jak dla mnie 88 i 91
88 za krople wody i ladne ulozenie kwiatkow jeden za drugim
a w 91 podoba mi sie kolor
Wersja do druku
jak dla mnie 88 i 91
88 za krople wody i ladne ulozenie kwiatkow jeden za drugim
a w 91 podoba mi sie kolor
Mnie się najbardziej podoba 90. :grin:
89 świetne kolory. mimo że wolałabym troszkę większą go to i tak mi się podoba :)
Bardzo Wszystkim dziękuję i cieszę się z licznych komentarzy.
Mirku bardzo podoba mi się Twoja wersja, wiem, że te kwiatki jak są "świeże" to łodygi i liście są szarno-niebieskie jednak te były już z lekka podstarzałe i od słońca się zmieniły, poza tym robiłam je pod wieczór, wiec światło było jakie było. W linku możesz ściągnąć się ORF tego zdjęcia
http://chomikuj.pl/jankowskaiza/Galeria
helmuth w 89 tak miało być, choć teraz mam wątpliwości, ale z kilku wersji ta mi pasowała kiedy chciałam dodać :grin:
Oj, bo tam chyba trzeba się zarejestrować. Prześlij mi na priv swojego e-maila, bo chyba nigdzie w profilu nie ma zapisanego, wtedy od razu wyślę na pocztę :grin:
Izo, przejrzałam sobie cały wątek. I mam takie spostrzeżenie, głównie dotyczące zdjęć kwiatów/roślin. Większość zdjęć jest robiona w bardzo ostrym słońcu. Nie mówię, że tak nie można czy się nie da, ale trzeba nad tym światłem panowac wtedy a Tobie to nie wychodzi. Sugerowałabym jednak szukać kadrów o poranku lub pod wieczór, gdy światło jest bardziej miękkie, w cieniu lub gdy słońce trochę przysłaniają chmury.
Kilka zdjęć zrobionych w takich warunkach od razu zwraca uwagę - chaberek (nr 18.), 31 i dmuchawce (73 i 75).
Mirku bardzo ładnie, ostro i pod Twoją teorię z kolorem :-P nie bądź taki skromny wyciągnąłeś znacznie lepiej :grin:
W zupełności się zgadzam. Ubolewam nad tym, ze tak jest. Niestety znaczną część zdjęć roślin i owadów robię w swoim ogrodzie. Jest tak "skonstruowany" i położony, ze niestety nie mogę liczyć na światło w godzinach, w których bym chciała. W dodatku jest na nim dość mocny wiatr, który utrudnia przy robieniu kiedy niebo jest zachmurzone lub zamglone. Myślę nawet nad tym, żeby zrobić jakąś konstrukcję z rurek i lekkiego materiału, który przepuszczałby dużo słońca a mało wiatru i ustawić nad rośliną. Tylko nie do końca mam na nią pomysł żeby była praktyczna. Chyba wszystkie podane numery robiłam podczas spacerów z psem wieczorem i w miejscach gdzie nic mi nie zasłaniało delikatnego światła, wiec uwaga jest jak najbardziej słuszna. Póki co ćwiczę kadry i opanowanie przy tak małej go, ale cienie na płatkach za każdym razem bardziej mnie denerwują. Mama kilka nowych przy zachmurzonym niebie, których jeszcze nie wstawiłam, ale tu znów GO musiała być mała i dość wysokie iso
To na przykład:
92
pozdrawiam na końcu mojej rozprawki
Czyli 98% tak jak ja.Te dwa % to na tego psa(ja nie mam)
Ja posiadam dodatkowo kilka plyt styropianowych pokrytych kolorowymi foliami aluminiowymi.Dwie plyty od szuszarki fotograficznej.To mi wystarczy zeby mniej narzekac.Pomysl nad tym.
Tu odbije tam doświetlę,troche inaczej pomierze swiatlo EV poprzestawiam i cos tam mi zawsze wyjdzie.Niezaczesto,niezawiele,ale mi wystarczy.
92 jest rewelacyjne :)
Cześć Iza!
No cudne te kwiatki, milusińskie dla oków!
Ja jak zwykle:
Widać po stanie Twojego ogrodu, że nie masz psa :-P Z płytami pomyślę, próbowałam z kartonikiem od ciasta ze świecącą folią, ale była za mocna, ale pokombinuję i zaprezentuję efekt. Nie bądź taki skromny, ja bym odwrotnie powiedziała :grin:
Dziękuję :grin:
Podoba mi się, ale starałam się, żeby było bardziej "realne", ale kiedyś pewnie zacznę kombinować tak jak Ty
93
94
95
96
97
Skończył mi się limit na fotosiku i dodałam na Picasę, więc są jakieś małe i dziwne. Mam nadzieję, ze z czasem opanuję i poprawię
96 świetne kolory :)
96. oraz 97. ekstra fotki.
No i znowu Cieszysz oko!:grin:
94, 96, 97 w szczególności 97 fajny pomysł!
Bardzo dziękuję i kolejne fotki
98
99
100
101
pozdrawiam weekendowo :grin:
Śliczne zdjątka.
Swietne zdjecia.
ostatnie fajne :)
Fajnie wykonane zdjęcia! Iza znajdujesz ciekawą pewrspektywę dla zwyczajnych rzeczy. Mrówki są ekstra!
Zarabiste te twoje mrowki Iza. Bardzo fajne.
Mrówki, a szczególnie ta na 101., świetne. :grin:
Kwiatki przyzwoite, ale druga mrówka świetna. :)
96 piękny bokeh :shock::)
Nie wiem czy to objaw fiksacji analnej ale po tym, jak na zdjęciach Jolly zauważyłem, że mrówy mają włochate poślady, na każdym mrówkowym zdjęciu moją uwagę przyciąga najbardziej ta szczecina. Taka mikrodupcia z trymowanym dwudniowym zarostem.
Nie pozwalajcie swoim dzieciom oglądać zdjęć mrówek!
Bardzo wszystkim dziękuję za wizytę i komentarze. Mirku żadnej wojny na pewno nie ma i nie będzie :grin: Ja również nie wiem skąd takie wnioski. W każdym razie Mysikrolik jest dla mnie wzorem, podobanie jak Ty. No i ja taka pokojowo nastawiona jestem.
Kolejne fotki:
102
103
104
105
pozdrawiam
Wybieram fotki 102. oraz 103. :-)
Twoje kwiaty są rewelacyjne. :grin:
Najbardziej podobają mi się 102 i 103.
6 Iza!
102 jest najsuperskie jak "RUDY"!:mrgreen:
Reszta fajna, podoba się!
Wydaje mi się, że mała GO, dobra dla owadów, nie sprawdza się w kwiatkach ;)
102- byłby świetny gdyby nie ta mała GO, może gdybyś pokazała więcej wnętrza? :roll:
103 i 104- trochę zabrakło światła
Świetny ten mały typek. :)
Robal tez fajny :grin:
Dziękuję Wszystkim za wizytę i komentarze
bokeh był ładny mi tez się podobał bardziej niż kwiatek :grin: dziękuję Mirku :grin:
Chciałabym robić z większą GO, ale tym czym dysponuję nie potrafię. Jeśli mi wytłumaczysz jak mogę to osiągnąć będą bardzo bardzo wdzięczna. 103 i 104 robiłam zasłaniając słońce żeby uniknąć cieni, takie jakby ćwiczenia :grin: