-
Odp: Leica 25/1.4 do mikrusów
Poczytałem to co Iwo napisał. Więc wyciągnąłem S30 i zrobiłem sampla.
http://bodzio.dug.net.pl/sample/P9072592.JPG
http://bodzio.dug.net.pl/sample/P9072592.ORF
Pełen kadr z puszki i raw.
I wcale nie jest tak wolno.
No, jestem więcej niż zadowolony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To czemu publikuja taki sknocony test.Albo nie maja pojecia,ze knoca,albo maja czytaczy gleboko po drugiej stronie jamy ustnej.Ciekawe kto im placi i co to za fachowcy.
Tak się zastanawiam, kiedy powstanie serwis foto, który będzie prezentował sample wyciśnięte do końca przez fachowca, który wcześniej do końca wyciśnie proces naświetlania i znajdowania sensownego kadru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Tak się zastanawiam, kiedy powstanie serwis foto, który będzie prezentował sample wyciśnięte do końca przez fachowca, który wcześniej do końca wyciśnie proces naświetlania i znajdowania sensownego kadru.
Obawiam się, że nieprędko skoro nawet producenci szkiełek często wstawiają na swoich stronach sample w stylu zemsta fotografa ;-)
-
-
-
-
-
Jedna uwaga do wszystkich pragnących zamienić 20/1.7 na 25/1.4 - NIE RÓBCIE TEGO!
Ja już żałuję, to zupełnie inny lens, trzeba się zupełnie przestawić, od nowa wyrobić nawyki kadrowania a i nawet nie taki ogór jak na 1.4 ;)
Moja rada to po prostu dokupić sobie Lajkę obok. Szkło STRASZNIE (bardziej od 14/2.5) bzyczy przysłoną na GF1.
BTW. DZIĘKUJĘ
-
Jotpegi prosto z GH2, fotki: pierwsza oraz trzecia, druga od końca bardzo ładnie - imho - pokazują dlaczego kolory Panasa **** - Oly ustawiony na natural, sat +1, sharp -2 jest imho znacznie lepszym wyborem.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=39533001
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja bym wolał to Porsche :-P
-
Można to szkło gdzieś dostać w PL?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Można to szkło gdzieś dostać w PL?
Nie wiem jak z dystrybucją europejską, ale w panas.pl powiedzieli mi (po kilku telefonach z mojej strony), że nie przewidują sprzedaży tego szkła w najbliższym czasie. Po takim postawieniu sprawy kupiłem swoje na ebay.
-
Na polskim ebayu? Ile Cie to szkiełko wyniosło i skąd szło?
-
-
-
Byłeś szybszy, właśnie chciałem wrzucić :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nic ciekawego. Zwykłe pstryki jak z kompaktu.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pommsp
To jak już przesyłka dotrze, to napisz co nieco, zaintrygowała mnie zwłaszcza nieopisana dotychczas w żadnych testach cecha:
Cytat:
cytat z pixmanii
H-X025E jest dostosowany do pierścieni aparatów o zmiennych systemach optycznych. To świetny wybór.
------------------
ps. Tak, wiem, proszę nie bić! ale rozwalają mnie debilne tłumaczenia opisów sprzętu.
-
Jeśli jest ktoś zainteresowany, to Panasonic w Gliwicach ma dostawę 25/1.4, cena niestety 2499 ....
www.panasonic.gliwice.pl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacunio
Jeśli jest ktoś zainteresowany, to Panasonic w Gliwicach ma dostawę 25/1.4, cena niestety 2499 ....
www.panasonic.gliwice.pl
Cena normalna, w B&H 560$ więc w Europie 560Euro czyli te 2500PLN.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacunio
www.panasonic.gliwice.pl
Przeciez to bardzo dobra cena...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
user_jgora
Przeciez to bardzo dobra cena...
Powiem wicej, ja ciesze sie ze przeplacilem, szklo 1.4 do mikro to poezja, widac to (roznice 2.0 vs. 1.4 (12 vs 25) odrazu podczas zdjec nocnych z reki, szkoda tylko ze fiszow nie robia 1.4, 3.5 wymaga 3200 a czasem i to za malo ;)
...za "dwa i pol" bralbym jeszcze dzisiaj.
-
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Powiem wicej, ja ciesze sie ze przeplacilem, szklo 1.4 do mikro to poezja, widac to (roznice 2.0 vs. 1.4 (12 vs 25) odrazu podczas zdjec nocnych z reki, szkoda tylko ze fiszow nie robia 1.4, 3.5 wymaga 3200 a czasem i to za malo ;)
...za "dwa i pol" bralbym jeszcze dzisiaj.
Czy jestes w stanie sie wypowiedziec na temat ostrosci na brzegach przy 1.4-2.0? Sadzac po testach na optycznych to wyglada to sporo slabiej niz dla 20/1.7 - pytanie czy to kwestia ich egzemplarza czy jest to powtarzalne?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Czy jestes w stanie sie wypowiedziec na temat ostrosci na brzegach przy 1.4-2.0? Sadzac po testach na optycznych to wyglada to sporo slabiej niz dla 20/1.7 - pytanie czy to kwestia ich egzemplarza czy jest to powtarzalne?
Nie porównywałem osobiście, jednak pamiętam, jak ktoś (chyba na dpreview) pisał to samo tj. na brzegach lepszy naleśnik. Mi to nie przeszkadza, naleśnik "już za mną", głównie z powodu światła i zbyt głośnej pracy podczas video. Stawiam na powtarzalność.
PS. Jeszcze jedno: jak patrzę po zdjęciach to - imho PL25 - jest ostrzejsze na 1.4 od naleśnika na 1.7; cyferek (na optycznych) nie sprawdzałem.
-
Po co Wam taka stałka ostra w rogach na f/1,4? Przecież rogi i tak będą poza GO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Po co Wam taka stałka ostra w rogach na f/1,4? Przecież rogi i tak będą poza GO.
Jak robie np. zdjecie malej grupy to chcialbym zeby wszyscy byli OK a nie tylko ci w centrum. Zreszta biorac pod uwage roznice wielkosci i ceny w stosunku do 20/1.7 powinnismy chyba cos zyskac poza ciut wieksza szybkoscia, bokehem i lepszym AF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Przecież są różne motywy, nie tylko portrety. Zresztą 25/1.4 to nie jest szkło do portretów. Jeżeli jest ostro w rogach na pełnej dziurze to tylko przyklasnąć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Można również odwrotnie - ostre rogi i środek poza GO...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Powiem szczerze, ze najbardziej spodobały mi się dwa ostatnie zdjęcia... zrobione jak się okazało mZD 45mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Przecież są różne motywy, nie tylko portrety. Zresztą 25/1.4 to nie jest szkło do portretów. Jeżeli jest ostro w rogach na pełnej dziurze to tylko przyklasnąć.
Jeśli to nie jest szkło do portretów, to przepraszam do czego? do krajobrazu? ;)
-
Witam !
Kolega kupil szklo Leica 25/1.4 do mikro 4/3 i to co widzialem na wyjsciu... to szklo jest po prostu... Swietne.
Ostre jak brzytwa i ma bardzo plastyczne rozmycia przy malej GO.
Co do portretu nada sie o ile nie robisz nim zbyt blisko modela.
To szklo najlepiej nadaje sie do robienia zdjec reportazowych z ulicznych scenek gdzie
chcesz wyraznie wydzielic pierwszy plan.
Bardzo lagodne rozmycia tego szkla przy mniejszej GO bardzo ladnie daja sie przekladac na
efektowne BW.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
Jeśli to nie jest szkło do portretów, to przepraszam do czego? do krajobrazu? ;)
Do wszystkiego, ekw. 50mm to od zawsze były szkła uniwersalne, do portretu w wersji od pasa w górę, do cioci na imieniny, do krajobrazu...
-
Uważam, że jest za mało sampli - właściciele tego pięknego szkła, wrzucajcie coś!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
Uważam, że jest za mało sampli - właściciele tego pięknego szkła, wrzucajcie coś!
Mam nadzieje ze w dlugi weekend pocykam cos leica - i dla porownania pana 20/1.7 - i wrzuce tutaj