem, zwykłego Kowalskiego z ulicy, ceny nie są zachęcające, nawet za takiego E-PL1. MZ Olek Peny zakwalifikował wyżej niż lustra, a tak w rzeczywistości target cenowy mikro to właśnie przedział gdzie były/są lustra. Panowie próbują się odkuć na maluszkach, zapewne za małą sprzedaż gratów w 4/3, aż na usta cisną się następujące słowa:
Proszę nie odbierać tego jako przynudzanie ;)
Ależ skąd ;), pod koniec przyszłego tygodnia kupujemy go z kumpelą (razem z 35/1.8 )
Żeby było śmieszniej też miałem go dostać, szybka zmiana priorytetów i... dostanę XZ-1 lub LX5 :)
Żeby było najśmieszniej: patrzę na foty (LX3) z ciemnej knajpy (antrakt).
3200, f/2, 1/4 mocno ruszone (modelki), ale ekspozycja... jak na paczkę fajek bombowa... tj. ACR zrobi miodne 10x15cm czyli 3-4 lata i w zasadzie każdemu wystarczy XZ-3 lub 4 (poprawiony o 1 EV stabilizator, poprawiony o 1 EV sensor, szkło 1.8 )
/eot
a mnie z czystej próżności korci wyjątkowy wygląd E P3 (E-PX) z praktyki 14-150 i oczywiście z nową 12mm ale niestety póki co rozum bierze górę nad tym co podpowiada serce i jestem w stanie dopłacić do "prestiżu" posiadaczy E Px ale nie aż tyle:(
wyklikane z mobilka
Na portalu ukazał się test naszego forumowego kolegi APZ'ta: http://www.olympusclub.pl/u43/moje-pierwsze-spotkanie-z-pen-em-trzecim-ep-3.html
tym razem kolesi z Korei - strona typu jotpeg więc się trochę wolniej ładuje no i tradycyjnie bez tłumaczenia. Jednak można pooglądać troszeczkę świecącego sprzętu Oly i porównać poziom zarówno odszumiania jak i szybkości AF - brak w tym ostatnim porównaniu przedstawiciela systemu NX to imho twardy dowód. Na co - niech to zostanie to tajemnicą ;)
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?i...esc=asc&no=232
BTW. Plotka glosi, że Sams pracuje nad filtrem - symulacja "dslr bokeh" - ciekawe czy Oly zrobi niespodziankę w kolejnym firmware :)
Ależ on jest piękny z tą dwunastką. Zaczynam powoli rozważać srebrny lub nawet biały (do niedawna dodałbym "o zgrozo") korpus w miejsce (jedynie dotychczas słusznego) czarnego. :)
Z fotopolis:
"System Mikro 4/3 oferuje wiele obiektywów produkowanych zarówno przez Olympusa jak również Panasonika oraz wiele firm niezależnych."
Tych wiele firm niezależnych to ma być chyba Sigma. ;)
"Opcjonalny duży grip, z którym otrzymaliśmy aparat świetnie spełniał swoją rolę i nawet z dużymi obiektywami obsługa nie powinna nastręczać większych problemów. Można go wymontować lub wymienić na inny. Wykorzystując różne kształty, rozmiary i kolory uchwytów można dostosować aparat do indywidualnych potrzeb."
Różne kształty i rozmiary są dokładnie aż dwa.
Myślę, że pojawią się wymienne gripy firm trzecich :wink:
Co do obiektywów to racja, na razie nie ma żadnego który by miał AF.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13264&p=3
Ta oskrobana śruba trzymająca grip wygląda fatalnie, z jakiego fajansu oni ją wystrugali ?! :(
Właśnie się zastanawiałem, czy ta śruba jest dobrej jakości. Pewnie ostatecznie rzadko się jej używa, ale jak ktoś by chciał zmieniać grip zmieniając obiektyw (gabaryt), to szybko może właśnie tak wyglądać. Chyba, że to w miarę standardowa śruba, to się w Casto kupi nową:wink:
Jak ktoś macał ten aparat, to czy grip ładnie przylega do korpusu? Nie ma szparki, nie da się go odgiąć?
"- skuteczność AF mogłaby być wyższa"
To nie jest żadna wada tylko zwyczajne czepialstwo. Przecież to najlepszy AF ze wszystkich bezlustrowców. Pewnie, że zawsze mógłby być skuteczniejszy, inaczej byłby to koniec postępu w tej dziedzinie.
Na 7 i 8 stronie skopiowali podsumowanie:
"+ niski szum do ISO 800
- wysokie szumy powyżej ISO 800"
Znowu zakrawa to na czepianie się.
"- łatwo o przypadkowe wykonanie zdjęcia, gdy włączona jest opcja wyzwalania migawki dotykiem"
To przecież nie wada tylko specyfika tego rozwiązania. Wyobrażacie sobie takie rozwiązania, w którym jednak trudno by było wyzwolić migawkę ?
Podepnę się pod wątek z zapytaniem.
Jak to jest z obiektywami 4/3, konkretnie mam zd 50, 35, 14-54 (starszy) i 70-300 czy te obiektywy będą przy pomocy adaptera działały z Penami czy nie?
Zamiast się podpinać lepiej było poczytać. Chociaż ten jeden wątek. ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A żeby nie było, że jestem jedynie wredny to postaram się być również pomocny. Oto pytanie pomocnicze: skoro olek zrobił adapter służący do podpinania do penów szkieł systemu 4/3 to czy jego przeznaczenie nie sugeruję Ci odpowiedzi na Twoje pytanie ? ;)
Dziękuję za błyskotliwą odpowiedź :P
A i owszem sugeruje, że powinny działać. Tylko, że czytając różne wypowiedzi na różnych wątkach można dostać zawrotu głowy i pozostać z następującymi wnioskami : powinny działać i taki 14-54 II działa ale te starsze i np. 14-54 I czy 50 działa ale nie ostrzy w ogóle albo długo. Stąd moje zapytanie. Być może głupie. Ale zwyczajnie się nie znam na różnych tajnikach ostrzenia po kontraście czy coś tam...
Jestem wygodnicka i nie przeczytałam tasiemcowatych wątków z wieloma off- topami. Liczę na Waszą pomoc i łopatologiczną odpowiedź. Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, że owe wątki wciąż czytam ;)
Wszystkie będą działać i wszystkie będą ostrzyć stosunkowo wolno, niestety.
Kupuje :grin:
Eee, 14-54II działa całkiem sprawnie. Na filmiku dostępnym na yt (kilka stron wcześniej) ostrzy tak szybko jak nierzadko E-620. Temu ostatniemu zdarza się ostrzyć w 3-4 skokach przy wcale nie tak bardzo słabym świetle. Zakładając, że jeszcze może się pomylić, a po kontraście nie może (teoretycznie)...
Już gdzieś to pisałem, ale powtórzę, że fajnie by było stworzyć wątek, gdzie byśmy wrzucali przykłady (swoje, cudze, filmiki lub opisowe) jaki korpus m4/3 jak sprawnie/niesprawnie ostrzy z różnymi szkłami 4/3.
...a fotografa porywa dwugłowy smok.
Każdy wie jaka prędkość go satysfakcjonuje. Przykłady, że nie wystarczy można mnożyć tak samo jak przykłady, że wystarczy.
Z E-P3 (względem E-P1) prędkość tego obiektywu wzrosła około dwukrotnie. Wcześniej dla mnie było za wolno. Teraz jest wystarczająco szybko.
Wesoły Miś, masz już tego PENa?
The Olympus E-P3 Review. The new mirror-less flagship is a winner. [EN]:
http://www.stevehuffphoto.com/2011/0...p-is-a-winner/
Nie będzie Pen'a PRO. Pro w rozumieniu "profesjonalny" to sprzęt, który kupują zawodowcy aby nim na życie zarabiać. Kiedy opłacenie rachunków zależy od zrobienia zdjęcia nikt się nie będzie porywał na eksperymenty. No chyba, że na zasadzie: patrzcie, tym też można - ostatnio bardzo modne, zwłaszcza w odniesieniu do aparatów w "komórkach"
Olympus może zrobić "wypasionego" PEN'a, ale to wcale nie znaczy, że stanie się on przez to sprzętem dla zawodowców. Wystarczy, że już się paru ryzykantów przejechało na umierającym 4/3 - zresztą przyzwoitym systemie.
Pro w rozumieniu "lepsze wcielenie GF1", to jakby jasne jeśli spojrzy się jak nazywa ten system Oly - NGCC - new generation compact cameras czy coś w ten deseń.
BTW. Oglądam video Mike'a Kobala i w 1:13 mówi, że E-P3 ma full manual w video, czy to jest prawda - mogę sobie ustawić jak ja chcę i przysłonę i iso i styl obrazka (w tym wyłączyć gradację ;))?
http://www.youtube.com/watch?v=1-VbN1ToeTQ&feature=player_embedded
Witam na forum.
Mam pytanie odnośnie nowego pena E-P3... Pół roku temu kupiłem okazyjnie E-P1 i wpadłem z kretesem, lustrzanka na literę c leży w kącie:canonbe2: i chyba tak już zostanie:) wreszcie mam aparat zawsze przy sobie. W E-P1 brakuje mi głównie celownika, a jak wiadomo nie ma on złącza do VF-2 i sterowania lampami-od niedawna mam FL-36R.
Pytanie do osób które miały w rękach nowego pena, warto dokładać koło 1500 zł do E-PL2+14-42II i kupić E-P3+14-42IIR? Zyskuje solidniejszą obudowę, i tą super rolkę jak w E-P1, poprawa jakości zdjęć na podstawie sampli jest moim zdaniem taka sobie i pod tym względem E-PL2 mi odpowiada. Czy af jest rzeczywiście tak szybki? do zdjęć które najczęściej robię nie ma to aż takiego znaczenia ale za moimi synkami nie mogę penem nadążyć:wink:
Dodatkowo E-PL2 można kupić używanego co by mi również odpowiadało. Gdyby komuś chciało się skrobnąć, to będę wdzięczny...
Dzięki za szybką odpowiedź.
Tylko ta cena... Jak znajdę używanego E-PL2 w dobrej cenie to pewnie przemówi rozsądek. Chyba dam sobie trochę czasu, jakieś dwa miesiące, może ceny trochę znormalnieją. E-P1 w większości sytuacji daje radę, choć kadrowanie na plaży w pełnym słońcu to dramat. Ale ostatnio zamówiłem kilka odbitek A4 i jest super, takie maleństwo a efekty świetne :)
Ostatnio oglądałem w Łebie kilka własnych zdjęć wydrukowanych w formacie 30x40 z e-30 - ta sama wielkość matrycy - tez daje spokojnie radę. Większych nie drukowałem, więc nie wiem. Teoretycznie zapas jest jeszcze.
Polecam na plażę czapkę z dużym daszkiem i histogram oraz centralny punkt AF. Niedużo, ale troszkę pomaga.
Pozdrawiam AP.
EP3 vs G3 High ISO 25mm & 20mm - a set on Flickr
Jedna uwaga: nie wiem co i jak koleś poustawiał, ale mamy różne exify więc ostrożnie z oceną. Można jednak zauważyć który aparat jak ustawia WB, kolor, etc.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39063082
Co do WB, to zauważyłem, że EP-3 wypluwa strasznie pomarańczowe zdjęcia przy świetle żarowym, nawet z balansem bieli ustawionym "na żarówkę". Potem dowiedziałem się, że domyślnie ustawione są jakieś "ciepłe barwy" czy coś w tym stylu, które należy wyłączyć. Wówczas wszystko jest w porządku i WB radzi sobie jak trzeba.
Witajcie
Dzisiaj Jacek był uprzejmy pokazać mi nowe PENy
Wrzucam kilka zdjęć na gorąco
Wiadomo nie da się zrobić solidnego porównania w biegu ale zawsze coś tam spróbowałam.
Kolejność zdjęć E-3, EP-3, EPL-3,XZ1 Załącznik 52589 Załącznik 52590Załącznik 52591Załącznik 52592
Oprócz ostatniego wszystkie ciemne :/
@klikacz - jak wrażenia z obcowania z nowymi Penami?