Wersja do druku
1.Warszawa
Model: AIRBUS A319-100 GEMANWINGS
Miejsce: Warszawa -taras widokowy.
Data: 04.05.2007
Informacje techniczne: f/4.5, 1/500 sek, z ręki.
Opis:Fajny dlugi tarasik i mozna czasami uslyszec "Panie, porobiles zdjecia to daj innym popatrzec" - a stalem sobie spokojnie w lewym kaciku tarasu nikomu nie wadzac.
2.Warszawa
Model:BOMBARDIER DASH 8-Q400 SCANDINAVIAN AIRLINES (SAS)
Miejsce: Warszawa - taras widokowy.
Informacje techniczne: f/5.6, 1/640 sek, z ręki.
3. Kijow
Model: AIRBUS A319-100 GEMANWINGS
Miejsce: Kijow - Schody terminalu A
Informacje techniczne: f/5.6, 1/500 sek, z ręki.
Opis: Fajnie robic zdjecia na wschodzie Europy. Policja nie pozwala, a tu nagle zjawia sie ochrona lotniska i czestujac papierosem mimowoli pytam czy moge "popstrykac", a oni ze pewnie poki oni stoja to tak. I tak sobie palilismy godzinke.
uuuu :/ ostrość :/
Wiem, ale kompakty tak niestety maja. Nawet przy potwierdzeniu ostrosci, na max tele obraz jest wyraznie mniej ostry niz na 38mm. Do tego dochodzi ruch obiektu...
to nie znaczy, ze CIę to usprawiedliwia, ze wrzuciłeś takie foty...
;)
ja też coś dodam z ostatnich
B 737 -8AS
B-737-45D Centralwings
ATR 72-202 Eurolot
jeszcze raz Central z innego dnia i pogody...zapowiadało się burzowo
i znowu ATR - trochę inny rzucik
Rajan i 'burzowy' Central bardzo fajne dla mnie. Watek specyficzny bo trzeba byc na lotnisku a nie wszedzie jest. Ja chetnie tu zagladam i czekam na nowosci.
Pzdr.
Najlepszy jest "burzowy", ze wzgledu na niepokojace tlo, ktore wprowadza jakas zmiane do zazwyczaj "nudnych" samolotowych kadrow. Bardzo mi sie podoba to zdjecie. Kurcze, tak patrze i patrze, lotnisko kilka przystankow autobusem od domu, ale nie mam ostatnio czasu na dluzszy wypad... :/ Eh, moze mi sie kiedys uda sprobowac.
ja to mógłbym mie dylematy bo mam 1 maszynę co godzinę ale Ty???? kiedy nie podjedziesz to coś leci...tylko czaic się na ciekawą pogodę żeby nie wyszło " białe na niebieskim"
Ja nie mam dylematow, czy sens focic samoloty, tylko raczej jak znalezc wystarczajaco duzo czasu... :/ Ech, na szczescie rok szkolny sie konczy, bedzie wiecej luzu juz niedlugo, to sie pewnie wybiore na lotnisko i sprobuje tego, w czym ty jestes naprawde dobry. Fotografii samolotow. Wygrzebie te mapke z miejscami do focenia na Okeciu, ktora tu ktos do watku wrzucal i do boju! :)Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Lessie, świetne zdjęcia. Możesz napisać jakim szkłem zrobione?
14-54 na najszerszym końcu. Podglądnąłem exify. Ostatnie foty bardzo ładne.Cytat:
Zamieszczone przez Elilama
Dzięki Rafał, rzeczywiście jest akurat exif. Chodzilo mi o zdjęcia samolotów w powietrzu, a tu jest 50-200.
Dzięki
potwierdzam 14-54 zwykle na 14mm i 50-200, który miałem przez chwilę...zacne szkła, teraz wiem za co się buli dodatkowe $$$
jak to 14-54? robiłeś je przed wsiadaniem do samolotu czy masz specjalną przepustkę, żeby wejść na płytę lotniska i pofocić z bliska? foty ekstra.
Nie było mnie tu długo, oj długo (w międzyczasie zbudowałem dom :razz: )
Wrzucam coś w temacie:
1. Samolot musi coś jeść
2.Antek
Obydwa zdjęcia robione dwa lata temu na zlocie małych maszyn na lotnisku w Jeleniej Górze
edit: oczywiście Antek nie jest małą maszyną, on po prostu sobie tam stał - to taka nasza jeleniogórska maskotka:)
Dodam cos od siebie .............mam nadzieję,że miłosnicy całych samolotów mi wybaczą...to fragment Rusłana.............tak mi sie wydaje:-)
Co prawda to nie moja dziedzina, ale udało mi się dzisiaj "ustrzelić" podchodzącego do lądowania Air Force One. No, wreszcie wiem, dlaczego dla lessiego 150tka jest za krótka :mrgreen: ;)
Air Force One
Pozdrawiam
Hih no nieźle ;p
Dzisiaj trochę samolocików zrobiłem, nacisk kładłem na ciekawe ujęcia a jak wyszło to sami zobaczcie.
Jeszcze 4 które się nie zmieściły.
Air Force One. To jest niesamowity samolot!! Cudo!!
A gdyby PioRo był talibem? :roll:
Na szczęście (dla p. B.) nie jestem :razz:
[wycięte ;) ]
uwazaj co piszesz. jakis czas temu pewna (znana mi osoba) napisala cos w Twoim stylu (co prawda na pl.rec.foto.cyfrowa), po czym miala ABW w mieszkaniu dzien/dwa dni pozniej ....
nowa porcja moich robótek:
C-130 Hercules z Belgii - najstarszy członek załogi ma 23 lata!!! dopiro od niedawna może pic piwo :mrgreen:
coś co nie powinno latac...a lata zaj..cie, pilot nosi sombrerro i wygląda jakby szmuglował dragi, Kiedyś ten ptaszek przewoził konie w Argentynie, dzisiaj wynajmuje się do skoków spadochronowych ( choc nadal myślę że częściej lata po "towar" do wujka Carlosa
Shorts SC-7 Skyvan
coś dla fanów IIwojny - Yak 18, mimo że poszycie z płótna to wtedy wyprzedzał epokę...niesamowita maszyna z bliska
gdyby ktoś czytał exif to informuję że to sytuacja przejściowa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: oddałem E-1 do serwisu :D
biały "kanciak" jest dobry .. wygląda jak duże pudełko mleka
pół lotniska się śmiało jak to zobaczyli ale kiedy zobaczyliśmy ja to lata to się lekko zdziwiłem. A wygląda jak zespawany z kilku wyklepanych kontenerów i sztachety na dachu.... :D
Niezły cudak ale jak to się mówi: potrafi wylądować na 20 dolcach i jeszcze wydać resztę. Sporo w tym zasługi pilota kozaka - takiego na EPWR jeszcze chyba nie było.
W ogóle sporo się ostatnio działo w porcie. Yankesi przed odlotem oblatywali Herculesem co ładniejsze spódniczki z portu lotniczego. A pchały się tam te dziewuchy mało obcasów nie połamały.
I mówcie, że wielkość "ptaka" się nie liczy... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ale czad, no jest taki brzydki, że śmiac sie tylko można :). najbardziej podoba mi sie pierwsza fota z serii technicznych.
Mam nadizeje, ze mi wybaczycie. Dla wszystkich zainteresowanych (wklejam angielska wersje, zeby nie bylo, ze ktos nie zrozumie czeskiego...):
CIAF 2007 On 8-9 September 2007 International Airport in Brno
Czech International Air Fest – 8.-9.9.2007
Every year in early September, the picturesque and hospitable South Moravian District and its heart, the city of Brno, becomes the venue of the largest air show in the Czech Republic - the Czech International Air Fest (CIAF). On 8-9 September 2007, the already 14th CIAF will take place at the International Airport in Brno. The event ranks among the largest of its kind in the Czech Republic and the most prestigious in Europe. It is a “must” for all true fans of flying and all those who love the thrilling atmosphere of a large air show.
On each of the two days you can expect 7 hours of air show and high quality background for the whole family. On static display, you will be able to „touch“ the military aircraft like the Gripen, L-159, Tornado, Harrier, CF18, MiG 29, F16D, Alpha Jet, Mirage, Super Galeb, Mi17, Mi24, UH-1D, transport aircraft like L-410, An26, IL –76, Tu 154. Probably the most attractive “exhibit” will be the AWACS, which will be open to public. It will be possible to talk with the pilots, ground personnel and other interesting people.
This year´s CIAF will introduce, for the first time in a flight display, a pair of F-16 supersonics of the US Air Force from the Viper Team East from Shaw Air Force Base, South Carolina; the world famous group Frecce Tricolori from Italy (9 + 1 Aeromacchi MB-339A aircraft); the Polish Bialo-Czerwone Iskry on 7 TS-11 Iskra jet aircraft, and the famous Team 60 from Sweden on six SAAB 105 aircraft. We believe that you will enjoy their airmanship at the International Air Fest in Brno on 8-9 September.
The airport will be open to public from 8 a.m. to 5 p.m. Admission fee is CZK 300 for adults, CZK 100 for children between 6 and 15; it is free for children under 6.
Zdjęcia z zeszłego roku:
AWACS
ISKRA
@ lessie - foty były robione pozyczonym FinePixem S5600 "w biegu" - wtedy na LCD wygladaly normalnie no i to nie moj aparat byl ;-)
Jak cos, to mozemy sie jakos spotkac - ja mieszkam cca 700m od lotniska...
chętnie się spotkam jeśli tylko podjadę. Dużo imprez w tym roku chcę zaliczyć, do tego "pracuję trochę" dla swojego portu lotniczego a rodzina na karku z małym dzieckiem...Cytat:
Zamieszczone przez daghda
Tak czy inaczej takiej okazji nie chciałbym przepuścić.
To zabierz rodzinę ze sobą. Ja w weekendy jak na razie nie pracuję, ale na pewno podejdę na lotnisko. Jak będziesz (i nie tylko ty) zainteresowany, to PM. Pomogę się "ubytovac" w Brnie.